Dynia na ostroGdy zobaczyłam ten przepis na ciekawym blogu ugotujmyto.pl od razu wiedziałam jak wykorzystam moją dynię Hokkaido. Ostatnio ciągle przyrządzałam dynię na słodko – musiałam spróbować czegoś innego. Przepis Nigela Slatera wydawał się niezwykle prosty, a zdjęcia Doroty tylko zachęcały do zrobienia tego dania. Przyznam, że byłam zachwycona. Ostrość chili wspaniale komponowała się ze słonym bekonem i słodkością dyni. Nie potrzeba dużej porcji – danie jest dość sycące. Idealne na przekąskę lub jesienną, rozgrzewającą kolację.

Składniki:

  • kawałki dyni ok. 0,5 kg (ugotowane na parze, w wodzie lub upieczone pod przykryciem w piekarniku)
  • kilka plastrów boczku lub bekonu
  • 2-3 ząbki czosnku
  • pół papryczki chili bez pestek (ewentualnie duża szczypta płatków chili)
  • 3 gałązki świeżego rozmarynu (lub łyżeczka suszonego)
  • świeża natka pietruszki
  • sól, pieprz

Na patelni należy podsmażyć pokrojony boczek, a następnie dodajemy pokrojony w plasterki czosnek, posiekaną chili i rozdrobniony rozmaryn. Po kilku minutach należy dodać kawałki dyni. Podsmażyć przez chwilę i przyprawić do smaku solą i pieprzem. Na końcu posypać obficie posiekaną natką pietruszki i wymieszać.

Dynia na ostro

Podałam tak jak w znalezionym przepisie – z grzankami czosnkowymi (danie jest naprawdę ostre, dlatego pieczywo – wskazane :))

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych
Pamiętaj, aby pochwalić się swoimi potrawami i wypiekami wg przepisów z bloga, wstawiając zdjęcie w komentarzu poniżej. Będzie mi też bardzo miło jak zaobserwujesz mojego bloga na Instagramie i na Facebooku - każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!