Babka drożdżowa wielkanocnaSą smaki, które wręcz pachną Świętami. I tak jak na Boże Narodzenie pachną pierniki, tak na Wielkanoc nie powinno zabraknąć na naszym stole baby drożdżowej. Baba wielkanocna to baba bogata – dominują smaki pomarańczy, szafranu, orzechów, rodzynek. Wyczuwamy słodkość lukru, gorycz skórki, puszystość ciasta i chrupkość orzechów – to właśnie kontrasty sprawiają, że to ciasto jest wyjątkowe. Nie jest to baba szybka – jednak warta każdej minuty poświęconego czasu. Babka drożdżowa najlepsza jest od razu po upieczeniu, lecz szczelnie zamknięta zachowuje świeżość przez 2-3 dni.

Składniki:

  • 2,5 szklanki mąki
  • 25 g świeżych drożdży
  • 1/4 szklanki letniego mleka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/2 kostki rozpuszczonego masła (100g)
  • 4 jajka o temp. pokojowej
  • szczypta szafranu
  • 1 łyżka rumu lub koniaku
  • skórka świeżo otarta z pomarańczy
  • ok. 1/3 szklanki rodzynek (baba na zdjęciu ich nie ma)
  • ok. 1/2 szklanki orzechów włoskich
  • szczypta soli
  • 1/2 szklanki cukru pudru (do lukru)
  • smażona skórka z pomarańczy*

Do lekko ciepłego mleka dodajemy łyżkę mąki i łyżkę cukru. Wkruszamy drożdże, mieszamy aż do rozpuszczenia i odstawiamy na 15 minut do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. W tym czasie szczyptę szafranu zalewamy łyżką wrzątku. Mieszamy i dodajemy rum. W rondelku lub na małej mocy w mikrofali rozpuszczamy masło. Do dużej miski wsypujemy mąkę, cukier i szczyptę soli. Ocieramy do nich świeżą skórkę z pomarańczy. Do mąki, cukru, soli i skórki dodajemy wyrośnięte drożdże – przez chwilę mieszamy łyżką. Wlewamy rozpuszczone masło (może być letnie, ale nie gorące), szafran z rumem, a następnie wbijamy do środka 3 całe jajka i 1 żółtko (białko wlewamy do filiżanki i odstawiamy do lodówki). Całość mieszamy łyżką do połączenia składników, a następnie przez chwilę wyrabiajmy ręką. Miskę nakrywamy ściereczką i odstawiamy na co najmniej godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto ponownie wyrabiamy, dodajemy rodzynki, posiekane orzechy włoskie i smażoną skórkę. Ciasto wkładamy do nasmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą formy z kominem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 40°C. Baba powinna rosnąć w piekarniku, aż wypełni całą formę. Potem, zwiększamy temperaturę do 180ºC i pieczemy jeszcze ok. 35 minut. Jeśli wierzch zbytnio rumieni się podczas pieczenia, nakrywamy go luźnym kawałkiem folii aluminiowej. Po upieczeniu studzimy babkę przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika. Wystudzoną babę wyjmujemy z formy. Do białka które nam pozostało dodajemy cukier puder i energicznie mieszamy. Polewamy ciasto i ozdabiamy pozostałą smażoną skórką. Babka drożdżowa pięknie prezentuje się na stole.

Babka drożdżowa wielkanocna

* Wyjątkowy smak baby zapewnia smażona, domowa skórka pomarańczowa (dużo lepsza od kandyzowanej ze sklepu). Aby ją otrzymać obieramy nożem cienko skórkę z jednej dokładnie umytej pomarańczy (w taki sposób, aby nie obierać białych części owocu, tylko samą wierzchnią, pomarańczową warstwę). Taką skórkę zalewamy przegotowaną wodą i odstawiamy na dobę, w międzyczasie zmieniając wodę kilkukrotnie. Jest to konieczne aby pozbyć się chemii, którą są pryskane owoce. Jeśli nie możemy odczekać doby zalewamy skórkę wrzątkiem i gdy woda znacznie przestygnie powtarzamy czynność 4-5 razy – powinno przynieść podobny efekt. Wymoczoną skórkę kroimy w małą kostkę. Do rondelka lub do malutkiej patelni wlewamy 1/3 szklanki wody i wsypujemy 4 łyżki cukru + 1 łyżkę cukru z wanilią. Gdy syrop się zagotuje, wsypujemy skórkę i smażymy do czasu aż cała woda wyparuje, a skórka oblepi się cukrem (ok.30 minut). Skórka ściemnieje i nabierze aromatu. Połowę takiej skórki przeznaczam do środka ciasta, a połowę do dekoracji.

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych
Pamiętaj, aby pochwalić się swoimi potrawami i wypiekami wg przepisów z bloga, wstawiając zdjęcie w komentarzu poniżej. Będzie mi też bardzo miło jak zaobserwujesz mojego bloga na Instagramie i na Facebooku - każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!