Domowy makaron z aromatycznymi okruchamiOstatnio namnożyło się „kulinarnych świąt”. Na przykład dziś, 25 października obchodzony jest Dzień Makaronu. Wiem, że większość ludzi nie przykłada żadnego znaczenia dla tych dat, jednak zbliża się weekend i uznałam, że fajnie będzie przedstawić Wam zalety przygotowywania domowego makaronu. A zalety są dwie. Jest znacznie smaczniejszy i sporo tańszy. Za pomocą blendera/malaksera przygotujemy makaron wyjątkowo szybko. Możemy również wyczarować z niego bardzo tanie i błyskawiczne danie na styl włoski – makaron z aromatycznymi okruchami. Przy dobrej organizacji wszystko zajmie nam godzinę, a koszt obiadu będzie znikomy. Kto podejmie wyzwanie?

Domowy makaron:

  • 200 g mąki pszennej (niepełne 1,5 szklanki) *
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • duża szczypta soli

Makaron z okruchami:

  • 1 twarda, czerstwa bułka (pszenna, orkiszowa, razowa)
  • 4-5 kawałków suszonych grzybów leśnych
  • pół pęczka natki pietruszki
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • skórka otarta z jednej, małej cytryny

Jak zrobić makaron? Do przygotowania makaronu najlepiej użyć blendera/malaksera. Wszystkie składniki umieszczamy w misie do rozdrabniania i miksujemy do połączenia się (jeśli okruchy nie chcą być zwarte dodajemy 1-2 łyżki wody). Okruchy wyjmujemy i zagniatamy 2 minuty na elastyczne, gładkie ciasto. Jeśli nie mamy blendera ciasto najpierw mieszamy łyżką, a następnie zagniatamy ręcznie. Odstawiamy na 15 minut.

Ciasto kroimy na 4 równe części. Blat podsypujemy mąką i wałkujemy bardzo cienkie płaty ciasta (to najbardziej pracowita część, która odpada jeśli mamy maszynkę do wałkowania). Ciasto posypujemy obficie z dwóch stron mąką, rozprowadzamy równomiernie i zwijamy luźny rulon. Rulon kroimy na paseczki (grubość wg uznania). Po rozwinięciu paseczków mamy gotowy makaron. Układamy je tak, aby do siebie nie dotykały i ponownie podsypujemy mąką. Świeży gotujemy przez ok. 3-4 minuty w gorącym, osolonym wrzątku z dodatkiem łyżeczki oliwy. Resztę makaronu można rozłożyć, ususzyć i zużyć w razie potrzeby (do 3 miesięcy).

Okruchy: W blenderze/malakserze umieszczamy suszone grzybki i miksujemy je na bardzo drobniutkie kawałki. Dokładamy czerstwą bułkę (najlepiej połamać ją na mniejsze części) i miksujemy ponownie – aż uzyskamy okruchy (najlepsze są jak część będzie wielkości bułki tartej, a część większa). Okruchy grzybowe przesypujemy do miseczki, a do blendera dodajemy natkę, czosnki, skórkę i szczyptę soli. Miksujemy, aż czosnek się rozdrobni i przekładamy do drugiej, małej miseczki. Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek. Gdy będzie gorąca przesmażamy okruchy grzybowe, aż do zezłocenia (w tym samym czasie powinniśmy wrzucić makaron do wrzątku). Gdy okruchy będą złote, dodajemy pietruszkę z czosnkiem i smażymy tylko 1 minutę. Przekładamy bezpośrednio na patelnię makaron (nie wolno go płukać) i mieszamy, aż cały oblepi się okruchami. Podajemy od razu. Żeby makaron z aromatycznymi okruchami był bardziej wykwintny możemy posypać go parmezanem.

* Makaron będzie lepszy i zdrowszy jeśli zamiast samej mąki pszennej, użyjecie pół mąki pszennej i pół mąki z semoliny. Mąkę z semoliny, z której robione są makarony włoskie kupicie w internecie lub sklepach z kuchniami świata.

Przepis na domowy makaron: Proporcje na makaron bardzo łatwo zapamiętać. Na każde 100 g mąki przypada 1 jajko i pół łyżeczki oliwy z oliwek. Do ciasta dodajemy też zawsze dużą szczyptę soli.

Domowy makaron

Domowy makaron z okruchami

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych
Pamiętaj, aby pochwalić się swoimi potrawami i wypiekami wg przepisów z bloga, wstawiając zdjęcie w komentarzu poniżej. Będzie mi też bardzo miło jak zaobserwujesz mojego bloga na Instagramie i na Facebooku - każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!