Nie zapomniałam o dzisiejszym Dniu Czekolady. Ten dzień idealnie jest uczcić czymś intensywnie czekoladowym. Ja zrobiłam czekoladową truflę – deser składający się wyłącznie z czekolady, masła i jajek. Ciasto jest maziste, mocno czekoladowe, puszyste i bardzo syte. Nie wymaga wiele pracy – po 20 minutach elegancki deser będzie już na naszych talerzach. Wszystkiego czekoladowego czekoladożercy!
Składniki:
- 200 g gorzkiej lub deserowej czekolady
- 100 g masła
- 5 jajek
Piekarnik nagrzewamy do 175ºC. Czekoladę należy rozpuścić wraz z masłem w kąpieli wodnej (na parze) lub szybciej – w mikrofalówce na małej mocy. Po rozpuszczeniu dokładnie wymieszać, aż oba składniki się połączą. W czasie gdy czekolada się roztapia możemy ubić pianę w białek. Gdy czekolada lekko przestygnie wrzucamy do niej żółtka i mieszamy łyżką do uzyskania jednolitej masy. Dodajemy po trochu piany z białek i delikatnie mieszamy łyżką (nie mikserem). Wlewamy do nasmarowanej masłem tortownicy (24-26cm) i pieczemy przez 12 minut. Po wyjęciu ciasto może wydawać nam się zbyt płaskie – ale takie ma być – wystarczy naprawdę niewielki kawałek, aby być w niebie 🙂 Podajemy od razu – ciepłe, najlepiej z lodami, malinami, bitą śmietaną, syropem klonowym lub czekoladowym sosem.
PS: To mój 50 przepis na blogu 🙂


wspaniale wyglada:) prawdziwe czekoladowe cudo:)
To czekoladowe „szaleństwo” mnie wykończy dzisiaj bo nie nadążam oblizywac sie po każdym takim apetycznym zdjęciu
MMMM wygląda obłłędnie
język przykleił mi się do monitora!
ależ rozpustny deser.
Smakuje też rozpustnie 🙂 A to tylko 3 składniki 🙂
Fajny przepis, uwielbiam wszystko co jest z czekoladą, na pewno wypróbuję:) Gratuluję 50 przepisu:))
mmmm wygląda cudnie. Uwielbiam wszystko co ma czekoladę. Na pewno kiedyś przygotuję. Pozdrawiam 🙂
wygląda smakowicie
Szybkie i pyszne. Idealne dla niezapowiedzianych gości. Ja podawałam wczoraj z lodami i gorącymi malinami 😉
O wow, zaniemówiłam:)
Ależ smakowicie to wygląda, jak raz na deser po obiedzie 🙂