Dorada pieczona w papilotachDorada pieczona w papilotach to bardzo prosty pomysł na szybki obiad. Ryba pieczona w paczuszce jest wilgotna, lekka i pełna smaku – ponieważ szczelnie zamknięta gotuje się we własnych sokach. Proste dodatki – pomidorki koktajlowe, białe wino, seler naciowy, tymianek doskonale uzupełniają delikatną rybę. Jeśli nie dostaniecie dorad, to w ich zastępstwie świetnie sprawdzą się pstrągi czy małe okonie morskie (labraksy). Przepis na taką doradę był inspirowany przepisem z zagranicznej edycji Masterchefa – proste smaki sprawdzają się zawsze.

Dorada pieczona w papilotach:

  • 2-3 nieduże dorady w całości (ewentualnie labraks, pstrąg)
  • 200 – 250 g pomidorków koktajlowych
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek + do polania papilotek
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 1 cebula
  • 4 łyżki białego, wytrawnego wina
  • 1 łyżka mąki
  • 1 niepełna łyżeczka suszonego tymianku
  • szczypta płatków chilli (wg uznania)
  • duża szczypta cukru, soli morskiej i pieprzu
  • świeża natka pietruszki lub świeży tymianek do posypania

Dorady oczyszczamy z łusek pod bieżącą wodą. Osuszamy i po każdej stronie robimy 3-4 nacięcia nożem pod ukosem, aby ryba wchłonęła smaki. Posypujemy ryby niewielką ilością soli (także w środku). Posypujemy z dwóch stron mąką i delikatnie wcieramy.

Cebulę i seler naciowy kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy dwie łyżki oliwy z oliwek. Podsmażamy warzywa przez 2-3 minuty, a następnie wyciskamy do nich czosnek i smażymy kolejną minutę. Wlewamy białe wino i dodajemy pokrojone na ćwiartki pomidorki koktajlowe. Podsmażamy ok. 4-5 minut, co jakiś czas mieszając. Przyprawiamy tymiankiem. płatkami chili, cukrem, solą i pieprzem.

Rozwijamy 2 lub 3 (w zależności od tego ile mamy ryb) duże kawałki folii aluminiowej. Rozsmarowujemy na każdym kawałku łyżeczkę oliwy z oliwek i układamy jedną rybę.  Na wierzch każdej ryby wykładamy farsz pomidorowy z patelni. Łączymy brzegi folii tworząc szczelną paczuszkę tzw. papilotkę. Przekładamy papilotki na blachę do pieczenia. Pieczemy 20-25 minut w 190°C (180°C z termoobiegiem). Ryby podajemy zapakowane tak, aby każdy mógł otworzyć swoją paczuszkę na talerzu. Do ryby podajemy posiekaną natkę pietruszki lub listki tymianku. Świetnie smakuje z czosnkową bagietką. Można też przygotować do niej kuskus.

Dorada pieczona w papilotach

Dorada pieczona w papilotach

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych