Fish PieGdy brakuje nam pomysłu na rybę warto zrobić zapiekankę. W Wielkiej Brytanii zapiekanka rybna pod puree ziemniaczanym to danie tradycyjne. U nas chyba najczęściej się smaży rybę. Tę zapiekankę można podać samodzielnie na rodzinny obiad – nie wymaga dodatków. Jeśli chcesz, aby zapiekanka była bardziej wykwintna, do ryb dodaj krewetki, a puree ziemniaczane nałóż rękawem z ozdobną końcówką.

Składniki:

  • ok. 800 g filetów białych ryb (np.: dorsz, mintaj)
  • 3 i 1/2 szklanki mleka
  • ok. 6 dużych ziemniaków
  • pół brokuła lub szklanka groszku mrożonego
  • 3 jajka ugotowane na twardo
  • 2 liście laurowe
  • 4-5 goździków
  • 6 łyżek masła
  • 4 łyżki mąki
  • pęczek pietruszki lub koperku
  • gałka muszkatołowa
  • sok z cytryny
  • 3 garście tartego sera (np. cheedara)
  • sól, pieprz

Ziemniaki obieramy, kroimy na mniejsze części (jak na zupę) i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Wstawiamy też 3 jajka do ugotowania na twardo. W tym samym czasie, rozmrożone i posolone filety układamy na patelni lub w garnku i zalewamy 3 szklankami mleka. Do mleka dodajemy liście laurowe oraz goździki. Gotujemy do miękkości ryby przez ok. 10 minut. Rybę wyławiamy, natomiast nie wylewamy mleka – pozbywamy się tylko goździków i liści. Rybę układamy na dnie żaroodpornego naczynia. Posypujemy ją mrożonym groszkiem lub układamy na niej małe różyczki brokuła. Ugotowane jajka rozdrabniamy w melakserze lub drobno kroimy w kostkę i posypujemy rybę. Wierzch posypujemy pokrojoną pietruszką lub koperkiem. Ugotowane ziemniaki rozgniatamy tłuczkiem. Podczas rozgniatania dodajemy 2 łyżki masła oraz stopniowo dolewamy pół szklanki mleka. Na końcu puree solimy, pieprzymy i przyprawiamy gałką. Do garnka wrzucamy 4 łyżki masła i 4 łyżki mąki na beszamel. Smażymy, ciągle mieszając, aż zaczną skwierczeć. Dolewamy po trochu mleka z gotowania ryby – masa zacznie szybko gęstnieć. Musimy ją ciągle mieszać i dolewać mleka. Gdy mleko się skończy, gotujemy jeszcze przez 15 minut, nie zapominając, żeby mieszać co jakiś czas. Na końcu dodajemy garść żółtego sera, solidnie solimy i pieprzmy, oraz przyprawiamy gałką muszkatałową oraz sokiem z cytyny – wg uznania.  Beszamelem zalewamy rybę. Na wierzchu układamy puree tak, aby przykryć całą zapiekankę. Wierzch posypujemy pozostałym serem. Pieczemy w 200ºC (lub w 180 z termoobiegiem) przez ok. 30 minut.

Fish Pie

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych
Pamiętaj, aby pochwalić się swoimi potrawami i wypiekami wg przepisów z bloga, wstawiając zdjęcie w komentarzu poniżej. Będzie mi też bardzo miło jak zaobserwujesz mojego bloga na Instagramie i na Facebooku - każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!