Czekoladowe babeczki – ulubione ciastka Gordona Ramsaya

Czekoladowe babeczki - ulubione ciastka Gordona RamsayaCzekoladowe babeczki to boskie ciastka typu “lava cake” z płynną czekoladą w środku. Wskazywane są przez autora, Gordona Ramsaya, jako jego ulubiony przepis. Nie tylko jego! To zdecydowanie najlepszy poprawiacz humoru. Mój mąż wyspecjalizował się w ich robieniu i zdarza mi się dostać od niego taką czekoladową niespodziankę. Są idealne na walentynki lub deser po kolacji we dwoje – składniki są na dwie porcje. Jeśli nie mamy nikogo z kim moglibyśmy dzielić się czekoladową rozkoszą – tym lepiej – będzie więcej dla nas ; ).

Składniki:

  • 50 g masła (+ dodatkowo do wysmarowania foremek)
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 2 łyżeczki gorzkiego kakao do wysmarowania foremek
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 60 g cukru pudru (mniej niż pół szklanki)
  • 50 g mąki pszennej (ok. 1/3 szklanki)

Piekarnik nagrzewamy do 160°C. Kokilki lub foremki (o średnicy ok. 7,5 cm) smarujemy masłem i wysypujemy kaka0. W kąpieli wodnej (w misce umieszczonej nad garnkiem z gotującą się wodą) rozpuszczamy czekoladę z masłem. Mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia na 10 minut. Jajko, żółtko i cukier miksujemy na puszystą masę. Dodajemy stopniowo czekoladę. Przesiewamy mąkę i mieszamy całość łyżką. Przelewamy do foremek, pieczemy przez 12-14 minut. Od razu podajemy.

Podobnie wyglądają ciastka ekstremalnie czekoladowe – mają jednak dużo więcej czekolady przez co są cięższe, bardziej sycące i nieco wytrawniejsze w smaku.

Zobacz także:

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych

45 Odpowiedzi na Czekoladowe babeczki – ulubione ciastka Gordona Ramsaya

  1. Natalia - Poezja Smaku pat napisał/a:

    czy mizna ciasto przygotowac 2 godziny wczesniej i dopiero wstawic do piekarnika jak przyjda goscie?

    • Natalia - Poezja Smaku Natalia napisał/a:

      Myślę, że można (nie są to suflety, nie rosną i nie potrzebują świeżo ubitej piany), jednak wyjęte z lodówki mogą potrzebować chwilę dłuższego pieczenia

  2. Natalia - Poezja Smaku Agata napisał/a:

    Jakie zachwycające! Zdjęcie jest tak apetyczne, że powala. 😉

  3. Pięknie wyglądają 🙂 Mięta wspaniale je zdobi :p

  4. Natalia - Poezja Smaku Maggie napisał/a:

    To chyba moja ulubiona wersja…

  5. Natalia - Poezja Smaku Dzikowiec napisał/a:

    Ojej, aż ślinka cieknie!!!

  6. Natalia - Poezja Smaku Ania napisał/a:

    cudowne zdjęcia!:) normalnie ślinotoku dostałam:P

  7. Natalia - Poezja Smaku Viola napisał/a:

    a ile czekolady trzeba dać dać i jakiej?

  8. Natalia - Poezja Smaku Patyska napisał/a:

    Pyszniutkie zdjęcie, pyszniutkie ciacha 🙂

  9. Natalia - Poezja Smaku Samantha napisał/a:

    Zdecydowanie na poprawienie humoru ! Bardzo smakowite ! 🙂

  10. Natalia - Poezja Smaku wiosenka27 napisał/a:

    Widziałam je kiedyś u Ewy Wachowicz i miałam wielką ochotę zrobić. Cudownie wyglądają:)

  11. Natalia - Poezja Smaku Chocoholiczka napisał/a:

    Piękne! I też moje ulubione… 🙂

  12. Natalia - Poezja Smaku KucharzyTrzech napisał/a:

    lał… czekoladowa poezja!

  13. Natalia - Poezja Smaku kuchennefascynacje napisał/a:

    Cudowna czekolada wypływająca z środka 🙂

  14. Natalia - Poezja Smaku Łasuch w kuchni napisał/a:

    To ja zjem jedną duuuuużą porcję 😀 Z nikim się nie podzielę 😀 to dopiero sposób na świętowanie walentynek 😀

  15. Natalia - Poezja Smaku Aurora napisał/a:

    Cudeńka przez DUŻE “C” 😀

  16. Natalia - Poezja Smaku kuchenny bałagan napisał/a:

    coś czuję, że te ciastka mają szansę stać się moimi ulubionymi ciachami 🙂

  17. Natalia - Poezja Smaku Dusia napisał/a:

    Sory, ale nie bardzo rozumiem. Mieszamy wszystkie składniki razem i pieczemy. To skąd ta czekolada w środku? Czy wymieszana z mąką nadaje się do jedzenia?

    • Natalia - Poezja Smaku Natalia napisał/a:

      Powiedziałabym, że nawet bardzo się nadaje 😉 To trochę tak jak z krwistą wołowiną – ma inną konsystencję, ale nie jest surowa – jest ciepła w środku. Podobnie z ciastkami typu lava cake – ciasto na zewnątrz jest wypieczone, ciasto w środku płynne, ale już nie surowe. Mąki jest bardzo mało, taką ilość bezpiecznie dodajemy także do sosów i zup. Ważne, aby takie ciastka nie zawierały spulchniaczy.

  18. Natalia - Poezja Smaku gin napisał/a:

    Wspaniale wygląda ten półpłynny środek 🙂

  19. Natalia - Poezja Smaku veggie napisał/a:

    Pefrekcyjne, z pewnością trzeba sporo wyczucia, aby w środku miały tę wspaniałą konsystencję 🙂

  20. Natalia - Poezja Smaku umyjszpinak napisał/a:

    Piękne i na pewno przepyszne!

  21. rany, jakie to musi być dobre! 🙂

  22. Natalia - Poezja Smaku Ervisha napisał/a:

    Prawdziwe czekoladowe cudo 😀

  23. Natalia - Poezja Smaku 3 cytryny napisał/a:

    Wyglądają tak pięknie, że mam ochotę ugryźć monitor!

  24. Natalia - Poezja Smaku chocoholic napisał/a:

    ile porcji wychodzi z takiej ilosci skladnikow?

  25. Natalia - Poezja Smaku kasia napisał/a:

    czy moge zastapic kokilki takimi małymi silikonowymi foremkami do muffinek? wyglądają baaaardzo apetycznie;) pewnie dzisiaj zrobię;)

  26. Natalia - Poezja Smaku Rybeczka napisał/a:

    Czy mozna czekolade gorzką zastąpić np.nutella? Czy ktoś próbował i ile jej dać??

  27. Natalia - Poezja Smaku Rybeczka napisał/a:

    I jeszcze jedno pytanie. Oby na pewno piec w 160 stopniach do 14 min? bo mi wlasnie mija juz 15 min i nawet nie zastygło ciasto.

    • Natalia - Poezja Smaku Natalia napisał/a:

      Piekarniki różnią się między sobą nieraz może zajść potrzeba piec dłużej 2 minuty – jednak jeśli będziemy piec za długo desery nie będą płynne w środku – a wtedy są najlepsze

    • Natalia - Poezja Smaku Natalia napisał/a:

      Aha i czas pieczenia dla puddingów nutellowych to temp. 180°C – 15-16 minut z termoobiegiem lub 18-20 minut bez

  28. Natalia - Poezja Smaku paula napisał/a:

    Witam, będę robic w formie do muffinek,o mniejszej średnicy, mam takie pytanie techniczne, ciasto wlac do zapełnienia formy na wysokosci 3/4,czy do polowy czy jak? 🙂 z góry dziekuje za odpowiedz

  29. Natalia - Poezja Smaku monika napisał/a:

    Zrobiłam przed chwilą, podałam z gałką lodów śmietankowych oraz z odrobiną sosu z malin własnej roboty.
    Po kolacji robię jeszcze raz:)
    PYSZNE !!!

  30. Natalia - Poezja Smaku Sandra napisał/a:

    Najlepsze fondue jakie kiedykolwiek robiłam! Są pyszne

  31. Natalia - Poezja Smaku Sandra napisał/a:

    Zdecydowanie mój ulubiony i sprawdzony przepis, babeczki są przepyszne!!!

  32. Natalia - Poezja Smaku J666 napisał/a:

    Wysypujemy kakao. Słowo kakao nie odmienia się

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz załączyć zdjęcie (tylko JPEG)