Przepis na filet z pstrąga na puree z selera z cukinią zachwyca nie tylko ze względu na prezentację, ale przede wszystkim ze względu na smak – jest to bowiem jeden z kilku przepisów przygotowanych przez laureatów szóstej edycji prestiżowego konkursu kulinarnego Zgotuj Sobie Sukces organizowanego przez sieć sklepów Makro Cash & Carry. Ten ogólnopolski konkurs przeznaczony jest dla młodych talentów – najzdolniejszych uczniów szkół gastronomicznych, ocenianych podczas finału przez międzynarodowe jury – mistrzów, należących do Światowego Stowarzyszenia Kucharzy. Co roku 12 drużyn z całej Polski gotuje, walcząc o uznanie i nagrody pieniężne. Jako że przepisy są dostępne – przygotowałam pstrąga. Spróbowałam i po chwili już wiedziałam, że laureatów tego wydarzenia czeka piękna kariera – wszystko w daniu do siebie pasuje i niesamowicie ze sobą współgra. Każdy smak jest przemyślany, a cukinia i puree mnie oczarowały! Finalistom życzę, żeby sukces, który sobie zgotowali dzięki Makro, przerodził się w otwarcie własnych knajp i żeby nadal gotowali z taką pasją! Warto wspomnieć, że młodzieżowa reprezentacja Polski, składająca się z laureatów poprzednich edycji, poleciała do Luksemburga na kulinarne mistrzostwa świata skąd przywiozła dwa brązowe medale! A my tymczasem korzystajmy z tej pysznej rybki – chyba taką zrobię ponownie na wykwintny świąteczny obiad – zachwyci każdego.
Filet z pstrąga na puree z selera z cukinią:
- 2 filety z pstrąga (ok. 150 g)
- 1 mała cukinia
- 1 ząbek czosnku
- 1 cebula szalotka
- 1 duży korzeń selera
- ok. 3/4 szklanki śmietany 36%
- 2 łyżki zwykłego masła
- masło klarowane do smażenia ryby
Sos beurre blanc:
- 1 cebula szalotka
- 40 ml białego octu winnego
- 100 ml białego wytrawnego wina
- 1/2 szklanki śmietany 36%
- ok. 80 g zimnego masła
- 1 suszony liść laurowy
- 3 ziarna ziela angielskiego
Chipsy z ziemniaka:
- 1 słodki ziemniak (batat)
- olej rzepakowy do smażenia
- kilka listków szałwii
Puree z pieczonego selera: Seler obrać, pokroić w mirepoix (nieregularną dużą kostkę) i wstawiać do pieczenia na brązowy kolor w temp. 220°C (ok. 30 minut). Następnie przełożyć do rondla – dodać śmietanę oraz łyżkę masła. Gotować do miękkości selera, odcedzić i zblendować – powoli dodając śmietanę z gotowania, aż puree będzie miało gładką konsystencję. Przyprawić solą, pieprzem i przetrzeć przez sito.
Pstrąg: Oczyszczony z łusek filet pstrąga przyprawić solą i wyciąć dwa równe romby. Na średnio rozgrzanej patelni ułożyć odrobinę masła klarowanego, dostosować do obrębu patelni arkusz pergaminu, który należy ułożyć na dnie patelni i ponownie dodać na górę masło klarowane. Na dobrze rozgrzanej patelni ułożyć rybę. Smażyć wyłącznie po stronie skóry, polewając od góry roztopionym masłem.
Cukinia: Cukinię pokroić w plastry wzdłuż warzywa (można obieraczką) i zblanszować (przelać wrzątkiem, a następnie zimną wodą). Posiekać czosnek i szalotkę – lekko zesmażyć na patelni z łyżką świeżego masła. Dodać blanszowaną cukinię z odrobiną wody z gotowania, aby powstała emulsja z masła i czosnku, doprawić cukinię solą.
Sos beurre blanc: Wino i ocet z białego wina wlać do rondelka. Dodać posiekaną w małą kostkę cebulę, liść laurowy i ziele angielskie. Redukować na ogniu, aż do otrzymania połowy objętości. Śmietanę wlać do drugiego rondla i także redukować o połowę. Połączyć z odcedzoną redukcją z białego wina. Przyprawić solą i pieprzem, a następnie doprowadzić do wrzenia. Na koniec dodać zimne masło pokrojone w kostkę, aż sos odpowiednio zagęści się.
Chipsy: Na mandolinie pokroić ziemniaka w cienkie plasterki, a następnie wypłukać skrobię pod bieżącą wodą. Dokładnie osuszyć papierowym ręcznikiem i smażyć w głębokim oleju z dodatkiem szałwii w temp. 140°C, aż chipsy będą chrupkie.
Prezentacja: Wszystko podajmy najlepiej w głębokim talerzu: na dno puree z selera, następnie smażona ryba z sosem. Oprzeć smażone zwinięte w tubki cukinie i dodać chrupiące słodkie ziemniaki.
Zwycięzcy konkursu – Igor Antoszewski i Michał Wester z Wrocławia:
Filet z pstrąga na puree z selera z cukinią według przepisu laureautów w mojej wersji:
A to wersja finalistów konkursu Zgotuj sobie sukces (II miejsce) Piotra Archicińskiego i Marcina Krzesińskiego (fot. Makro):
Pięknie podany ten pstrąg, aż ślinka cieknie:)
wygląda obłędnie! Natalio, życzę Ci pięknych Świąt!
Pięknie podany. Wesołych i zdrowych Swiąt dla Ciebie Natalko i rodzinki !
Ooooo to puree jest bardzo ciekawe 🙂 Pstrąg już się szykuje do piekarnika, więc i na to zacne puree z selera szybko znajdzie się czas 😀
Pstrąg podany mistrzowsko!
Łał! ale podany! <3 az cieknie ślinka!
Cudownie wygląda ten pstrąg 🙂
Zdrowych i spokojnych Świąt Bożego Narodzenia!
Tak mnie zachęciłaś tym wpisem, że gdy tylko miną święta na pewno wypróbuje ten przepis 🙂 Wówczas na pewno napisze jak mi smakował 🙂
Radosnego świętowania i pogodnych świąt dla całej rodzinki 🙂
Pięknie podane, a jakie to musi być smaczne 😉
Radosnych, spokojnych, rodzinnych i przepysznych Świąt Bożego Narodzenia! 😉 :*
Wspaniały! Zdrowych, spokojnych i zarazem wesołych Świąt! 🙂
Sama rybka wygląda smakowicie, a do tego jeszcze puree z selera i inne dodatki ….to po prostu niebo w gębie !!!!
wygląda niebywale!
Prawdziwa poezja smaku!!!
Nigdy nie słyszałam o tym konkursie, ale danie wygląda obłędnie.
Mniam, wspaniale podana i przyrządzona rybka 🙂
Danie godne mistrza, i konkursowe i Twoje. także.
Uwielbiam ryby i pstrąg ostatnio często gości u mnie w piekarniku i na talerzu. Ostatnio wypróbowałam przepis z granatem (owocem!)- pyszny!
o kurka.. bombowe to danie!
świetny przepis, zawsze to podanie ryby trochę inaczej niż zwykle:)
Puree z selera to doskonały dodatek do ryb! Twój pstrąg wygląda po prostu rewelacyjnie!
Uwielbiam Ryby, szkoda, że jedyne w miarę świeże można kupić u nas tylko w Auchanie ;/
Fajna rybka, super dodatki 🙂
Danie jak z najlepszej restauracji!