Deser a'la Kinder BuenoBardzo rzadko jem kupne słodycze – zdecydowanie wolę te domowe. Jednak batonik Kinder Bueno to moja słabość. Wersja domowa – to byłoby coś! Eksperymentujmy! Masa z tego deseru przypomina mi tę z batonika, choć nie jest oczywiście identyczna i tak jedwabiście gładka. Wyszła jednak przepysznie i, co ważne – nie jest to grzeszny deser, bo przygotowany jest na bazie zdrowej kaszy jaglanej i twarogu. Otrzymamy 4 niewielkie porcje – nie używajmy dużych pucharków – deser jest bardzo sycący! Świetnie nadaje się także na śniadanie czy kolację.

Deser a’la Kinder Bueno:

  • pół szklanki kaszy jaglanej (ok. 80-90 g)
  • 2 szklanki mleka (500 ml; można też użyć rozcieńczonego mleka roślinnego np. kokosowego czy migdałowego)
  • 50 g orzechów laskowych + do posypania
  • 200 g twarogu sernikowego (zmielonego)
  • pół szklanki ksylitolu / cukru
  • 1 łyżka syropu klonowego
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (lub pasty)
  • 1 łyżka kakao

Kaszę jaglaną przesypujemy do sitka i przelewamy wrzątkiem z czajnika. Następnie przelewamy zimną wodą i ponownie wrzątkiem. Tak przygotowaną gotujemy w dwóch szklankach mleka z dodatkiem ekstraktu waniliowego i ksylitolu/cukru, aż do miękkości (ok. 20 minut) – musimy uważać, aby palnik nie był zbyt gorący i żeby mleko nie wykipiało. Ugotowaną w mleku kaszę blendujemy na gładką masę. Zostawiamy do wystudzenia.

Orzechy prażymy na suchej patelni co jakiś czas mieszając, aż skórka popęka i ściemnieje. Wykładamy na papierowy ręcznik, przykładamy drugim kawałkiem papieru i pocieramy, aby pozbyć się dużych fragmentów skórki. Orzechy mielimy w malakserze/młynku.

Do wystudzonej masy jaglanej dodajemy twaróg i zmielone orzechy. Blendujemy razem na gładko. Masę dzielimy na dwie części większą (2/3) i mniejszą (1/3). Do mniejszej dodajemy kakao i syrop klonowy – mieszamy. Drugą pozostawiamy bez zmian. Nakładamy do słoiczków/szklanek/pucharków (np. na przemian) i chłodzimy w lodówce. Przed podaniem posypujemy orzechami.

Deser a'la Kinder Bueno

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych
Pamiętaj, aby pochwalić się swoimi potrawami i wypiekami wg przepisów z bloga, wstawiając zdjęcie w komentarzu poniżej. Będzie mi też bardzo miło jak zaobserwujesz mojego bloga na Instagramie i na Facebooku - każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!