Figi w szynce parmeńskiejKoniec lata i początek jesieni to czas, kiedy warto wykorzystać w kuchni świeże figi. I to nie tylko do słodkich deserów. Dobrym pomysłem jest podanie fig na wytrawnie. Zapiekane figi w szynce parmeńskiej z serem feta to znakomita i elegancka przystawka, która jest do tego bajecznie prosta do przygotowania. Słone łączy się tu ze słodkim, a składniki najwyższej jakości zagwarantują nam niepowtarzalny smak. Figi możemy zapiec na grillu lub po prostu w piekarniku.

Figi w szynce parmeńskiej:

  • 1 duża, świeża figa na osobę
  • 1 plaster szynki dojrzewającej na każdą figę (np. parmeńskiej, serrano, szwarcwaldzkiej)
  • ser typu feta lub ewentualnie ser kozi (wg preferencji)
  • miód (ewentualnie syrop klonowy)
  • grubo mielony pieprz

Figi nacinamy na krzyż, ale nie przecinamy do samego końca. Lekko rozchylamy boki, uważając, aby owoce się nie rozpadły. W środek rozkruszamy ser – ja użyłam słonawej fety, ale znakomicie sprawdzi się też ser kozi. Otulamy każdą figę plastrem szynki dojrzewającej. Bardzo delikatnie skrapiamy cienką strużką miodu i posypujemy grubo zmielonym pieprzem. Tak przygotowane figi zapiekamy ok. 15-25 minut (w zależności od wielkości fig) na rozgrzanym grillu lub w piekarniku nagrzanym do 190°C.

Jeśli tylko lubicie – podajcie je z kremem balsamicznym (zredukowanym octem balsamicznym, można kupić gotowy) – będą jeszcze bardziej intrygujące.

Figi w szynce parmeńskiej

Figi w szynce parmeńskiej

 

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych
Pamiętaj, aby pochwalić się swoimi potrawami i wypiekami wg przepisów z bloga, wstawiając zdjęcie w komentarzu poniżej. Będzie mi też bardzo miło jak zaobserwujesz mojego bloga na Instagramie i na Facebooku - każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!