Mleko migdałoweChciałam zamieścić przepis na pyszne smoothie truskawkowe, które robiłam bardzo często w ostatnim sezonie. Używałam do niego mleka migdałowego – w tym roku postanowiłam, że będę robić domowe. Kiedyś nakupiłam w promocji bardzo dużo krokantu migdałowego (posypki migdałowej), który świetnie nadaje się do zrobienia takiego mleka. Mleko wychodzi pyszne, więc zaczynam od przepisu na nie. Oczywiście nie należy się oszukiwać – mleko migdałowe prawdziwym mlekiem nie jest – to woda migdałowa, która ze względu na smaczny smak świetnie nadaje się do wszelkich koktajli, owsianek oraz… kawy (nie wolno tylko dodawać do bardzo gorącej). Jest też dobrym zamiennikiem mleka dla osób uczulonych na laktozę oraz dla wegan. Jeśli lubicie mleczne owsianki lub kawę cappucino czy latte, a macie po nich dolegliwości żołądkowe – to będzie odpowiednie mleko dla Was. Migdały po zrobieniu mleka nadają się do robienia wypieków – nic się nie zmarnuje.

Składniki:

  • ok. 100 g migdałów bez skórki – można kupić już zblanszowane lub w formie krokantu, słupków lub płatków (u mnie krokant)
  • przegotowana woda lub ulubiona niegazowana woda mineralna
  • 2-3 łyżki syropu klonowego, syropu z agawy, miodu z mniszka lekarskiego, zwykłego miodu czy cukru pudru – do wyboru
  • szczypta soli

Migdały (blanszowane, krokant, słupki, płatki) zalewamy trzema szklankami (750 ml) ciepłej, przegotowanej wody. Zostawiamy na całą noc. Na drugi dzień miksujemy migdały w wodzie za pomocą blendera. Całość nabierze mlecznej barwy. Dosładzamy mleko według smaku (np. miodem), dodajemy szczyptę soli i rozrzedzamy dodając jeszcze pół szklanki wody. Przelewamy przez kilkukrotnie złożoną gazę lub pieluszkę (pulpę migdałową wykorzystuję do pieczenia ciast lub muffinek). Mleko jest gotowe.

Mleko migdałowe w niskiej oraz wysokiej temperaturze rozwarstwia się. Jeśli przechowujemy je w lodówce – przed użyciem należy je wstrząsnąć kilkukrotnie. Nie należy go dodawać do bardzo gorącej kawy – wcześniej trzeba ją lekko przestudzić (ok. 70°C).

Mleko migdałowe

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych
Pamiętaj, aby pochwalić się swoimi potrawami i wypiekami wg przepisów z bloga, wstawiając zdjęcie w komentarzu poniżej. Będzie mi też bardzo miło jak zaobserwujesz mojego bloga na Instagramie i na Facebooku - każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!