Faszerowane pomidory są doskonałym letnim daniem obiadowym. Szczególnie w sezonie, kiedy ich smak jest najlepszy. Mięso, którym nadziane są pomidory, jest dzięki nim wilgotne i soczyste, a zielona łąka z liści sałaty sprawia, że do dania nie potrzeba już żadnych dodatków. Dla mnie to obowiązkowa pozycja na lato.

Faszerowane pomidory na zielonej łąceSkładniki:

  • 8 średnich pomidorów podobnej wielkości
  • 500 g mięsa wieprzowego (łopatka, karkówka)
  • 100 g ugotowanego ryżu (1 torebka)
  • 1 czerstwa kajzerka namoczona w mleku
  • 1 jajko
  • 1 ząbek czosnku
  • pół dużej cebuli lub 1 mała
  • mały pęczek natki pietruszki
  • 8 łyżek oleju rzepakowego
  • sól, pieprz

Zielona łąka:

  • dowolna sałata lub ich mieszanka
  • garść pestek dyni lub słonecznika
  • 6 łyżek oliwy lub oleju rzepakowego
  • 1 łyżka miodu
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • opcjonalnie: 1 łyżeczka musztardy francuskiej
  • sól, pieprz

Pomidory należy umyć i odciąć czubki, które będą stanowiły przykrycie. Łyżką stołową wydrążamy cały środek warzywa, aby zrobić miejsce na farsz. Mięso, cebulę, ząbek czosnku oraz namoczoną w mleku i odciśniętą kajzerkę mielimy w maszynce do mielenia mięsa (jeśli mamy mięso już zmielone, możemy zetrzeć cebulę na tarce i wycisnąć czosnek). Dodajemy do tego ugotowany ryż, jajko i posiekaną natkę pietruszki. Solimy i pieprzymy do smaku. Wyrabiamy ręką. Powstałym farszem napełniamy wydrążone pomidory. Przykrywamy odciętymi czubkami i ustawiamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Do środka blachy wlewamy 1/4 szklanki wody (stworzy parę). Każdy pomidor polewamy 1 łyżką oleju rzepakowego. Faszerowane pomidory wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190ºC (góra-dół), na dolny poziom, na  ok. 30-40 minut (jeśli brzegi zbytnio się rumienią nakryjmy pomidory kawałkiem folii aluminiowej).

Na każdy talerz nakładamy kilka dużych liści sałaty. Posypujemy je pestkami dyni lub słonecznika. Do małego słoiczka wlewamy olej, płynny miód i sok z cytryny (i jeśli dodajemy – musztardę francuską). Dosypujemy tymianek, szczyptę soli i świeżo zmielonego pieprzu. Słoiczek zakręcamy i energicznie wstrząsamy. Powstałym sosem polewamy każdą porcję sałaty. Na każdej sałatowej łączce układamy upieczone pomidory. Ozdabiamy listkami natki pietruszki.

Faszerowane pomidory - przygotowanie

Pomidorki można nadziać wcześniej, a zapiec dopiero przed samym podaniem.

Faszerowane pomidory na zielonej łące

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych
Pamiętaj, aby pochwalić się swoimi potrawami i wypiekami wg przepisów z bloga, wstawiając zdjęcie w komentarzu poniżej. Będzie mi też bardzo miło jak zaobserwujesz mojego bloga na Instagramie i na Facebooku - każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!