Kategorie

Orientalne smaki

Ryż smażony po kantońsku

Ryż smażony po kantońsku

Ryż smażony po kantońsku to danie wyjątkowo proste i szybkie. Na studiach taki ryż  królował u mnie parę razy w miesiącu i nigdy się nam nie znudził. Możemy użyć w nim bardzo wielu różnych składników – dzięki temu za każdym…

Czytaj dalej
Orientalne rurki z ciasta filo z pistacjami i miodem

Orientalne rurki z ciasta filo

Dla odmiany prosty deser z kuchni nawiązującej do Bliskiego Wschodu. Chrupiące rurki z orzechami w słodkim, miodowym syropie. Ich smak jest zupełnie niepodobny do tego co znamy na co dzień. Jedząc je poczułam się jak na wakacjach w krajach Orientu….

Czytaj dalej
Kurczak tandoori

Kurczak tandoori (tandoori chicken)

Jeśli kochacie kuchnię indyjską za wspaniałe aromaty – to na pewno spodoba wam się kurczak tandoori. Jego nazwa wzięła się od tradycyjnego pieca glinianego tandoor, gdzie kawałki kurczaka pieką się na szpikulcach w bardzo wysokiej temperaturze. Ja mięso piekę oczywiście…

Czytaj dalej
Samosa

Indyjskie pierożki samosa z sosem miętowym

Samosy to trójkątne pierożki (wegetariańskie jak i mięsne), smażone na głębokim tłuszczu – jedzone w Azji i niektórych regionach Afryki. W Indiach to bardzo popularna przekąska – próbując pierożków samosa w hinduskiej knajpie przekonałam się dlaczego. Smak mnie urzekł – …

Czytaj dalej
Czerwone curry

Czerwone curry z kurczaka czyli tikka masala

Był już przepis na curry tajskie, a dziś pora na tikka masala, czyli czerwone curry z kurczakiem pochodzące z Indii. Czym się różnią? Curry tajskie jest orzeźwiające i świeże – pachnące trawą cytrynową i imbirem. Curry indyjskie pachnie lekko gorzkim…

Czytaj dalej
Łosoś teriyaki

Łosoś Teriyaki z aromatycznym kuskusem

Łosoś ostatnio króluje na moim stole. Nie ukrywam, że to za sprawą Biedronki, która wypuściła piękne filety w atrakcyjnej cenie. Uwielbiam tę rybę! Soczysta, bardzo zdrowa i smaczna. A marynata Teriyaki jest dla niej stworzona. Jeśli nie próbowaliście jeszcze łososia…

Czytaj dalej
Ananasy smażone w cieście kokosowym

Ananasy smażone w cieście kokosowym

Dziś pomysł na ananasa w puszce. Można zrobić z niego wspaniałe słodkie śniadanie czy kolację. Taki ananas jest bardzo aromatyczny z wyraźnie wyczuwalną kokosową nutą. Idealny dla fanów kokosowych wrażeń. Do ich zrobienia zainspirował mnie przepis Majany, która również smaży…

Czytaj dalej
Smażone mięso mielone

Smażone mięso mielone z makaronem ryżowym

Pomysł na „chińskie jedzenie w polskim typie”  z mięsa mielonego. Gdy znudziły nam się tradycyjne mielone kotlety zaszalejmy i wykorzystajmy mięso w niecodzienny sposób.  Takie danie przygotujemy bardzo szybko – kroimy warzywa, makaron ryżowy gotuje się ok. 3-5 minut, w…

Czytaj dalej
Wieprzowina na ostro

Wieprzowina na ostro

To moja ulubiona wersja makaronu po chińsku. Danie najlepiej smakuje na ostro – ja podałam składniki na „lekko ostro”, ale oczywiście możemy dosypać więcej chili w proszku (czasami dodaję również świeże chili) lub zrezygnować z niego jeśli nie lubimy ostrego…

Czytaj dalej
Curry z jajek

Curry z jajek

Polską jajecznicę jadł chyba każdy. A orientalną? Curry z jajek właśnie kojarzy mi się z taką orientalną jajecznicą. Jej smak zdecydowanie odbiega od naszej. To wegetariańskie danie z Indii, a właściwie moja uproszczona wersja. Jest ostra, a smak łagodzi jedynie…

Czytaj dalej
Krewetki z prażonym makaronem

Krewetki z prażonym makaronem

Idealna przystawka na przyjęcia. Szybko się robi, dobrze smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno. Krewetki można kupić w Biedronce za niecałe 10 zł. A do nich coś niespotykanego – prażony makaron. Zaskoczysz swoich gości (a nakład pracy będzie…

Czytaj dalej
Kuleczki z indyka

Kuleczki z indyka

Małe, orientalne, chrupiące kuleczki świetnie nadają się na przyjęcia, nie tylko z udziałem dzieci. Są bardzo łagodne w smaku, a jeszcze lepsze maczane w różnych sosach. Niewątpliwą zaletą kuleczek jest ich uniwersalność: można je jeść same lub z ryżem albo…

Czytaj dalej
Zamknij