Każdy lubi domowy chleb z chrupiącą skórką. Właściciele maszyn do wyrabiania za pewne mają taką przyjemność często. A co z pozostałymi? Niestety, wyrabianie chleba dla wielu osób jest ciężkie i pracochłonne. Jest jednak chleb, który nie wymaga tej żmudnej pracy! Wystarczy zdecydować się na pieczenie dzień wcześniej – chlebek potrzebuje rosnąć całą noc. Dla wszystkich, którzy nigdy nie piekli własnego pieczywa – smakuje ono zupełnie inaczej…
Składniki:
- 3 szklanki mąki pszennej lub orkiszowej (najlepsza będzie chlebowa, ale może być też zwykła, tortowa)
- pół łyżeczki suchych drożdży instant (lub ok. 8 g świeżych)
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżka oliwy lub oleju
- 1 i 1/3 szklanki wody
Mąkę, drożdże i sól wsypujemy do dużej miski. Wlewamy wodę z łyżką oliwy i mieszamy przez minutę łyżką, aby składniki się połączyły. Ciasto będzie się lepić, ale tak ma być. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy na noc do wyrośnięcia. Chleb powinien rosnąć ok. 13-17 godzin. Na drugi dzień oprószamy mąką deskę do krojenia lub ściereczkę i wykładamy mokrymi rękami wyrośnięte ciasto. Z ciasta formujemy kulę i przykrywamy ściereczką (jak położyliśmy na niej ciasto zawińmy brzegi – ważne aby znajdowała się na niej mąka – inaczej ciasto się przylepi). Zostawiamy na następne 2 godziny. Po tym czasie włączamy piekarnik na 240°C i do zimnego wstawiamy do nagrzewania żaroodporny garnek z przykrywką, garnek rzymski lub zwykle naczynie żaroodporne z przykrywką – oprószone mąką. Gdy piekarnik nabierze żądanej temperatury wyjmujemy naczynie lub garnek przez bardzo grube rękawice (będzie bardzo gorący!). Odkładamy gorącą przykrywkę, a do naczynia ostrożnie zsuwamy ciasto (jak będzie się przylepiało, nie przejmujcie się), uważając, aby się nie sparzyć. Rękawicami nakrywamy przykrywką i wstawiamy na 25 minut do piekarnika. Po tym czasie zdejmujemy przykrywkę i pieczemy jeszcze 15 minut, aby skórka się zarumieniła. Wyjmijmy chleb przez rękawice i dodatkową ściereczkę z piekarnika i odstawmy. Po kilku minutach możemy odwrócić naczynie, aby chleb wypadł. Krójmy go dopiero jak przestygnie. Mój chlebek ze zdjęcia jest z mąki orkiszowej więc jest ciut ciemniejszy niż z pszennej.
Piękny jest!
Taki chlebuś prosty to idealnie dla mnie, szkoda że piekarnik mi się do tylu stopni nie nagrzewa:(
Klaudia, mimo że chleby lubią wysoką temperaturę to w niższej także powinien wyjść – niestety skórka nie będzie tak bardzo chrupiąca.
Cudowny… aż czuję, jak pięknie pachnie. Zrobię na pewno 🙂
Przepiękny chlebek!
Idealny sam w sobie i jak pachnie!!! 😉
hej! a jak myślisz – czy z tego przepisu dałoby się zrobić własne bułeczki? tzn. ciasto wg przepisu, jedynie zamiast dużej kulki – bochenka, to kilka malusieńkich. co o tym sądzisz? Pozdrawiam!
p.s ciasto właśnie mi rośnie 🙂
Agnieszko, chlebek musi piec się w naczyniu lub garnku, bułeczek nie byłoby jak „schować”. Za to można urozmaicić go dodatkami np: dodać oliwki czy suszone pomidory (wtedy należy dać całą łyżeczkę drożdży).
dzięki wielkie za odpowiedz, na pewno wypróbuję urozmaicone wersje 🙂
Strona jest wspaniała! Miła, przyjemna w odbiorze, a przede wszystkim przejrzysta oprawa graficzna. Przepisy i zdjęcia do nich dołączone aż kuszą by nie tracąc czasu biec do kuchni i zabierać się do dzieła. To wszystko sprawiło, że od pewnego czasu z wielką przyjemnością korzystam z umieszczonych tu recept kulinarnych i bardzo je sobie chwalę, nie zapominając o tych którzy dzięki nim ze smakiem napełniają swoje brzuchy.;d Tylko właśnie mam z tym chlebkiem problem. Zawsze piekłam razem z mamą przy pomocy specjalnej maszyny i właściwie mój wkład był niewielki. Teraz w nowym mieszkaniu nie mogę sobie jeszcze na takie rarytasy jak owa maszyna pozwolić, chociaż z dumą mogę poszczycić się zakupem miksera(do tej pory pożyczałam od sąsiadów, co właściwie miało swój urok, ale jak wiadomo nie ma jak to mieć swoje własne).
A więc tak by elaboratu nie pisać, to mój pierwszy dosłownie własnoręcznie zrobiony chlebek i nie jestem pewna gdzie popełniłam błąd, gdyż ulepienie kuli urosło do rangi niemożliwości z powodu konsystencji, ciasto rozjeżdżało się w każdą możliwą stronę i z lubością przyklejało do palców. Powinno dłużej postać czy też należało dodać mąki jak też zrobiłam? 🙂
Dziękuję Ci Wilku stepowy za bardzo miłe słowa 🙂 Jeśli chodzi o chlebek, to każda mąka inaczej chłonie wodę i czasem zachodzi potrzeba aby dodać jej więcej niż w przepisie. Jednak ten chlebek jest dość lepiący sam w sobie i warto układając go w kulę zmoczyć ręce zimną wodą, aby chciał się uformować. Najważniejsze aby chlebek rósł – gdy będzie wyrośnięty uda się na pewno, nawet jeśli go nie ukształtujemy 🙂
Twój przepis jest rewelacyjny ! Mnie sie nic z mąki + praca rąk własnych nie udaje 🙁 Po prostu odbieramy na innych falach 🙂 A tu prawie zero kontaktu ! Strasznie chcę upiec swój własny chleb. Mam maszynę, czasami mi sie coś udaje, ale kształt tego chleba jest dośc paskudny. Mam tylko jedno pytanie – czy garnek rzymski trzeba namoczyć przed stawieniem do piekarnika ?
Nie trzeba 🙂 Wystarczy trochę podsypać mąką.
bardzo pyszny chleb,właśnie go jem 🙂 mała podpowiedz, ciasto wyrastało w 3h od momentu wymieszania składników,następnie oprószyłam je mąką, przełożyłam do formy sylikonowej i przed włożeniem go do piekarnika lekko posmarowałam rozbełtanym jajkiem. Wyrósł pięknie i jest przepyszny,więc jeśli ktoś nie ma czasu lub cierpliwości polecam tą metodę z czystym sumieniem 🙂
Witam! Ja mam pytanie odnośnie piekarnika – 240 stopni w piekarniku bez termoobiegu?
tak
Dziś piekłam chlebek wg w/w przepisu. Jego zrobienie w sensie połączenia składników jest dziecinnie proste i bardzo szybkie 🙂 Chlebek wyszedł całkiem smaczny, ale mam 2 pytania: użyłam mąki pszennej pełnoziarnistej, chleb trochę zmakuje goryczką – czy to kwestia użytej mąki? Jesli chodzi o wielkość chlebek po upieczeniu był dość mały (jakieś 15 cm średnicy w najszerszym miejscu i ok. 4 cm grubości w najgrubszym miejscu). Zaznaczam, że w misce jeszcze przed włożeniem go do piekarnika zauważalnie zwiększył swoją objętość.. Rozumiem że ilość składników w przepisie daje mały chlebek? Czy w przypadku powiększenia ilości składników razy dwa należy przedłużyć czas pieczenia?
Daga, tak jak napisała Magda – goryczka może pochodzić od mąki – najlepiej pełnoziarnistą mąkę mieszać pół na pół ze zwykłą. Może też pochodzić od drożdży – jeśli są nieświeże, zwietrzałe lub jest ich za dużo.
Mój wyrasta trochę większy – ale jest to nieduży chlebek. Jak zwiększysz ilość składników , możesz upiec dwa albo jeden duży – nie ma potrzeby aż dwa razy dłużej piec. Wystarczy pewnie ok. 10 minut ponad czas, ale najlepiej obserwować i patrzeć na skórkę.
cześć Daga, ja chleb piekę w foremce o wymiarach 25×13 cm, wtedy ładnie wyrasta a jego wysokość ma około 11 cm, jak masz większą foremkę to zwiększ ilość składników ,jeżeli chodzi o mąkę żytnią i pełnoziarnistą to zawsze mają one posmak goryczy wtedy najlepiej dodać do chleba słonecznik lub pestki dyni trochę przełamią ten smak goryczy.
Dzięki Magda za odpowiedź 🙂 Tak właśnie podejrzewałam że to mąka winna jest posmakowi goryczki. Dlatego upiekłam drugi chlebek, tym razem ze zwykłej pszennej mąki. Powiększyłam składniki razy dwa i wydłuzyłam ok. 15 min czas pieczenia, bo nie byłam pewna ile powinien sie piec. I muszę powiedzieć że ten chlebek wyszedł tak pyszny, że wszyscy domownicy którzy go spróbowali byli wręcz zszokowani. Nawet doszło do małej kłótni o przydział porcji dla każdego 😉 Chleb dosłownie rozpływał się w ustach, a kiedy spróbwałam go jak był jeszcze lekko ciepły i posmarowany masłem mmmmm….brak słów 🙂 Dziekuję autorce strony za zamieszczenie tak precyzyjnego i trafnego przepisu, bo to podstawa mojego udanego chlebka. Pozdrawiam!
Natalia rónież dziekuje za odpowiedź 🙂 Chleb sklepowy chowa sie przy tym domowym… polecam pieczenia własnego domowego, pachnącego i zdrowego chlebka 🙂
piekłam go 2 dni temu i wyszedł pyszny, naprawdę. szczególnie ciepły był wprost wyborny! ale kuli nie udało mi się uformować. rozlewało się we wszystkie strony i właściwie przybrał kształt naczynia, więc wyszedł długi i bardziej płaski;) może to wina mąki? kupuję taką prosto od chłopaka ze wsi, robi własną. i powiedział mi że to trochę za dobra mąka na chleb, ale powinno wyjść tylko bardziej bułkowate i miało to taki posmak.
czemu ten chlebek musi tak długo wyrastać?
Moniś, kształt kuli jest dla naczyń okrągłych – jak masz podłużne to dobrze, że chlebek przybrał taki kształt.
Mąka ma duże znaczenie przy robieniu chleba – każda inaczej chłonie wodę – ale jeśli chlebek mimo wszystko smakował, to korzystaj z wiejskiej mąki – to skarb mieć do takiej dostęp.
Chlebek tyle wyrasta ponieważ nie wymaga wyrabiania. Chlebki wyrabiane (zobacz np. orkiszowy na blogu) możemy mieć znacznie szybciej.
od dawna korzystamy z takiej mąki właściwie do wszystkiego. jest naprawdę super, ale trzeba użyć jej zawsze trochę więcej:)
Twój chlebek orkiszowy też mam w planach, jak tylko zlokalizuję mąkę orkiszową:) na razie robiłam jeszcze bagietki i też były bardzo smaczne:)
Wkrótce na blogu będą inne chlebki – zamierzam zabrać się do tych na zakwasie 🙂 Na razie na weekend piekę orkiszowy z cebulką – do żurku 🙂
a jakiej mąki orkiszowej używasz? jaki typ?
i ps: więcej przepisów dietetycznych;)
Na opakowaniu nie ma typu – jest tylko napisane mąka pełnoziarnista z orkiszu. Mam do opublikowania jeszcze kilka ciast – po nich będę się pewnie odchudzać i będą rzeczy dietetyczne 😉
chlebek jest megaaa pyszny Będzie to teraz jeden z podstawowych moich przepisów. Muszę tylko zwiększyć proporcje i pokombinować może z jakimiś dodatkami Pychotka
Przepis wypróbowałam już dawno, tyle, że z innego bloga…………..chlebek bardzo dobry.
nZastanawiam się tylko czy to autorski przepis?
To przepis podstawowy – mąka, woda, olej, sól i drożdże. Na pewno znajdziesz podobne na wielu blogach i w książkach kulinarnych. Pozdrawiam!
Oto moja wersja chleba 13-17 godzinnego bez zagniatania. Ten jest z mąki pełnoziarnistej. Robię trzy wersje tego chleba: mąka zwykła, razowa i pełnoziarnista. Znika mi ten chleb tego samego dnia. Przepis idealny. Dzięki jeszcze raz Natalko. Pa
nastawilam go wczoraj..dzisiaj upieklam..wlasnie kroje i kosztuje…wyszedl i jest pyszny..cala rodzina zachwycona..dzisiaj nastawiam drugi na jutro..super przepis bardzo prosty..mnie wyszedl nizszy i szerszy taki owalny ale w smaku super..pozdrawiam
Mam pytanie,czy garnek rzymski ma byc suchy,czy go moczyc tak jak jest zalecane przy pieczeniu?
Zgodnie z instrukcją garnka
Chleb obłędny . Robota żadna,a efekt przepyszny. Bardzo dziękuję za ten przepis. Zrobiłam wg wskazówek i jest idealny.