Dorada pieczona w papilotach to bardzo prosty pomysł na szybki obiad. Ryba pieczona w paczuszce jest wilgotna, lekka i pełna smaku – ponieważ szczelnie zamknięta gotuje się we własnych sokach. Proste dodatki – pomidorki koktajlowe, białe wino, seler naciowy, tymianek doskonale uzupełniają delikatną rybę. Jeśli nie dostaniecie dorad, to w ich zastępstwie świetnie sprawdzą się pstrągi czy małe okonie morskie (labraksy). Przepis na taką doradę był inspirowany przepisem z zagranicznej edycji Masterchefa – proste smaki sprawdzają się zawsze.
Dorada pieczona w papilotach:
- 2-3 nieduże dorady w całości (ewentualnie labraks, pstrąg)
- 200 – 250 g pomidorków koktajlowych
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek + do polania papilotek
- 1 łodyga selera naciowego
- 1 cebula
- 4 łyżki białego, wytrawnego wina
- 1 łyżka mąki
- 1 niepełna łyżeczka suszonego tymianku
- szczypta płatków chilli (wg uznania)
- duża szczypta cukru, soli morskiej i pieprzu
- świeża natka pietruszki lub świeży tymianek do posypania
Dorady oczyszczamy z łusek pod bieżącą wodą. Osuszamy i po każdej stronie robimy 3-4 nacięcia nożem pod ukosem, aby ryba wchłonęła smaki. Posypujemy ryby niewielką ilością soli (także w środku). Posypujemy z dwóch stron mąką i delikatnie wcieramy.
Cebulę i seler naciowy kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy dwie łyżki oliwy z oliwek. Podsmażamy warzywa przez 2-3 minuty, a następnie wyciskamy do nich czosnek i smażymy kolejną minutę. Wlewamy białe wino i dodajemy pokrojone na ćwiartki pomidorki koktajlowe. Podsmażamy ok. 4-5 minut, co jakiś czas mieszając. Przyprawiamy tymiankiem. płatkami chili, cukrem, solą i pieprzem.
Rozwijamy 2 lub 3 (w zależności od tego ile mamy ryb) duże kawałki folii aluminiowej. Rozsmarowujemy na każdym kawałku łyżeczkę oliwy z oliwek i układamy jedną rybę. Na wierzch każdej ryby wykładamy farsz pomidorowy z patelni. Łączymy brzegi folii tworząc szczelną paczuszkę tzw. papilotkę. Przekładamy papilotki na blachę do pieczenia. Pieczemy 20-25 minut w 190°C (180°C z termoobiegiem). Ryby podajemy zapakowane tak, aby każdy mógł otworzyć swoją paczuszkę na talerzu. Do ryby podajemy posiekaną natkę pietruszki lub listki tymianku. Świetnie smakuje z czosnkową bagietką. Można też przygotować do niej kuskus.
Często w Twoich przepisach pojawia się chili w płatkach. Gdzie takie można dostać? Jakiej firmy,? Niestety nigdzie takich nie spotkałam. …. a blog uwielbiam. Wiele przepisów wypróbowałam i często do nich wracam 🙂
Chili w płatkach ma w swojej ofercie np. Kotanyi (w młynku) – dostępne w wielu sklepach. Gdy kupimy zbyt dużo papryczek chili możemy je ususzyć i rozdrobnić w moździerzu – wtedy otrzymamy własne płatki 🙂
Gdyby nie udało się ich dostać to płatki chili można zastąpić szczyptą chili w proszku 🙂
no właśnie póki co, proszek się spisuje, ale będę wypatrywać płatków 😉 dziękuję
Ja rybkę to w każdym wydaniu, a taką to ho ho
pysznie przygotowana rybka 🙂 prosto, ale za to jak wytwornie 🙂
w ramach cotygodniowej rybki, porzucam łososia na doradę w papilotach. z pewnością będzie pyszna! :))