Kategorie

Orientalne smaki

Łosoś pieczony w folii po azjatycku

Łosoś pieczony w folii po azjatycku

Łosoś pieczony w folii po azjatycku gości u nas bardzo często. Nie wiem jak to się stało, że do tej pory nie zamieściłam przepisu na blogu. Ryba + makaron to połączenie trochę nietypowe, jednak w połączeniu z azjatycką marynatą sprawdza…

Czytaj dalej
Gulasz z soczewicy (curry z soczewicy)

Wegetariański gulasz z soczewicy

Wegetarianie kochają soczewicę, ponieważ zawiera bardzo dużo białka i z powodzeniem zastępuje mięso. To jedna z najzdrowszych roślin strączkowych, do tego jest prosta w przygotowaniu i bardzo sycąca. Ja także chętnie ją wykorzystuję w kuchni. Wegetariański gulasz z soczewicy w…

Czytaj dalej
Chińskie pierożki jiaozi

Chińskie pierożki Jiaozi

Zawsze miałam słabość do chińskich smaków. Pamiętam, jak bardzo podobały mi się chińskie pierożki, lecz jako studentka nie posiadałam bambusowego koszyka do gotowania na parze (w sumie dalej nie mam!). Trafiłam jednak na chińskie pierożki Jiaozi, które go nie wymagały…

Czytaj dalej
Marchewka gotowana w mleku (gajar ka halwa)

Marchewka w mleku – indyjski deser (gajar ka halwa)

Marchewka w mleku, do tego gotowana, nie brzmi obiecująco… Miałam mieszane uczucia próbując najpopularniejszego indyjskiego deseru gajar ka halwa w restauracji. Okazało się, że marchewka była pyszna! Delikatnie karmelizowana, słodka, z lekkim posmakiem kardamonu. Mleko całkowicie wyparowuje, więc nie obawiajcie się,…

Czytaj dalej
Tajski rosół z kurczakiem

Tajski rosół z kurczakiem

Choć uwielbiam nasz polski rosół – gdy zostanie mi jego duża ilość zdarza mi się przerobić go na coś bardziej orientalnego. Mojego męża dopadała choroba, dlatego przygotowałam mu tajski rosół z kurczakiem, imbirem i kurkumą – bardzo rozgrzewający, a który…

Czytaj dalej
Curry z orzechami nerkowca

Łagodne curry z orzechami nerkowca

Delikatne curry, które przygotujemy bardzo szybko jeśli kupimy wyfiletowane już udka. Cudnie rozgrzewa. Orzechy nerkowca doskonale uzupełniają aromatyczny i kremowy sos. Robiąc łagodne curry z orzechami nerkowca inspirowałam się  przepisem Nigelli Lawson. Składniki: 1 kg wyfiletowanego mięsa z udek kurczaka…

Czytaj dalej
Zupa dyniowa z mleczkiem kokosowym

Zupa dyniowa z mleczkiem kokosowym

Zupa dyniowa to prawdziwa kulinarna rozkosz. Krem ma piękny jesienny kolor, wspaniałą konsystencję i smak, który zachwycił całą moją rodzinę. Na pewno polubią ją fani curry i mleczka kokosowego. Ja podałam ją z krewetkami – jeśli za nimi nie przepadacie…

Czytaj dalej
Azjatyckie klopsiki w sosie hoisin

Azjatyckie klopsiki

Często mam problem, co zrobić z mięsa mielonego – i tu na ratunek przychodzą kuchnie świata. Orientalne, azjatyckie klopsiki podane na ryżu były strzałem w dziesiątkę! Mają niespotykany smak, a to dzięki glazurze opartej na chińskim sosie hoisin. Sos hoisin…

Czytaj dalej
Wegetariańskie curry z czerwonej soczewicy

Wegetariańskie curry z czerwonej soczewicy

Indyjskie curry gości u nas bardzo często – w przeróżnych postaciach. Tym razem chciałabym się podzielić przepisem na wegetariańskie curry z czerwonej soczewicy. Jest bardzo aromatyczne, zdrowe i cudownie rozgrzewające. Niech Was nie przerazi ilość składników – większość z nich…

Czytaj dalej
Gazpacho chłodnik z pomidorów

Gazpacho – chłodnik z pomidorów

Polskie chłodniki z botwinki czy ogórków na maślance są bardzo charakterystyczne i nie każdy je lubi. W słonecznej Hiszpanii dla ochłody przygotowuje się chłodnik z pomidorów – delikatny i orzeźwiający, oparty na samych warzywach. Zupa gazpacho nie wymaga gotowania –…

Czytaj dalej
Sataye z kurczaka

Satay’e z kurczaka – orzechowe szaszłyki

Satay’e to świetna przekąska na przyjęcia, a także letnia propozycja na grilla. Co prawda masło orzechowe potrzebne do ich przygotowania zawiera sporo tłuszczu,  jednak biorąc pod uwagę jego ilość na jedną porcję, danie to spokojnie możemy jeść będąc na diecie….

Czytaj dalej
Bulgogi - koreański przysmak z wołowiny

Bulgogi – przysmak z Korei

Koreańskie bulgogi po raz pierwszy próbowałam w restauracji i od razu podbiło moje podniebienie. Nie bez powodu znalazło się ono na liście 50 najlepszych potraw na świecie (23. miejsce). To po prostu grillowana, cienko pokrojona wołowina z sezamem i warzywami….

Czytaj dalej
Zamknij