Uwielbiam jeść drożdżówki. Szczególnie na śniadanie. Drożdżówki z kremem migdałowym i daktylami są bardzo wilgotne, dlatego nie tracą smaku nawet na drugi i trzeci dzień. Migdałowy budyń i lukier nadają im bardzo charakterystycznego smaku i sprawiają, że ciasto nie jest suche. Takie bułeczki uwielbiam. Rozeszły się tak szybko, że muszę zrobić drugie. W tym przepisie skorzystałam z rewelacyjnej metody krojenia nitką – warto ją wypróbować.

Drożdżówki z kremem migdałowym i daktylamiDrożdżówki:

  • 500 g mąki (3,5 szklanki)
  • 50 g świeżych drożdże
  • 2/3 szklanki mleka
  • 1/2 kostki masła (100g)
  • 1 jajko i 2 żółtka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżka cukru wanilinowego

Krem migdałowo-daktylowy:

  • 500 ml mleka (2 szklanki)
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego (można pominąć)
  • 1 łyżka cukru wanilinowego
  • 3/4 szklanki zmielonych migdałów
  • 4 żółtka
  • 4 łyżki mąki
  • 4 łyżki cukru
  • 2 krople (nie więcej) aromatu migdałowego
  • 100 g daktyli (można zastąpić rodzynkami lub pominąć)

Lukier:

  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 łyżka amaretto (można zastąpić rumem lub wodą)

Ciasto: Drożdże rozcieramy z połową letniego mleka, łyżką cukru i dwoma łyżkami mąki. Zostawiamy na 15 minut do wyrośnięcia. W tym czasie jajko i żółtka ubijamy z cukrem na puszystą masę, a masło rozpuszczamy. Do miski wsypujemy mąkę. Dodajemy do niej zaczyn z drożdży, ubite jajka, pozostałe mleko, szczyptę soli i wyrabiamy. W trakcie wyrabiania dodajemy powoli rozpuszczone i przestudzone masło. Zostawiamy na co najmniej pół godziny do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.

Krem: Do rondelka wlewamy 1,5 szklanki mleka i zagotowujemy wraz z cukrem wanilinowym i ekstraktem. Pozostałe 0,5 szklanki mleka miksujemy z żółtkami, mąką, cukrem i aromatem migdałowym. Wlewamy miksturę na gotujące się mleko i bardzo energicznie mieszamy, aż powstanie gęsty budyń. Zdejmujemy z ognia, dodajemy mielone migdały i mieszamy. Nakrywamy folią i odstawiamy do całkowitego ostudzenia.

Bułeczki: Ciasto wałkujemy na kształt prostokąta (mój miał ok. 50×30 cm). Rozsmarowujemy na nim ostudzony budyń i posypujemy drobno posiekanymi daktylami (można zastąpić namoczonymi w rumie rodzynkami). Ciasto zwijamy na kształt rolady, a następnie tniemy bułeczki o grubości 3-4 cm. Najlepiej ciąć bułeczki nie nożem, a za pomocą nitki – dzięki temu budyń nie wypłynie, a bułeczki nie będą się spłaszczać. Robimy to tak jak na poniższym filmiku (gif autorstwa http://www.topwithcinnamon.com/). Dziękuję autorce za nauczenie tej metody! 🙂

Cięcie bułeczek

Źródło GIF'u: www.topwithcinnamon.com/2013/01/cinnamon-raisin-danish-swirls.html

Bułeczki układamy na blasze do pieczenia wyłożonej papierem, zachowując odstęp pomiędzy bułeczkami. Nakrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce. Po tym czasie piekarnik nagrzewamy do 180°C, wstawiamy blachę i pieczemy bułeczki przez około 25 minut.

Lukier: Do cukru pudru dodajemy przegotowaną 1 łyżkę przegotowanej wody i 1 łyżkę amaretto (lub rumu) – ucieramy, a następnie za pomocą pędzelka smarujemy lukrem jeszcze ciepłe drożdżówki.

Drożdżówki z kremem migdałowym i daktylami

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych
Pamiętaj, aby pochwalić się swoimi potrawami i wypiekami wg przepisów z bloga, wstawiając zdjęcie w komentarzu poniżej. Będzie mi też bardzo miło jak zaobserwujesz mojego bloga na Instagramie i na Facebooku - każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!