Kategorie

Przepisy przyjazne dzieciom

Paluszki z łososia

Chrupiące paluszki z łososia

Paluszki rybne uwielbiają nie tylko dzieci. Podawałam już przepis na burgery z łososia, dziś czas na coś szybszego. Chrupiące, czosnkowe, łososiowe paluszki podbiły moją kuchnię już dawno temu. Można podawać je z surówką, sosem lub frytkami. Użycie płatków sprawia, że…

Czytaj dalej
Kurczak mafioza

Kurczak mafioza

Kurczak mafioza – brzmi groźnie. Niepotrzebnie – jest on łagodny i sycący. Nazwę zobaczyłam w pewnym programie kulinarnym, gdzie podobne danie nosiło właśnie taką mafijną nazwę. Kurczak leżakuje sobie dostojnie na puree ziemniaczanym, skąpany w pieczarkowym sosie. Świetny na rodzinny…

Czytaj dalej

Klasyczna pizza – ciasto i sos

Ostatnio jak byłam w supermarkecie zobaczyłam kolejkę pchających się do zamrażarki ludzi. Okazało się, że takim zainteresowaniem cieszyła się mrożona pizza. Na ten mrożony “smakołyk” skusiłam się będąc dzieckiem i raczej nie powtórzę tego doświadczenia. Gdy nie mamy blisko fajnej…

Czytaj dalej
Placuszki łososiowe

Placuszki (burgery) łososiowe

Uwielbiam kotlety rybne. Dużo bardziej niż te mięsne 🙂 A własnoręcznie przyrządzone są o niebo lepsze, niż mrożone ze sklepu. Dziś prezentuję kotlety (lub placuszki albo burgery jak kto woli) z łososia.  Można je jeść właśnie jak burgery – w…

Czytaj dalej
Jajka po szkocku

Jajka po szkocku

Jajka po szkocku są podawane przede wszystkim w Anglii. Jest ich wiele wersji, ale zawsze to jajko w skorupce z mięsa, smażone w głębokim tłuszczu. Ja przedstawiam swoją wersję – beztłuszczową ze zdrowymi jajkami przepiórczymi. Doskonała alternatywa dla tradycyjnego mielonego….

Czytaj dalej
Świnki w kocykach

Świnki w kocykach

Szybka akcja. Tylko 30 minut czasu, a trzeba niespodziewanie przygotować coś dla grona głodnych mężczyzn. Jako, że w lodówce niewiele, wybór był oczywisty – świnki w kocykach! Kolejny prosty przepis Nigelli, który nie raz sprawdził się w sytuacjach kryzysowych. Składniki:…

Czytaj dalej
Lasagne

Lasagne

Dziś ulubione danie kota Garfielda – lasagne (lazania) w wersji mojej. Możemy ją przygotować w dużym żaroodpornym naczyniu, keksówce lub gdy mamy małe naczynka do zapiekania – przygotować osobne porcje. Lasagne można zrobić wcześniej, a zapiec przed samym podaniem. Ja…

Czytaj dalej
Kuleczki z indyka

Kuleczki z indyka

Małe, orientalne, chrupiące kuleczki świetnie nadają się na przyjęcia, nie tylko z udziałem dzieci. Są bardzo łagodne w smaku, a jeszcze lepsze maczane w różnych sosach. Niewątpliwą zaletą kuleczek jest ich uniwersalność: można je jeść same lub z ryżem albo…

Czytaj dalej
Nigellowe udka

Nigellowe udka – chrupiące pałki kurczaka

Delikatne, soczyste mięso kurczaka i chrupiąca panierka. Jak to uzyskać? Otóż tajemnica tkwi w mleku. Udka leżakują w nim całą noc, a następnie są w nim gotowane. Dziwne, prawda? To jednak sprawia, że udka kruszeją i są niezwykle delikatne. Lubią…

Czytaj dalej
Ciasto jogurtowe (babka jogurtowa)

Ciasto jogurtowe

Ciasto jogurtowe (babka jogurtowa) to jedno z najprostszych ciast jakie znam. Nie potrzebuje miksera, a nawet szklanki! Wszystkie składniki będziemy odmierzać kubeczkiem od jogurtu. To najlepszy wypiek na początku kulinarnej drogi. Szczególnie polecam, aby nauczyć tego przepisu dzieci. Nasza rola…

Czytaj dalej
Pancakes - naleśniki amerykańskie

Pancakes – inne naleśniki

Pancakes to amerykańskie naleśniki. My raczej powiedzielibyśmy o nich “placuszki”. Są małe i pulchne. Kochają je dzieci, studenci i… ja. To idealne, słodkie śniadanie. Amerykanie jedzą pancakesy z syropem klonowym, jednak równie dobrze smakują z miodem, dżemem lub świeżymi owocami….

Czytaj dalej
Zamknij