Kategorie

Przepisy przyjazne dzieciom

Masło orzechowe

Domowe masło orzechowe

Masło orzechowe lubią nie tylko dzieci. My też je kochamy. Jest niezwykle uniwersalne – można jeść z nim kanapki, robić ciasteczka, przekładać naleśniki czy wafle. Świetnie też komponuje się z kurczakiem. Masło orzechowe w bardzo prosty i szybki sposób można…

Czytaj dalej
Dietetyczne frytki beztłuszczowe

Dietetyczne frytki beztłuszczowe

Frytki lubią dzieci i dorośli, ale smażone na głębokim tłuszczu ziemniaki nie należą do najzdrowszych. Dzisiejszy pomysł zaczerpnięty z zaprzyjaźnionego bloga Dzikowiec od kuchni to sposób nie tylko na zachowanie chrupiących frytek, ale i figury. Frytki light pieczone są w…

Czytaj dalej
Szaszłyki hawajskie

Szaszłyki hawajskie

Dziś polecam coś na lekki obiad. Szaszłyki hawajskie – ze słodką nutą ananasa i kokosa. Na początku byłam nastawiona sceptycznie do takiego obiadu, ale po spróbowaniu zmieniłam zdanie. Ananas wspaniale nasączył kurczaka – był soczysty i niezwykle delikatny. Za to…

Czytaj dalej
Bułeczki pizzowe

Bułeczki pizzowe – nie tylko dla kibica

Dziś rozpoczyna się turniej Euro 2012. Prawdopodobnie znaczna część społeczności zasiądzie całymi rodzinami przed telewizorem i będzie dopingować biało-czerwonych. Co wtedy jeść? Znalazłam na blogu Anyżkowo wspaniałą przekąskę, która powinna przypaść do gustu zarówno małym jak i tym dużym kibicom….

Czytaj dalej
Kawa bananowa

Kawa bananowa z czekoladowym sosem

Smakowe kawy są idealne na ciepłe lato. A ta jest jedną z moich ulubionych. Połączenie smaku banana i czekolady to klasyka, która świetnie sprawdzi się nie tylko w kawie dla dorosłych – możemy także przygotować wersję dla dzieci zastępując kawę…

Czytaj dalej
Paluszki z łososia

Chrupiące paluszki z łososia

Paluszki rybne uwielbiają nie tylko dzieci. Podawałam już przepis na burgery z łososia, dziś czas na coś szybszego. Chrupiące, czosnkowe, łososiowe paluszki podbiły moją kuchnię już dawno temu. Można podawać je z surówką, sosem lub frytkami. Użycie płatków sprawia, że…

Czytaj dalej
Kurczak mafioza

Kurczak mafioza

Kurczak mafioza – brzmi groźnie. Niepotrzebnie – jest on łagodny i sycący. Nazwę zobaczyłam w pewnym programie kulinarnym, gdzie podobne danie nosiło właśnie taką mafijną nazwę. Kurczak leżakuje sobie dostojnie na puree ziemniaczanym, skąpany w pieczarkowym sosie. Świetny na rodzinny…

Czytaj dalej

Klasyczna pizza – ciasto i sos

Ostatnio jak byłam w supermarkecie zobaczyłam kolejkę pchających się do zamrażarki ludzi. Okazało się, że takim zainteresowaniem cieszyła się mrożona pizza. Na ten mrożony „smakołyk” skusiłam się będąc dzieckiem i raczej nie powtórzę tego doświadczenia. Gdy nie mamy blisko fajnej…

Czytaj dalej
Jajka po szkocku

Jajka po szkocku

Jajka po szkocku są podawane przede wszystkim w Anglii. Jest ich wiele wersji, ale zawsze to jajko w skorupce z mięsa, smażone w głębokim tłuszczu. Ja przedstawiam swoją wersję – beztłuszczową ze zdrowymi jajkami przepiórczymi. Doskonała alternatywa dla tradycyjnego mielonego….

Czytaj dalej
Świnki w kocykach

Świnki w kocykach

Szybka akcja. Tylko 30 minut czasu, a trzeba niespodziewanie przygotować coś dla grona głodnych mężczyzn. Jako, że w lodówce niewiele, wybór był oczywisty – świnki w kocykach! Kolejny prosty przepis Nigelli, który nie raz sprawdził się w sytuacjach kryzysowych. Składniki:…

Czytaj dalej
Lasagne

Lasagne

Dziś ulubione danie kota Garfielda – lasagne (lazania) w wersji mojej. Możemy ją przygotować w dużym żaroodpornym naczyniu, keksówce lub gdy mamy małe naczynka do zapiekania – przygotować osobne porcje. Lasagne można zrobić wcześniej, a zapiec przed samym podaniem. Ja…

Czytaj dalej
Zamknij