Fish Pie – brytyjska zapiekanka rybna

Fish PieGdy brakuje nam pomysłu na rybę warto zrobić zapiekankę. W Wielkiej Brytanii zapiekanka rybna pod puree ziemniaczanym to danie tradycyjne. U nas chyba najczęściej się smaży rybę. Tę zapiekankę można podać samodzielnie na rodzinny obiad – nie wymaga dodatków. Jeśli chcesz, aby zapiekanka była bardziej wykwintna, do ryb dodaj krewetki, a puree ziemniaczane nałóż rękawem z ozdobną końcówką.

Składniki:

  • ok. 800 g filetów białych ryb (np.: dorsz, mintaj)
  • 3 i 1/2 szklanki mleka
  • ok. 6 dużych ziemniaków
  • pół brokuła lub szklanka groszku mrożonego
  • 3 jajka ugotowane na twardo
  • 2 liście laurowe
  • 4-5 goździków
  • 6 łyżek masła
  • 4 łyżki mąki
  • pęczek pietruszki lub koperku
  • gałka muszkatołowa
  • sok z cytryny
  • 3 garście tartego sera (np. cheedara)
  • sól, pieprz

Ziemniaki obieramy, kroimy na mniejsze części (jak na zupę) i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Wstawiamy też 3 jajka do ugotowania na twardo. W tym samym czasie, rozmrożone i posolone filety układamy na patelni lub w garnku i zalewamy 3 szklankami mleka. Do mleka dodajemy liście laurowe oraz goździki. Gotujemy do miękkości ryby przez ok. 10 minut. Rybę wyławiamy, natomiast nie wylewamy mleka – pozbywamy się tylko goździków i liści. Rybę układamy na dnie żaroodpornego naczynia. Posypujemy ją mrożonym groszkiem lub układamy na niej małe różyczki brokuła. Ugotowane jajka rozdrabniamy w melakserze lub drobno kroimy w kostkę i posypujemy rybę. Wierzch posypujemy pokrojoną pietruszką lub koperkiem. Ugotowane ziemniaki rozgniatamy tłuczkiem. Podczas rozgniatania dodajemy 2 łyżki masła oraz stopniowo dolewamy pół szklanki mleka. Na końcu puree solimy, pieprzymy i przyprawiamy gałką. Do garnka wrzucamy 4 łyżki masła i 4 łyżki mąki na beszamel. Smażymy, ciągle mieszając, aż zaczną skwierczeć. Dolewamy po trochu mleka z gotowania ryby – masa zacznie szybko gęstnieć. Musimy ją ciągle mieszać i dolewać mleka. Gdy mleko się skończy, gotujemy jeszcze przez 15 minut, nie zapominając, żeby mieszać co jakiś czas. Na końcu dodajemy garść żółtego sera, solidnie solimy i pieprzmy, oraz przyprawiamy gałką muszkatałową oraz sokiem z cytyny – wg uznania.  Beszamelem zalewamy rybę. Na wierzchu układamy puree tak, aby przykryć całą zapiekankę. Wierzch posypujemy pozostałym serem. Pieczemy w 200ºC (lub w 180 z termoobiegiem) przez ok. 30 minut.

Fish Pie

Zobacz także:

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych

13 Odpowiedzi na Fish Pie – brytyjska zapiekanka rybna

  1. Natalia - Poezja Smaku Dzikowiec napisał/a:

    Świetny pomysł na piątkowy obiad!

  2. Natalia - Poezja Smaku Samantha napisał/a:

    Wygląda niesamowicie pysznie z obowiązkowym groszkiem, doskonała 🙂

  3. Natalia - Poezja Smaku Krycha i Zdzichu napisał/a:

    Ooo tak, fish pie to rewelacyjne danie!

  4. Natalia - Poezja Smaku bartoldzik napisał/a:

    Ostatnio wpadł mi w ręce łupacz i szukając przepisów natknąłem się właśnie na brytyjskie rybne zapiekanki. Świetny pomysł i apetyczny wygląd 🙂

  5. Natalia - Poezja Smaku ewela napisał/a:

    wyglada super

  6. Podoba mi się, że w zapiekance jest puree ziemniaczane, musi to tworzyć bardzo delikatny smak.

    • Natalia - Poezja Smaku Natalia napisał/a:

      Zgadza się, zapiekanka jest bardzo delikatna – aby nie była mdła należy nie oszczędzać soli, pieprzu i gałki 🙂

  7. Natalia - Poezja Smaku Beatrice napisał/a:

    Kiedyć jadłam (w sumie nie wiedząc co to jest) i bardzo mi smakowało. Potem okazało się, że to zapiekanka rybna 🙂 Byłam bardzo mile zaskoczona 🙂

  8. Natalia - Poezja Smaku Paulina napisał/a:

    Właśnie zrobiłam tą zapiekankę, tylko dodałam warzywa na patelnie bo nie miałam groszku ani brokuł. Pychota!!! Palce lizac!

  9. Pingback: Anonim

  10. Natalia - Poezja Smaku daria napisał/a:

    Witam, wlasnie zjadlam Twoje fish pie, i powiem szczerze ze smakowalo, tylko nie bylo aż tak “zbite” jak u Ciebie na zdjeciu, tylko wyszla taka papka, mimo ze zrobilam wszystko DOKLADNIE jak w przepisie. Nie wiem dlaczego.. Dzięki za przepis, pozdrawiam

  11. Natalia - Poezja Smaku Borowik napisał/a:

    Pychotka. Właśnie czegoś takiego poszukiwałem.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz załączyć zdjęcie (tylko JPEG)