Czekoladowa truflaNie zapomniałam o dzisiejszym Dniu Czekolady. Ten dzień idealnie jest uczcić czymś intensywnie czekoladowym. Ja zrobiłam czekoladową truflę – deser składający się wyłącznie z czekolady, masła i jajek. Ciasto jest maziste, mocno czekoladowe, puszyste i bardzo syte. Nie wymaga wiele pracy – po 20 minutach elegancki deser będzie już na naszych talerzach. Wszystkiego czekoladowego czekoladożercy!

Składniki:

  • 200 g gorzkiej lub deserowej czekolady
  • 100 g masła
  • 5 jajek

Piekarnik nagrzewamy do 175ºC. Czekoladę należy rozpuścić wraz z masłem w kąpieli wodnej (na parze) lub szybciej – w mikrofalówce na małej mocy. Po rozpuszczeniu dokładnie wymieszać, aż oba składniki się połączą. W czasie gdy czekolada się roztapia możemy ubić pianę w białek. Gdy czekolada lekko przestygnie wrzucamy do niej żółtka i mieszamy łyżką do uzyskania jednolitej masy. Dodajemy po trochu piany z białek i delikatnie mieszamy łyżką (nie mikserem). Wlewamy do nasmarowanej masłem tortownicy (24-26cm) i pieczemy przez 12 minut. Po wyjęciu ciasto może wydawać nam się zbyt płaskie – ale takie ma być – wystarczy naprawdę niewielki kawałek, aby być w niebie 🙂 Podajemy od razu – ciepłe, najlepiej z lodami, malinami, bitą śmietaną, syropem klonowym lub czekoladowym sosem.

PS: To mój 50 przepis na blogu 🙂

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych