Drożdżowa baba z żurawiną i pistacjamiNie wyobrażam sobie Wielkanocy bez babki. Ta drożdżowa baba ma cytrynowy posmak, wypchana jest rubinową żurawiną, a lukier wzbogacony jest o chrupiące pistacje i migdały. Bardzo ładnie prezentuje się na stole i pysznie smakuje. Najlepsza jest w dniu pieczenia.

Składniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej (430 g)
  • 3/5 kostki do pieczenia Kasia – maślany smak (150 g)
  • 1/3 szklanki mleka (75 ml)
  • 40 g świeżych drożdży
  • 3 jajka (o temperaturze pokojowej)
  • 3 żółtka (o temperaturze pokojowej)
  • 1/2 szklanki drobnego cukru (80 g)
  • 1/2 szklanki suszonej żurawiny
  • skórka otarta z niewoskowanej cytryny
  • szczypta soli

Dekoracja:

  • 3/4 szklanki cukru pudru (110 g)
  • 1/4 szklanki suszonej żurawiny
  • 1/4 szklanki niesolonych pistacji
  • 1/4 szklanki płatków migdałowych
  • 1 łyżeczka soku z cytryny

Przygotowujemy zaczyn. Całe mleko należy lekko podgrzać i do letniego dodać 1 łyżeczkę cukru, 2 łyżki mąki oraz drożdże. Dokładnie mieszamy, aż drożdże rozpuszczą się i odstawiamy zaczyn na 20 minut do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.

W tym czasie Kasię rozpuszczamy i ostudzamy (może być lekko ciepła). Jajka i żółtka ubijamy z cukrem. Mąkę mieszamy z solą, dodajemy wyrośnięty zaczyn i ubite jajka. Wyrabiamy ciasto, stopniowo dodając po trochu rozpuszczonej Kasi. Gdy będzie elastyczne i przestanie się błyszczeć odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce.

Żurawinę kroimy na połówki. Ciasto uderzamy pięścią, dodajemy żurawinę i otartą skórkę z cytryny. Wyrabiamy bardzo krótko. Dużą blachę z kominem do babki smarujemy Kasią i wysypujemy mąką. Układamy równomiernie ciasto i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 40°C na ok. 40 minut, by wyrosła. Po tym czasie temperaturę zwiększamy do 170°C i pieczemy babę ok. 20-30 minut – najlepiej sprawdzić patyczkiem.

Upieczoną babkę wyjmujemy z formy. Cukier puder mieszamy z 1 łyżką przegotowanej wody i 1 łyżeczką soku z cytryny. Smarujemy ciasto na całej powierzchni za pomocą pędzelka. Posypujemy płatkami migdałowymi, posiekanymi pistacjami i żurawinami.

Drożdżowa baba z żurawiną i pistacjami

Na stronie Kasi znajdziecie konwerter pomagający poskromić świąteczne przepisy bez dokładnych miar.

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych
Pamiętaj, aby pochwalić się swoimi potrawami i wypiekami wg przepisów z bloga, wstawiając zdjęcie w komentarzu poniżej. Będzie mi też bardzo miło jak zaobserwujesz mojego bloga na Instagramie i na Facebooku - każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!