Gdy brakuje nam pomysłu na rybę warto zrobić zapiekankę. W Wielkiej Brytanii zapiekanka rybna pod puree ziemniaczanym to danie tradycyjne. U nas chyba najczęściej się smaży rybę. Tę zapiekankę można podać samodzielnie na rodzinny obiad – nie wymaga dodatków. Jeśli chcesz, aby zapiekanka była bardziej wykwintna, do ryb dodaj krewetki, a puree ziemniaczane nałóż rękawem z ozdobną końcówką.
Składniki:
- ok. 800 g filetów białych ryb (np.: dorsz, mintaj)
- 3 i 1/2 szklanki mleka
- ok. 6 dużych ziemniaków
- pół brokuła lub szklanka groszku mrożonego
- 3 jajka ugotowane na twardo
- 2 liście laurowe
- 4-5 goździków
- 6 łyżek masła
- 4 łyżki mąki
- pęczek pietruszki lub koperku
- gałka muszkatołowa
- sok z cytryny
- 3 garście tartego sera (np. cheedara)
- sól, pieprz
Ziemniaki obieramy, kroimy na mniejsze części (jak na zupę) i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Wstawiamy też 3 jajka do ugotowania na twardo. W tym samym czasie, rozmrożone i posolone filety układamy na patelni lub w garnku i zalewamy 3 szklankami mleka. Do mleka dodajemy liście laurowe oraz goździki. Gotujemy do miękkości ryby przez ok. 10 minut. Rybę wyławiamy, natomiast nie wylewamy mleka – pozbywamy się tylko goździków i liści. Rybę układamy na dnie żaroodpornego naczynia. Posypujemy ją mrożonym groszkiem lub układamy na niej małe różyczki brokuła. Ugotowane jajka rozdrabniamy w melakserze lub drobno kroimy w kostkę i posypujemy rybę. Wierzch posypujemy pokrojoną pietruszką lub koperkiem. Ugotowane ziemniaki rozgniatamy tłuczkiem. Podczas rozgniatania dodajemy 2 łyżki masła oraz stopniowo dolewamy pół szklanki mleka. Na końcu puree solimy, pieprzymy i przyprawiamy gałką. Do garnka wrzucamy 4 łyżki masła i 4 łyżki mąki na beszamel. Smażymy, ciągle mieszając, aż zaczną skwierczeć. Dolewamy po trochu mleka z gotowania ryby – masa zacznie szybko gęstnieć. Musimy ją ciągle mieszać i dolewać mleka. Gdy mleko się skończy, gotujemy jeszcze przez 15 minut, nie zapominając, żeby mieszać co jakiś czas. Na końcu dodajemy garść żółtego sera, solidnie solimy i pieprzmy, oraz przyprawiamy gałką muszkatałową oraz sokiem z cytyny – wg uznania. Beszamelem zalewamy rybę. Na wierzchu układamy puree tak, aby przykryć całą zapiekankę. Wierzch posypujemy pozostałym serem. Pieczemy w 200ºC (lub w 180 z termoobiegiem) przez ok. 30 minut.
Świetny pomysł na piątkowy obiad!
Wygląda niesamowicie pysznie z obowiązkowym groszkiem, doskonała 🙂
Ooo tak, fish pie to rewelacyjne danie!
Ostatnio wpadł mi w ręce łupacz i szukając przepisów natknąłem się właśnie na brytyjskie rybne zapiekanki. Świetny pomysł i apetyczny wygląd 🙂
wyglada super
Podoba mi się, że w zapiekance jest puree ziemniaczane, musi to tworzyć bardzo delikatny smak.
Zgadza się, zapiekanka jest bardzo delikatna – aby nie była mdła należy nie oszczędzać soli, pieprzu i gałki 🙂
Kiedyć jadłam (w sumie nie wiedząc co to jest) i bardzo mi smakowało. Potem okazało się, że to zapiekanka rybna 🙂 Byłam bardzo mile zaskoczona 🙂
Właśnie zrobiłam tą zapiekankę, tylko dodałam warzywa na patelnie bo nie miałam groszku ani brokuł. Pychota!!! Palce lizac!
Witam, wlasnie zjadlam Twoje fish pie, i powiem szczerze ze smakowalo, tylko nie bylo aż tak „zbite” jak u Ciebie na zdjeciu, tylko wyszla taka papka, mimo ze zrobilam wszystko DOKLADNIE jak w przepisie. Nie wiem dlaczego.. Dzięki za przepis, pozdrawiam
Daria, zdjęcie robiłam na drugi dzień, zapiekanka była schłodzona – gorącą trudno było sfotografować
Pychotka. Właśnie czegoś takiego poszukiwałem.
bardzo lubie fish pie , ale prawde mowiac takiej wersji tutaj w Anglii nie jadłam , jestem jednak otwarta na nowe smaki i takiej też wypróbuje