Tradycyjne Pumpkin Cinnamon Rolls, czyli zakręcone dyniowe bułeczki z cynamonem wzbogaciłam o zapach pomarańczy i orientu. Tak powstały drożdżówki dyniowe z pomarańczą i kardamonem. Wilgotne – dzięki dodatkowi dyni, o niezwykłym korzenno-pomarańczowym aromacie.
Składniki na dyniowe ciasto drożdżowe:
- ok. 6 szklanek mąki
- 30 g świeżych drożdży
- 1 szklanka puree z dyni *
- 1/2 szklanki cukru trzcinowego
- 1 szklanka mleka
- 1 łyżka ekstraktu pomarańczowego lub waniliowego
- 2 jajka
- 1/2 kostki masła (100g)
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
- 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
- skórka otarta z połowy pomarańczy
- szczypta soli
Farsz cynamonowo-kardamonowy:
- 2 łyżki cynamonu
- 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu
- 1/4 szklanki cukru trzcinowego
- 1/2 kostki masła (100g)
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Mleko podgrzewamy, aby było ciepłe (nie gorące) i wlewamy do dużej miski. Wsypujemy do środka cukier i rozkruszamy drożdże. Mieszamy i odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce. Po tym czasie drożdże się uaktywnią. Wsypujemy 1 szklankę mąki i mieszamy łyżką. Dodajemy puree z dyni, ekstrakt, ubite jajka, cynamon, imbir, szczyptę soli i skórkę otartą ze sparzonej wrzątkiem pomarańczy. Mieszamy łyżką i dodajemy stopniowo 3 szklanki mąki. Mieszamy i dodajemy rozpuszczone masło. Po ponownym wymieszaniu wyjmujemy ciasto na blat i zagniatamy dodając stopniowo pozostałą mąkę (jej ilość będzie zależna od tego jak wodniste było puree, prawdopodobnie łącznie zużyjemy ok. 5-6 szklanek). Odstawiamy do wyrośnięcia na pół godziny.
W tym czasie przygotowujemy farsz. Do rozpuszczonego masła dodajemy cukier, cynamon i kardamon. Mieszamy.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na 3 części. Blat oprószamy mąką i każdą część ciasta wałkujemy na prostokąt o grubości ok. 0,5 cm. Prostokąt smarujemy za pomocą pędzelka farszem z cynamonem i zwijamy rulon. Kroimy każdy rulon na 5-6 równych, grubych kawałków i układamy na blasze do pieczenia wyłożonej pergaminem. Bułeczki lekko spłaszczamy ręką. Wyjdzie nam od 15 do 18 sztuk bułeczek. Odstawiamy je na co najmniej pół godziny. Pieczemy w 180°C przez 25 minut. Ostudzone drożdżówki dyniowe polewamy lukrem (1 białko lub 1 łyżka wody roztarta z 3/4 szklanki cukru pudru).
* Puree z dyni można przyrządzić na dwa sposoby. Pierwszy to pokrojenie dyni (wraz ze skórką) na duże kawałki lub plastry (pestki należy wydrążyć łyżką) i upieczenie pod folią aluminiową przez ok. 30-40 minut w piekarniku w 180ºC. Potem należy tylko odkroić skórkę i zblendować dynię na gładką masę. Drugi to ugotowanie pokrojonej dyni do miękkości. Następnie trzeba odkroić skórkę i zblendować (ewentualnie rozgnieść widelcem). Gdyby masa była wodnista – nadmiar wody należy odcisnąć. Jeśli używamy dyni odmiany hokkaido – nie ma potrzeby zdejmowania skórki. Puree z dyni można wykorzystać na wiele sposobów do niemal wszystkich dań z użyciem dyni.
Ależ musiały być pyszne! Kardamon i pomarańcza musiały się cudownie skomponować 🙂
Pycha! Często minusem przepisów, które można znaleźć w sieci jest to, że drożdżowe z nich szybko robi się suche, a dynia na pewno pomaga zachować takim bułeczkom świeżość!:)
Na drugi dzień były świetne, na trzeci już nie bardzo
ojej… ale cudowne! Jak ja dawno nie jadłam drożdżowego! Mniaaaaam 🙂
Totalnie się nimi zachwyciłam ^^
Ojacie! Musiały być super!
Śliczne drożdżówki, z takim nadzieniem musiały być smaczne:)
Ale wspaniale wyglądają!
Chodzą za mną takie drożdżówki. Może wreszcie się skuszę, bo Twoje wyglądają cudnie 🙂
Uwielbiam 🙂
Ojej, u Ciebie to dopiero można nakarmić oczy! Przepięknie wyglądają!
Wspaniałe drożdżówki:)
Obłędne drożdżóweczki! Muszą nieziemsko pachnieć
Przepyszne zakręcenie! 😀
kusisz 🙂 ależ mam na nie ochotę !
Ten kardamon musiał dopełniać całość idealnie! 🙂
Kardamon bardzo pasuje, mogłam nawet go dać więcej
Ojej wyglądają genialnie! Nigdy nie jadłam dyniowych drożdżowców, muszę koniecznie spróbować 🙂
Cudownie zakręcone!:)
Uwielbiam ciasta drożdżowe ale tej wersji z dynia jeszcze nie miałem okazji skosztować, więc muszę szybko nadrobić zaległości bo wyglądają fantastycznie te zawijańce 😉
I kolejny przepis trafi do mojej dyniowej listy do zrobienia…:) Pyszności!
Nigdy jeszcze nie jadłam drożdżówek z dynią ! GENIALNE !
I cóż mogę napisać, porywam jedną, bo wyglądają zniewalająco pysznie, pozdrawiam 🙂
Genialne!, już czuję ich zapach. Wyglądają obłędnie:)
ZAPACHNIAŁO !
uwielbiam drożdżówki, a Twoja propozycja jest świetna
Te drożdżówki są pyszne i oryginalne. Jestem nimi zachwycona. Super że jest w nich kardamon i cynamon. Ja używam przypraw z NPS-MIX, mają bardzo dobrej jakości przyprawy w atrakcyjnych cenach. Można je zakupić na http://www.najlepszeprzyprawyswiata.pl