Kategorie

Dietetyczne

Sałatka z szynką parmeńską i awokado

Sałatka z szynką parmeńską i awokado

Witam po Świętach! Przejedzeni? Mam dla Was świetną sałatkę na kolację lub lekki obiad po świątecznym obżarstwie. Sałatka z szynką parmeńską i awokado zawiera wszystko co cenne dla zdrowia, do tego błyskawicznie można ją przygotować. Składniki na cztery porcje (lub dwie…

Czytaj dalej
Wegański twarożek z nerkowców i awokado

Wegański twarożek z nerkowców i awokado

Wegański twarożek znalazłam u Skoraczka. Bardzo mnie zaciekawił. Okazało się, że zamiennikiem twarożku dla wegan mogą być zmiksowane nerkowce. Nie byłabym sobą gdybym nie dodała czegoś od siebie, ponieważ chciałam uzyskać coś wyrazistszego. I tak powstał twarożek z nerkowców i…

Czytaj dalej
Wegetariańskie curry z czerwonej soczewicy

Wegetariańskie curry z czerwonej soczewicy

Indyjskie curry gości u nas bardzo często – w przeróżnych postaciach. Tym razem chciałabym się podzielić przepisem na wegetariańskie curry z czerwonej soczewicy. Jest bardzo aromatyczne, zdrowe i cudownie rozgrzewające. Niech Was nie przerazi ilość składników – większość z nich…

Czytaj dalej
Sałatka z arbuzem i fetą wg Nigelli Lawson

Sałatka z arbuzem i fetą

Sałatka z arbuzem to danie świetne na upalne dni. To niecodzienne połączenie – słodki arbuz, słona feta, kwaśna limonka, orzeźwiająca mięta – wszystkie składniki sprawiają, że sałatka jest pełna kontrastów. Razem jednak tworzą bardzo ciekawą kompozycję – lekką i zaskakującą…

Czytaj dalej
Gazpacho chłodnik z pomidorów

Gazpacho – chłodnik z pomidorów

Polskie chłodniki z botwinki czy ogórków na maślance są bardzo charakterystyczne i nie każdy je lubi. W słonecznej Hiszpanii dla ochłody przygotowuje się chłodnik z pomidorów – delikatny i orzeźwiający, oparty na samych warzywach. Zupa gazpacho nie wymaga gotowania –…

Czytaj dalej
Placek z czereśniami bez tłuszczu dietetyczny

Placek z czereśniami bez tłuszczu

Ciasta z owocami najlepiej smakują latem, w sezonie. Teraz mamy słodkie czereśnie. Poniższy przepis na ciasto z czereśniami pochodzi z bloga AZgotuj. To placek otrębowy, bez dodatku tłuszczu. Trochę zmieniłam oryginalny przepis dodając mniej cukru i zastępując zwykłą mąkę pełnoziarnistą….

Czytaj dalej
Placuszki z cukinii

Placuszki z cukinii

Placuszki z cukinii są wyjątkowo wdzięczne – są niskokaloryczne, szybko się je przygotowuje, a do tego pysznie smakują. Podajemy je same lub z dodatkami, których może być całe mnóstwo. Można posypać je pleśniowym serem lub fetą, posmarować śmietaną lub jogurtem,…

Czytaj dalej
Sałatka z kurczakiem i kuskusem

Sałatka z kurczakiem i kuskusem

Zrobiło się ciepło! Wiosną i latem, mam ochotę na lekkie potrawy. Na upalne dni proponuję Wam na obiad sałatkę z kuskusem. Można ją jeść zarówno na ciepło, jak i na zimno. Resztki możemy zapakować do pojemnika i zabrać do pracy…

Czytaj dalej
Sataye z kurczaka

Satay’e z kurczaka – orzechowe szaszłyki

Satay’e to świetna przekąska na przyjęcia, a także letnia propozycja na grilla. Co prawda masło orzechowe potrzebne do ich przygotowania zawiera sporo tłuszczu,  jednak biorąc pod uwagę jego ilość na jedną porcję, danie to spokojnie możemy jeść będąc na diecie….

Czytaj dalej
Cytrynowe szaszłyki z łososia

Cytrynowe szaszłyki z łososia

Szaszłyki z łososia są orzeźwiające, lekkie i bardzo proste w przygotowaniu. Mają przyjemny cytrynowy posmak. Zawierają tylko zdrowe tłuszcze, dlatego nie musimy obawiać się o linię spożywając kolejną sztukę. Możemy je zrobić na grillu lub po prostu w piekarniku. Podaję…

Czytaj dalej
Pasztet z czerwonej soczewicy

Pasztet z czerwonej soczewicy

Po mini pierożkach obiecywałam więcej pomysłów na warzywa i mięso po rosole. Pasztet z soczewicy to doskonała recyklingowa propozycja po gotowaniu bulionu warzywnego jaki zapewne często wykorzystujecie w kuchni. Będą potrzebne nam do niego gotowane w bulionie marchewki, pietruszki, por…

Czytaj dalej
Pasta z zielonego groszku z zielonym pieprzem

Pasta z zielonego groszku z zielonym pieprzem

Tydzień temu zostało mi niepotrzebne opakowanie zielonego groszku i postanowiłam wypróbować przepis na pasztet z groszku bez pieczenia Wegetarianki. To bardziej pasta, ale mniejsza o nazwę. Nie miałam jednak jednego z głównych składników – zielonego pieprzu w zalewie. Zastąpiłam go…

Czytaj dalej
Zamknij