Deser herbaciano-poziomkowy

Deser poziomkowyZostał Ci suchy kawałek babki piaskowej lub biszkoptu? Można z jego dodatkiem przygotować pyszny deser pachnący herbatą i poziomkami. Nie masz ciasta? Użyj rozkruszonych ciasteczek. Deser przyrządzisz w pięć minut, a efektem zaskoczysz wszystkich. Tajemnicą deseru jest dodanie do śmietany zawartości torebki z herbatą poziomkową Irving. Myślę, że równie dobrze sprawdzi się herbata o smaku owoców leśnych czy maliny. Do swojego pomysłu (dotyczącego uwolnienia herbaty z saszetki) najpierw podchodziłam sceptycznie – po spróbowaniu moje wszelkie wątpliwości się rozwiały. Herbata pasuje idealnie. Deser natychmiast został zjedzony, a ja za 15 minut musiałam przygotować dokładkę.

 Składniki:

  • 3 saszetki herbaty Irving aromatyzowanej smakiem poziomki i wanilii
  • 300 ml śmietany 30%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • truskawki, maliny lub poziomki do przybrania – świeże lub suszone
  • kawałki suchego już biszkoptu, babki piaskowej lub rozkruszone ciasteczka

Zaparzamy jedną saszetkę herbaty w filiżance i odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. Śmietanę kremówkę 30% ubijamy na sztywno. Pamiętaj, że musi być z lodówki – ciepła ubija się wolniej. Gdy będzie już sztywna należy rozerwać dwie saszetki poziomkowej herbaty i wysypać ich zawartość do ubitej śmietany. Dodajemy dwie łyżki cukru pudru i dokładnie mieszamy. Zrobi nam się wspaniały mus herbaciano-poziomkowy – śmietana przejdzie wszystkimi smakami. Następnie rozkruszamy palcami wysuszone ciasto (zawsze czuje się dumna jak wykorzystuję resztki jedzenia, które bym wyrzuciła :)) i wysypujemy nim dno małych przezroczystych szklaneczek. Nasączamy ciasto ostudzoną herbatą. Jeśli używasz kruchych ciasteczek możesz zrezygnować z ich namaczania, jeśli chcesz uzyskać różne faktury deseru. Na ciasto lub ciasteczka nakładamy mus herbaciano-poziomkowy. Dekorujemy go świeżymi lub suszonymi owocami. Ja tym razem użyłam suszonych truskawek.

Deser dodaję do konkursu Z herbatą Irving w roli głównej, przeprowadzanego przez serwis Durszlak.

Zobacz także:

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych

4 Odpowiedzi na Deser herbaciano-poziomkowy

  1. Natalia - Poezja Smaku Dzikowiec napisał/a:

    Chętnie zjadłabym taki deserek, wygląda niesamowicie!!!

  2. Natalia - Poezja Smaku Łasuch w kuchni napisał/a:

    Świetny pomysł na deser 🙂

  3. Natalia - Poezja Smaku Patyska napisał/a:

    Ale fajny! Użyłaś liofilizowanych owoców jako posypki?

    • Natalia - Poezja Smaku Natalia napisał/a:

      Dokładnie 🙂 Można takie kupić gotowe do musli – a ja po prostu wybrałam owoce z truskawkowej Fitelli 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz załączyć zdjęcie (tylko JPEG)