Daktylowiec

Daktylowiec - ciasto wegańskieDaktylowiec to bardzo proste ciasto wegańskie. Jestem przekonana, że się w nim zakochacie. Jest wręcz wyjątkowo wilgotne i puszyste, mimo że nie zawiera jajek, masła czy mleka. Daktyle w większości rozpuszczają się w trakcie gotowania, przez co ciasto ma bardzo oryginalny, fajny, słodki, korzenno-piernikowy smak – odpowiadający nawet osobom nie przepadającym za daktylami. W zasadzie prawie wcale nie czuć ich w cieście. Daktylowiec długo zachowuje świeżość. Nawet na trzeci dzień był miękki i delikatny. Świetnie nadaje się dla studentów – jest dość tani i nie wymaga miksera. Ciasto możemy oczywiście urozmaicać – np. polewając je ulubioną polewą lub dodając do surowego ciasta dowolne orzechy. Na pewno upiekę go jeszcze nie raz.

Składniki:

  • 1 szklanka posiekanych suszonych daktyli
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki sody
  • 1 szklanka cukru trzcinowego (można zastąpić zwykłym)
  • 1 szklanka wody
  • 1 szklanka kawy (można zastąpić wodą / sokiem)
  • 1/2 szklanki oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu (można pominąć)
  • szczypta soli

 

Do garnka wsypujemy cukier, sól, cynamon, kardamon i zalewamy składnikami mokrymi: wodą, kawą (opcjonalnie) i olejem. Dosypujemy pokrojone w kostkę daktyle. Mieszamy i wstawiamy na kuchenkę na średni ogień. Gdy całość tylko zacznie się gotować, całkowicie wyłączamy ogień i zostawiamy na ciepłym palniku przez ok. 15-20 minut. Po tym czasie zdejmujemy z kuchenki i odstawiamy w chłodne miejsce do całkowitego ostudzenia (może zająć to nawet 2-3 godziny).

Gdy masa daktylowa będzie całkowicie zimna, możemy rozgrzać piekarnik do 180°C. Mąkę mieszamy z sodą i przesiewamy je co najmniej dwukrotnie przez sito (ważne). Bardzo powoli, partiami, dosypujemy mąkę do masy daktylowej – ciągle mieszając (ręcznie za pomocą łyżki lub mikserem). Mieszamy, aż masa będzie jednolita i bez grudek. Przelewamy do wyłożonej papierem formy do pieczenia (jeśli nie mamy papieru, formę trzeba natłuścić) i pieczemy daktylowiec ok. 45-55 minut, a najlepiej do tzw. “suchego patyczka”, ponieważ czas pieczenia może się różnić nieznacznie w zależności od użytej formy.

Daktylowiec - ciasto wegańskie

Piekąc daktylowiec wzorowałam się na przepisie z TicklingPalates.

Zobacz także:

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych

44 Odpowiedzi na Daktylowiec

  1. Natalia - Poezja Smaku wifara napisał/a:

    jakiej wielkości formy należy użyć?

    • Średniego rozmiaru, kształt dowolny – choć najlepiej prezentuje się w formach prostokątnych lub kwadratowych.. Ciasto ze zdjęcia pieczone było w formie 30x11cm (powiększona i poszerzona keksówka) przez 50 min.

  2. Natalia - Poezja Smaku Inspirowane Smakiem napisał/a:

    Uwielbiam takie ciacha do kawy. Musi być super!

  3. Natalia - Poezja Smaku Magda C. napisał/a:

    Piękne ciasto! Uwielbiam daktyle 🙂

  4. Natalia - Poezja Smaku whiness napisał/a:

    Ciasto z moich ulubionych bakalii? Jestem bardziej niż zachwycona! Przepis zapisany 🙂

  5. Natalia - Poezja Smaku Dzikowiec napisał/a:

    Trafiłaś w dziesiątkę! W szafce mam daktyle i nie miałam na nie pomysłu. Ciasto wygląda obłędnie!

  6. Natalia - Poezja Smaku judik napisał/a:

    Cudowne ciasto! Bardzo kusząco wygląda 🙂

  7. Natalia - Poezja Smaku Patyska napisał/a:

    Ojaciejacie! Na pewno się w nim zakochamy 🙂 Podkradam przepis i robię.

  8. Natalia - Poezja Smaku AnnaA-G napisał/a:

    musi smakować obłędnie!

  9. Jadłam kiedyś podobne ciasto i byłam zachwycona. Dobrze, że trafiłam na Twój przepis, chętnie wypróbuję!

  10. Natalia - Poezja Smaku Łucja napisał/a:

    bardzo lubimy takie ciasta 🙂 wilgotne, bez kremów ! czuję że by nam smakowało 😀

  11. Natalia - Poezja Smaku galantyna.pl napisał/a:

    Ciasta z daktyli jeszcze nie robiłam, z chęcią upiekę.

  12. Natalia - Poezja Smaku Emilka napisał/a:

    Bardzo fajny przepis, a ciacho na zdjęciach niesamowicie kusi i zachęca do spróbowania. 🙂 pozdrowionka

  13. Natalia - Poezja Smaku Ada napisał/a:

    Wygląda bardzo apetycznie, aż pachnie ze zdjęia 😉

  14. Natalia - Poezja Smaku mojeprzepisy.pl napisał/a:

    Daktyle, smak z Tunezji – wspomnienie… hmm to musi być pyszne!

  15. Natalia - Poezja Smaku ladylaura. napisał/a:

    Pyszne i ciekawe ,bo z daktylami,pozdrawiam.

  16. Świetne to ciasto! Ciekawa jestem jak smakuje, bo szczerze mówiąc, za daktylami niespecjalnie przepadam 🙂

  17. Natalia - Poezja Smaku skoraq cooks napisał/a:

    Ale kusisz tym ciastem 🙂

  18. Przyznam się, że jeszcze nigdy nie jadłam takiego ciasta. Wygląda wspaniale ; )

  19. Natalia - Poezja Smaku ula napisał/a:

    Witam Cie Natalio super to ciacho na pewno spróbuję ale zastanawiam się czy by nie można przełożyć go jakąś delikatną masą , co o tym myślisz.

    • Natalia - Poezja Smaku Natalia napisał/a:

      Ciasto jest bardzo wilgotne – nie ma potrzeby go przekładać. Za to fajnie będzie smakować z polewą – kakaową, z białej czekolady lub toffi

  20. Natalia - Poezja Smaku JustInka napisał/a:

    Nie wiem czy lubię daktyle. Zawsze miałam do nich dziwny stosunek. W tym cieście muszą jednak być super. Uwielbiam takie ciemne ciasta 🙂

  21. Natalia - Poezja Smaku Ola in the kitchen napisał/a:

    Mam wielka słabość do daktyli więc ciasto na pewno by mi smakowało! Super 😀

  22. Natalia - Poezja Smaku ugotujmyto.pl napisał/a:

    Daktylowca jeszcze nie robiłam…. a tak apetycznie wygląda 🙂

  23. Natalia - Poezja Smaku Ervisha napisał/a:

    Słyszałam o pierniku daktylowym ale tez nie robiłam. wyglada obiecująco 🙂

  24. aż chce się odkroić kawałek 🙂

  25. Natalia - Poezja Smaku ula napisał/a:

    Dziękuję Natalio za odpowiedź a co do tego chlebka to pysznie wygląda i zapewne spróbuję go upiec. A czy do środka można też dodać jakieś pestki np, słonecznik lub dynie i czy wtedy nie zrobi się zakalec.

  26. Natalia - Poezja Smaku ula napisał/a:

    Dziękuję i pozdrawiam

  27. Natalia - Poezja Smaku dżemdżus napisał/a:

    Jeszcze nie jadłam, a już pokochałam, a mój mąż to by się dał za nie porąbać. Kocha daktyle 🙂

  28. Natalia - Poezja Smaku napiecyku napisał/a:

    Lubię chlebki na słodko, smakują wybornie na śniadanie:))

  29. Zdecydowanie moje smaki, super !

  30. Natalia - Poezja Smaku Ania napisał/a:

    ciasto samo zdrowie:) idealne do sesyjnej nauki:D

  31. Natalia - Poezja Smaku Dorotka napisał/a:

    Jaka kawa do tego ciacha? Rozpuszczalna czy lepsza sypana zaparzona?

  32. Natalia - Poezja Smaku mala_mi napisał/a:

    A w jakiej temperaturze piec?? Termoobieg czy grzałki??

    • Natalia - Poezja Smaku Natalia napisał/a:

      Dowolnie – ale jak mamy możliwość lepiej użyć termoobiegu, ciasto upiecze się szybciej (pieczemy do suchego patyczka)

  33. Natalia - Poezja Smaku Patyska napisał/a:

    Mój też ładny, co nie? 😉

  34. Natalia - Poezja Smaku charlie napisał/a:

    Pieklam godzine I patyczek nasal byl mokry a pozniej ciasto die spalilo 🙁 chyba jestem kulinarnym anty talentem.

  35. Natalia - Poezja Smaku marika napisał/a:

    Robiłam niedawno. Jest nieco nietypowy w smaku ale wyśmienity!

  36. Natalia - Poezja Smaku Asia napisał/a:

    Pycha! Polecam zamienić mąkę pszenną, na mąkę kokosową. Dodatkowy aromat, plus bezglutenowo 😉

Odpowiedz na „Magda C.Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz załączyć zdjęcie (tylko JPEG)