Czekoladowy ganache z wiśniamiCzekoladowy ganache z wiśniami to elegancki deser, który przygotujemy w 10 minut… niestety potem musi on znacznie dłużej postać w lodówce. Warto jednak czekać. Ganache to nic innego jak połączenie czekolady i słodkiej śmietanki. Zazwyczaj pełni on rolę polewy lub kremu. Ten przepis ukazuje zaś ganache w innej odsłonie – ciasta bez pieczenia. Połączenie słodkich wiśni i czekolady sprawdza się od lat. Kawałek takiej słodyczy i już nie potrzeba nic więcej…

Składniki:

  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 100 g mlecznej czekolady
  • 250 ml słodkiej śmietanki 30%
  • ok. 250 g wiśni w syropie
  • 1 łyżka likieru orzechowego / kawowego
  • 1 łyżeczka bardzo drobno zmielonej kawy
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/4 łyżeczki soli
  • kakao do obsypania

Małą keksówkę wykładamy papierem do pieczenia. Wszystkie czekolady drobno siekamy ostrym nożem. Wkładamy do żaroodpornej miski. Dodajemy do nich likier, kawę, cynamon oraz sól. W małym rondelku doprowadzamy jedną szklankę śmietanki niemal do wrzenia. Zalewamy bardzo gorącą śmietaną czekoladę i zostawiamy na 1 minutę. Po tym czasie powoli mieszamy, aż wszystkie składniki się połączą. Rozlewamy połowę masy do keksówki. Po pozostałej masy dodajemy wiśnie wraz z syropem, mieszamy i rozkładamy na wierzchu na wierzchu deseru. Wiśnie lekko dociskamy łyżką do środka. Wstawiamy na co najmniej trzy godziny do lodówki.

Aby deser lepiej się kroił, powinniśmy przed podaniem włożyć go na 40-60 minut do zamrażarki (potem nie należy z powrotem mrozić). Czekoladowy ganache wykładamy wraz z papierem, posypujemy kakao, kroimy na grube plastry. Po pokrojeniu wszystkich zmrożonych porcji zostawiamy na 5-10 minut w temperaturze pokojowej i podajemy.

Czekoladowy ganache z wiśniami

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych