Drożdżówki dyniowe z pomarańczą i kardamonemTradycyjne Pumpkin Cinnamon Rolls, czyli zakręcone dyniowe bułeczki z cynamonem wzbogaciłam o zapach pomarańczy i orientu. Tak powstały drożdżówki dyniowe z pomarańczą i kardamonem. Wilgotne – dzięki dodatkowi dyni, o niezwykłym korzenno-pomarańczowym aromacie.

Składniki na dyniowe ciasto drożdżowe:

  • ok. 6 szklanek mąki
  • 30 g świeżych drożdży
  • 1 szklanka puree z dyni *
  • 1/2 szklanki cukru trzcinowego
  • 1 szklanka mleka
  • 1 łyżka ekstraktu pomarańczowego lub waniliowego
  • 2 jajka
  • 1/2 kostki masła (100g)
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
  • skórka otarta z połowy pomarańczy
  • szczypta soli

Farsz cynamonowo-kardamonowy:

  • 2 łyżki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu
  • 1/4 szklanki cukru trzcinowego
  • 1/2 kostki masła (100g)

Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Mleko podgrzewamy, aby było ciepłe (nie gorące) i wlewamy do dużej miski. Wsypujemy do środka cukier i rozkruszamy drożdże. Mieszamy i odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce. Po tym czasie drożdże się uaktywnią. Wsypujemy 1 szklankę mąki i mieszamy łyżką. Dodajemy puree z dyni, ekstrakt, ubite jajka, cynamon, imbir, szczyptę soli i skórkę otartą ze sparzonej wrzątkiem pomarańczy. Mieszamy łyżką i dodajemy stopniowo 3 szklanki mąki. Mieszamy i dodajemy rozpuszczone masło. Po ponownym wymieszaniu wyjmujemy ciasto na blat i zagniatamy dodając stopniowo pozostałą mąkę (jej ilość będzie zależna od tego jak wodniste było puree, prawdopodobnie łącznie  zużyjemy ok. 5-6 szklanek). Odstawiamy do wyrośnięcia na pół godziny.

W tym czasie przygotowujemy farsz. Do rozpuszczonego masła dodajemy cukier, cynamon i kardamon. Mieszamy.

Wyrośnięte ciasto dzielimy na 3 części. Blat oprószamy mąką i każdą część ciasta wałkujemy na prostokąt o grubości ok. 0,5 cm. Prostokąt smarujemy za pomocą pędzelka farszem z cynamonem i zwijamy rulon. Kroimy każdy rulon na 5-6 równych, grubych kawałków i układamy na blasze do pieczenia wyłożonej pergaminem. Bułeczki lekko spłaszczamy ręką. Wyjdzie nam od 15 do 18 sztuk bułeczek. Odstawiamy je na co najmniej pół godziny. Pieczemy w 180°C przez 25 minut. Ostudzone drożdżówki dyniowe polewamy lukrem (1 białko lub 1 łyżka wody roztarta z 3/4 szklanki cukru pudru).

Drożdżówki dyniowe z pomarańczą i kardamonem

 * Puree z dyni można przyrządzić na dwa sposoby. Pierwszy to pokrojenie dyni (wraz ze skórką) na duże kawałki lub plastry (pestki należy wydrążyć łyżką) i upieczenie pod folią aluminiową przez ok. 30-40 minut w piekarniku w 180ºC. Potem należy tylko odkroić skórkę i zblendować dynię na gładką masę. Drugi to ugotowanie pokrojonej dyni do miękkości. Następnie trzeba odkroić skórkę i zblendować (ewentualnie rozgnieść widelcem). Gdyby masa była wodnista – nadmiar wody należy odcisnąć. Jeśli używamy dyni odmiany hokkaido – nie ma potrzeby zdejmowania skórki. Puree z dyni można wykorzystać na wiele sposobów do niemal wszystkich dań z użyciem dyni.

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych
Pamiętaj, aby pochwalić się swoimi potrawami i wypiekami wg przepisów z bloga, wstawiając zdjęcie w komentarzu poniżej. Będzie mi też bardzo miło jak zaobserwujesz mojego bloga na Instagramie i na Facebooku - każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!