Bardzo rzadko jem kupne słodycze – zdecydowanie wolę te domowe. Jednak batonik Kinder Bueno to moja słabość. Wersja domowa – to byłoby coś! Eksperymentujmy! Masa z tego deseru przypomina mi tę z batonika, choć nie jest oczywiście identyczna i tak jedwabiście gładka. Wyszła jednak przepysznie i, co ważne – nie jest to grzeszny deser, bo przygotowany jest na bazie zdrowej kaszy jaglanej i twarogu. Otrzymamy 4 niewielkie porcje – nie używajmy dużych pucharków – deser jest bardzo sycący! Świetnie nadaje się także na śniadanie czy kolację.
Deser a’la Kinder Bueno:
- pół szklanki kaszy jaglanej (ok. 80-90 g)
- 2 szklanki mleka (500 ml; można też użyć rozcieńczonego mleka roślinnego np. kokosowego czy migdałowego)
- 50 g orzechów laskowych + do posypania
- 200 g twarogu sernikowego (zmielonego)
- pół szklanki ksylitolu / cukru
- 1 łyżka syropu klonowego
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (lub pasty)
- 1 łyżka kakao
Kaszę jaglaną przesypujemy do sitka i przelewamy wrzątkiem z czajnika. Następnie przelewamy zimną wodą i ponownie wrzątkiem. Tak przygotowaną gotujemy w dwóch szklankach mleka z dodatkiem ekstraktu waniliowego i ksylitolu/cukru, aż do miękkości (ok. 20 minut) – musimy uważać, aby palnik nie był zbyt gorący i żeby mleko nie wykipiało. Ugotowaną w mleku kaszę blendujemy na gładką masę. Zostawiamy do wystudzenia.
Orzechy prażymy na suchej patelni co jakiś czas mieszając, aż skórka popęka i ściemnieje. Wykładamy na papierowy ręcznik, przykładamy drugim kawałkiem papieru i pocieramy, aby pozbyć się dużych fragmentów skórki. Orzechy mielimy w malakserze/młynku.
Do wystudzonej masy jaglanej dodajemy twaróg i zmielone orzechy. Blendujemy razem na gładko. Masę dzielimy na dwie części większą (2/3) i mniejszą (1/3). Do mniejszej dodajemy kakao i syrop klonowy – mieszamy. Drugą pozostawiamy bez zmian. Nakładamy do słoiczków/szklanek/pucharków (np. na przemian) i chłodzimy w lodówce. Przed podaniem posypujemy orzechami.
Deser musi być naprawdę pyszny bo wygląda obłędnie w tych malutkich słoiczkach!
Bardzo lubię takie małe deserki! 🙂
Lubię takie domowe desery, a że właśnie zaprzyjaźniamy się w domu z równymi formami kaszy jaglanej – na pewno spróbujemy!
Oh jej, wygląda smakowicie <3 chyba trzeba przetestować 😀
Wygląda mega obłędnie, a że jestem łakomczuchem i słodycze pochłaniam w ogromnych ilościach to będę musiał ten deser najbliższym czasie zrobić 🙂 Mam nadzieje, że też będzie wyglądał tak apetycznie jak Twój 🙂
Bueno to mój ulubiony batonik, a jak patrzę na ten deser to aż mi się oczy świecą 😀 Obowiązkowo idzie na listę do zrobienia i to na już! <3
Deser wygląda pysznie i myślę, że jeszcze lepiej smakuje. Takie proste w wykonaniu desery są najlepsze 🙂
Genialny przepis!
Witam,
czym można zastąpić syrop klonowy?
Wygląda super! Zachęciłaś mnie do zrobienia. Super, że chce Ci się publikować przepisy!
Mam pytanie.Jaka powinna być konsystencja tego deseru.Na zdjęciu wydaje się gęsta.U mnie wyszedł bardziej płynny.
Jest dość gęsta – gęstnieje w lodówce. Masa będzie rzadsza, jeśli użyliśmy rzadkiego twarogu sernikowego