Smoothie z jagodami, bananami i kakaoFioletowe smoothie z jagodami, bananami i kakao ma nie tylko intensywny kolor, ale także fantastyczny smak. Jest bardzo sycące dzięki dodatkowi siemienia, które pęcznieje pozostawiając na długo uczucie sytości. W sam raz na śniadanie! Przyznam, że koktajle goszczą u mnie codziennie – wieczorem nalewam je do butelek, a rano są już gotowe, aby zabrać je do pracy (każda minuta snu rano jest na wagę złota). Staram się używać różnorodnych owoców, aby dostarczać organizmowi różnych substancji odżywczych. Stąd raz moje smoothie jest żółte, raz różowe, raz fioletowe, a czasem zielone czy pomarańczowe. Każde cieszy oko. Fioletowe napoje z dodatkiem jagód szczególnie polecam osobom, które dużo czasu spędzają przed komputerem – jagody  i borówki szczególnie dobrze wpływają na nasze oczy dzięki antocyjanom. Jeśli macie zmęczone, przekrwione oczy – zafundujcie sobie takie smoothie raz na jakiś czas.

Smoothie z jagodami, bananami i kakao:

  • 1 szklanka leśnych jagód (użyłam mrożonych)
  • 1,5 szklanki mleka (krowiego lub migdałowego)
  • ok. 5 sztuk daktyli
  • 2 duże, dojrzałe banany
  • 2 łyżki syropu klonowego
  • 1 czubata łyżka kakao
  • 1 łyżeczka mielonego lnu (siemienia lnianego)
  • opcjonalnie: jagody goji do posypania

Do blendera kielichowego wrzucamy jagody (mogą być mrożone), pokrojone na mniejsze części banany oraz daktyle. Dodajemy kakao i mielony len. Zalewamy mlekiem i syropem klonowym. Miksujemy do czasu, aż koktajl będzie gładki. Rozlewamy do dwóch wysokich szklanek. Możemy udekorować je dowolnymi owocami – ja przybrałam smoothie jagodami goji oraz karambolą. W ciepłe dni warto zamrozić jagody i banany przed zmiksowaniem – dadzą ten sam efekt co kostki lodu, bez rozrzedzania napoju.

Smoothie z jagodami, bananami i kakao

Wartości odżywcze 100 g Razem
Kalorie
87 kcal 755 kcal
Węglowodany
16 g 141 g
w tym cukry
11 g 95 g
Tłuszcz
1 g 11 g
w tym kwasy tł. natłuszczone
1 g 6 g
Białko
3 g 24 g
Sól
0 g 0 g
Błonnik
2 g 19 g
FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych

Pamiętaj, aby pochwalić się swoimi potrawami i wypiekami wg przepisów z bloga, wstawiając zdjęcie w komentarzu poniżej. Będzie mi też bardzo miło jak zaobserwujesz mojego bloga na Instagramie i na Facebooku - każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!