Szybkie puddingi z nutelląTen kto stale odwiedza bloga wie, że mam słabość do ciastek z płynną czekoladą w środku. Dziś kolejna ich odsłona – tym razem super szybko, super prosto, z super prostych składników. Nie trzeba rozpuszczać czekolady, ani masła – bo ich nie ma. Nie trzeba miksera – składniki wystarczy roztrzepać widelcem. Przygotowanie zajmuje mniej niż półgodziny. Doskonały deser dla dwojga. Większość składników na pewno każdy ma w domu. Przepis pochodzi z kanału youtube: Kocham gotować.

Składniki:

  • 2 łyżki mąki
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 czubata łyżka kakao
  • 1,5 łyżki cukru
  • 2 jajka
  • 2 łyżki mleka
  • 1,5 łyżki oleju
  • 2 czubate łyżki nutelli

Do naczynia wsypujemy składniki suche: mąkę, proszek, cukier i kakao. Mieszamy. Wbijamy dwa jajka, dodajemy olej, mleko i nutellę. Roztrzepujemy widelcem, aż składniki się połączą. Przelewamy całość do dwóch żaroodpornych kokilek lub szklanek (nutellówek – po małych opakowaniach nutelli). Pieczemy w temp. 180°C – 15-16 minut z termoobiegiem lub 18-20 minut bez. Ważne, aby pozostawić ciastka płynne w środku – są wtedy zdecydowanie najlepsze. Podajemy ciepłe (ale nie gorące).

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych
Pamiętaj, aby pochwalić się swoimi potrawami i wypiekami wg przepisów z bloga, wstawiając zdjęcie w komentarzu poniżej. Będzie mi też bardzo miło jak zaobserwujesz mojego bloga na Instagramie i na Facebooku - każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!