Przepis na filet z pstrąga na puree z selera z cukinią zachwyca nie tylko ze względu na prezentację, ale przede wszystkim ze względu na smak – jest to bowiem jeden z kilku przepisów przygotowanych przez laureatów szóstej edycji prestiżowego konkursu kulinarnego Zgotuj Sobie Sukces organizowanego przez sieć sklepów Makro Cash & Carry. Ten ogólnopolski konkurs przeznaczony jest dla młodych talentów – najzdolniejszych uczniów szkół gastronomicznych, ocenianych podczas finału przez międzynarodowe jury – mistrzów, należących do Światowego Stowarzyszenia Kucharzy. Co roku 12 drużyn z całej Polski gotuje, walcząc o uznanie i nagrody pieniężne. Jako że przepisy są dostępne – przygotowałam pstrąga. Spróbowałam i po chwili już wiedziałam, że laureatów tego wydarzenia czeka piękna kariera – wszystko w daniu do siebie pasuje i niesamowicie ze sobą współgra. Każdy smak jest przemyślany, a cukinia i puree mnie oczarowały! Finalistom życzę, żeby sukces, który sobie zgotowali dzięki Makro, przerodził się w otwarcie własnych knajp i żeby nadal gotowali z taką pasją! Warto wspomnieć, że młodzieżowa reprezentacja Polski, składająca się z laureatów poprzednich edycji, poleciała do Luksemburga na kulinarne mistrzostwa świata skąd przywiozła dwa brązowe medale! A my tymczasem korzystajmy z tej pysznej rybki – chyba taką zrobię ponownie na wykwintny świąteczny obiad – zachwyci każdego.

Filet z pstrąga na puree z selera z cukinią - MakroFilet z pstrąga na puree z selera z cukinią:

  • 2 filety z pstrąga (ok. 150 g)
  • 1 mała cukinia
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 cebula szalotka
  • 1 duży korzeń selera
  • ok. 3/4 szklanki śmietany 36%
  • 2 łyżki zwykłego masła
  • masło klarowane do smażenia ryby

Sos beurre blanc:

  • 1 cebula szalotka
  • 40 ml białego octu winnego
  • 100 ml białego wytrawnego wina
  • 1/2 szklanki śmietany 36%
  • ok. 80 g zimnego masła
  • 1 suszony liść laurowy
  • 3 ziarna ziela angielskiego

Chipsy z ziemniaka:

  • 1 słodki ziemniak (batat)
  • olej rzepakowy do smażenia
  • kilka listków szałwii

Puree z pieczonego selera: Seler obrać, pokroić w mirepoix (nieregularną dużą kostkę) i wstawiać do pieczenia na brązowy kolor w temp. 220°C (ok. 30 minut). Następnie przełożyć do rondla – dodać śmietanę oraz łyżkę masła. Gotować do miękkości selera, odcedzić i zblendować – powoli dodając śmietanę z gotowania, aż puree będzie miało gładką konsystencję. Przyprawić solą, pieprzem i przetrzeć przez sito.

Pstrąg: Oczyszczony z łusek filet pstrąga przyprawić solą i wyciąć dwa równe romby. Na średnio rozgrzanej patelni ułożyć odrobinę masła klarowanego, dostosować do obrębu patelni arkusz pergaminu, który należy ułożyć na dnie patelni i ponownie dodać na górę masło klarowane. Na dobrze rozgrzanej patelni ułożyć rybę. Smażyć wyłącznie po stronie skóry, polewając od góry roztopionym masłem.

Cukinia: Cukinię pokroić w plastry wzdłuż warzywa (można obieraczką) i zblanszować (przelać wrzątkiem, a następnie zimną wodą). Posiekać czosnek i szalotkę – lekko zesmażyć na patelni z łyżką świeżego masła. Dodać blanszowaną cukinię z odrobiną wody z gotowania, aby powstała emulsja z masła i czosnku, doprawić cukinię solą.

Sos beurre blanc: Wino i ocet z białego wina wlać do rondelka. Dodać posiekaną w małą kostkę cebulę, liść laurowy i ziele angielskie. Redukować na ogniu, aż do otrzymania połowy objętości. Śmietanę wlać do drugiego rondla i także redukować o połowę. Połączyć z odcedzoną redukcją z białego wina. Przyprawić solą i pieprzem, a następnie doprowadzić do wrzenia. Na koniec dodać zimne masło pokrojone w kostkę, aż sos odpowiednio zagęści się.

Chipsy: Na mandolinie pokroić ziemniaka w cienkie plasterki, a następnie wypłukać skrobię pod bieżącą wodą. Dokładnie osuszyć papierowym ręcznikiem i smażyć w głębokim oleju z dodatkiem szałwii w temp. 140°C, aż chipsy będą chrupkie.

Prezentacja: Wszystko podajmy najlepiej w głębokim talerzu: na dno puree z selera, następnie smażona ryba z sosem. Oprzeć smażone zwinięte w tubki cukinie i dodać chrupiące słodkie ziemniaki.

Zwycięzcy konkursu – Igor Antoszewski i Michał Wester z Wrocławia:

Laureaci - Makro

Filet z pstrąga na puree z selera z cukinią według przepisu laureautów w mojej wersji:

Filet z pstrąga na puree z selera z cukinią - Makro

Filet z pstrąga na puree z selera z cukinią - Makro

A to wersja finalistów konkursu Zgotuj sobie sukces (II miejsce) Piotra Archicińskiego i Marcina Krzesińskiego (fot. Makro):

Filet z pstrąga na puree z selera z cukinią - Makro

Wartości odżywcze 100 g Razem
Kalorie
182 kcal 3053 kcal
Węglowodany
4 g 71 g
w tym cukry
1 g 24 g
Tłuszcz
16 g 274 g
w tym kwasy tł. nasycone
5 g 85 g
Białko
3 g 47 g
Sól
0 g 1 g
Błonnik
1 g 17 g
FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych

Pamiętaj, aby pochwalić się swoimi potrawami i wypiekami wg przepisów z bloga, wstawiając zdjęcie w komentarzu poniżej. Będzie mi też bardzo miło jak zaobserwujesz mojego bloga na Instagramie i na Facebooku - każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!