Dyniowe latteDyniowa latte to od lat jesienno-zimowy hit popularnej sieci kawiarni Starbucks. Jakiś czas temu postanowiłam przyrządzić podobny rodzaj kawy w domu. Choć dynia wydaje się być mało kawowym dodatkiem zapewniam, że kawa z dyniowym syropem smakuje doskonale. Jest bardzo aromatyczna i piernikowa. Polecam szczególnie dla osób lubiących mleczne kawy korzenne (oczywiście jeśli wolicie kawy bezmleczne nie ma problemu, aby przygotować dyniowe espresso ;)).

Syrop dyniowy:

  • 4 łyżki puree z dyni*
  • 3 laski cynamonu (lub płaska łyżeczka mielonego)
  • 5-6 goździków
  • 2 łyżki cukru z wanilią
  • 1 szklanka cukru trzcinowego
  • 1,5 szklanki wody
  • 0,5 łyżeczki mielonego imbiru
  • 0,5 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej

Dyniowa latte:

  • ok. 200 ml mleka 3,2%
  • 1 porcja espresso z kawiarki lub ekspresu (ok. 30 ml)
  • ok. 2 łyżki syropu dyniowego
  • szczypta cynamonu
Syrop: Do garnka wlewamy 1,5 szklanki wody i wstawiamy na mały ogień. Dodajemy cukier, puree z dyni i wszystkie przyprawy. Mieszamy, aż cukier i puree rozpuszczą się. Gotujemy przez ok. 10 minut, co jakiś czas mieszając. Gotowy syrop przepuszczamy przez sitko, a następnie przelewamy do szczelnie zamykanej butelki.

Dyniowe latte: Podgrzewamy mleko do temperatury ok. 60°C (powinno być gorące, ale nie wrzące). Spieniamy za pomocą spieniacza do mleka (można też spienić mleko w ekspresie do kawy ze specjalną końcówką, wtedy nie trzeba go podgrzewać – zrobi to gorąca para). Na dno szklanki wlewamy syrop dyniowy. Następnie wlewamy powoli spienione mleko. Na końcu delikatnie i powoli wlewamy espresso. Otrzymamy 4 warstwy: syrop, mleko, kawę oraz piankę. Możemy posypać wierzch szczyptą cynamonu. Tak przygotowanej kawy nie słodzimy. Będzie słodka po zmieszaniu warstw.

Dyniowa latte (Pumpkin Spice Latte)

 * Puree z dyni można przyrządzić na dwa sposoby. Pierwszy to pokrojenie dyni (wraz ze skórką) na duże kawałki lub plastry (pestki należy wydrążyć łyżką) i upieczenie pod folią aluminiową przez ok. 30-40 minut w piekarniku w 180ºC. Potem należy tylko odkroić skórkę i zblendować dynię na gładką masę. Drugi to ugotowanie pokrojonej dyni do miękkości. Następnie trzeba odkroić skórkę i zblendować (ewentualnie rozgnieść widelcem). Gdyby masa była wodnista – nadmiar wody należy odcisnąć. Jeśli używamy dyni odmiany hokkaido – nie ma potrzeby zdejmowania skórki. Puree z dyni można wykorzystać na wiele sposobów do niemal wszystkich dań z użyciem dyni.

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych
Pamiętaj, aby pochwalić się swoimi potrawami i wypiekami wg przepisów z bloga, wstawiając zdjęcie w komentarzu poniżej. Będzie mi też bardzo miło jak zaobserwujesz mojego bloga na Instagramie i na Facebooku - każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!