Domowa nutella (krem czekoladowo-orzechowy)Domowa nutella brzmi smakowicie, prawda? Popularny krem czekoladowo-orzechowy smakuje niemal każdemu. Jest pyszny, jednak w kupnej nutelli dwa główne składniki to cukier i olej palmowy, dzięki którym krem jest słodki i gładki. Orzechów jest tylko 13%. W mojej nutelli głównymi składnikami są ciemna czekolada i orzechy laskowe. Smak takiego kremu jest bardzo podobny do oryginału, a nawet lepszy. Nie da się ukryć, że domowa wersja jest droższa, ale kanapki i naleśniki z taką domową nutellą są obłędne! I co najważniejsze – wiemy co jemy! Jeśli lubicie zdrowe desery przypominam, że krem czekoladowy można zrobić także z kaszy jaglanej.

Domowa nutella – krem czekoladowy:

  • 100 g orzechów laskowych
  • 100 g gorzkiej czekolady 70%
  • 150 g mleka zagęszczonego słodzonego (1 tubka)
  • 1 łyżeczka pasty waniliowej lub ekstraktu waniliowego
  • 2 łyżki oleju z orzechów laskowych lub orzechów włoskich
  • ok. 1/4 szklanki wrzącej wody
  • szczypta drobnej soli morskiej

Piekarnik rozgrzewamy do 190°C (180°C z termooobiegiem). Orzechy laskowe rozkładamy na blasze i pieczemy ok. 7-8 minut. Na blacie rozkładamy bawełnianą ściereczkę. Gorące orzechy prosto z piekarnika wysypujemy na ściereczkę, przykrywamy drugim końcem i pocieramy dotąd, aż większość łupinek zostanie w ściereczce. Gorące orzechy od razu przekładamy do malaksera lub blendera z pojemnikiem. Miksujemy przez ok 2-3 minuty, dolewamy olej orzechowy i miksujemy kolejne 2-3 minuty lub do czasu, aż orzechy zmielą się na masło.

W rondelku rozgrzewamy ok. 1 szklankę wody. Na wierzch rondelka kładziemy metalową lub szklaną miskę, której dno będzie ogrzewać się od pary wodnej. Jest to tzw. kąpiel wodna. Do miski wrzucamy połamaną czekoladę. Gdy się rozpuści – mieszamy i wyciskamy całą tubkę mleka oraz dodajemy pastę lub ekstrakt z wanilii. Ponownie mieszamy. Ciepłą czekoladę z mlekiem wlewamy do masła orzechowego i ponownie miksujemy na krem. Dodajemy szczyptę soli i wlewamy po trochu gorącej wody (ok. 1/4 szklanki, może być mniej), aby uzyskać odpowiednią konsystencję. Zmiksowany krem jest słodki, ale jeśli chcemy możemy dosłodzić go np. syropem klonowym czy miodem. Gotowy krem przekładamy do małych słoiczków lub jednego półlitrowego słoika i przechowujemy w lodówce do 2 tygodni. Podajemy w temperaturze pokojowej.

Domowa nutella (krem czekoladowo-orzechowy)

Wartości odżywcze 100 g Razem
Kalorie
430 kcal 1926 kcal
Węglowodany
28 g 123 g
w tym cukry
20 g 88 g
Tłuszcz
32 g 144 g
w tym kwasy tł. nasycone
9 g 41 g
Białko
8 g 35 g
Sól
0 g 0 g
Błonnik
5 g 21 g
FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych

Pamiętaj, aby pochwalić się swoimi potrawami i wypiekami wg przepisów z bloga, wstawiając zdjęcie w komentarzu poniżej. Będzie mi też bardzo miło jak zaobserwujesz mojego bloga na Instagramie i na Facebooku - każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!