Duszona kapusta z zasmażką – idealny dodatek do obiadu, a wraz z mięsną wkładką np. kabanosami czy domową kiełbaską – także samodzielne danie. Pyszna zarówno w wersji wegetariańskiej, jak i mięsnej. Czasami lubię też dodać do takiej kapusty dwa pomidory pokrojone w kostkę – ale nie są konieczne. Danie swojskie, domowe i do tego bardzo tanie. Gości u mnie w każdy sezon. Bardzo często także bez zasmażki, w formie zupy z młodej kapusty.
Duszona kapusta z zasmażką:
- 1 mała główka młodej kapusty (lub pół dużej)
- 1 duża cebula
- 2 młode marchewki
- 1 duży pęczek koperku
- 1 duży liść laurowy
- 4-5 ziaren ziela angielskiego
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki
- 1 łyżeczka cukru
- duża szczypta ostrej papryki
- sól morska (ok. 1 łyżki)
- świeżo mielony pieprz (najlepiej grubo mielony)
Kapustę przecinamy na ćwiartki i z każdej wycinamy korzeń (tzw. głąb) – nie będzie potrzebny. Kawałki kapusty kroimy ostrym nożem na bardzo cienkie paseczki (można też użyć szatkownicy/mandoliny). Paseczki przekrawamy na dwie – trzy części, aby paski były krótkie. Marchewki obieramy i ścieramy na tarce jarzynowej o grubych oczkach. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Koperek drobno siekamy. Wszystko to wkładamy do garnka i zalewamy wodą w takiej ilości, aby przykryła kapustę. Wrzucamy liść laurowy i ziele angielskie. Gotujemy kapustę przez około 40 minut na niedużym ogniu (gdy lubimy rozgotowującą się kapustę to dłużej). Co jakiś czas mieszamy. Pod koniec gotowania przyprawiamy ją cukrem, sporą ilością soli, świeżo mielonym pieprzem oraz ostrą papryką. Przygotowujemy zasmażkę. Na małej patelni lub rondelku rozpuszczamy masło. Dodajemy mąkę i mieszamy, aż masa zacznie wrzeć. Wtedy zdejmujemy ją z ognia i zawartość dodajemy do kapusty, którą szybko zaczynamy mieszać. Kapusta się zagęści. Próbujemy czy nie trzeba jej ponownie doprawić. Podajemy na gorąco. Jeśli chcemy wzbogacić danie o kiełbasę czy kabanosy – kroimy je na kawałki i gotujemy je w kapuście przez około 5-10 minut.
Pamiętam jak moja babcia taką robiła do obiadu. Pyszna propozycja 🙂
mmm…. jestem w niebie <3
Oj nie ma to jak duszona kapusta babcia… Mniam!
już nie mogę się doczekać młodej kapusty! taką podduszaną, z młodymi ziemniaczkami… jadłabym…
Uwielbiam taką domową, duszoną kapustę. Dawno nie jadłam taką z zasmażką. A to pychotka 🙂
Uwielbiam kapustę ale nie mogę jej za dużo jeść 😉 twoja wygląda pięknie i kusi 😉
Moja mama robi taką bardzo często 🙂 Jest pyszna, do obiadu najlepsza 🙂
O tak, jak ja lubię taką kapuchę! Jak jest zarzucana pomidorami i ma kiełbachę to też lubię 🙂
Czasami bywa, że mam ogromną ochotę na taką kapustkę. Polskie smaki:)
Ja ostatnio zajadam się duszoną kapustą z pomidorami. Smakuje trochę jak gołąbki.
A na dzisiejszy obiad kapusta tylko w wersji z kabanosami.
Takiej z zasmażką jeszcze nie jadłyśmy. Już chyba się odzwyczaiłyśmy od takich typowych dań naszych babć 😀
ciekawa inna wersja, ja robię przeważnie duszoną młodą kapustkę z koperkiem 🙂
Lubię taką kapustę, już nie mogę się jej doczekać 😉
uwielbiam taką i bardzo się cieszę, że wszystko co młode jest już w sklepach i na targach 🙂
Kapustę już widziałam, znaczy się młodą. Jednym słowem trzeba ugotować, bo skusiłaś 🙂
ale mi smaku na kapustę zrobiłaś
Uwielbiam taka kapustkę! 🙂
Jedno z moich wiosennych przysmaków 🙂