Czekoladowe babeczki - ulubione ciastka Gordona RamsayaCzekoladowe babeczki to boskie ciastka typu “lava cake” z płynną czekoladą w środku. Wskazywane są przez autora, Gordona Ramsaya, jako jego ulubiony przepis. Nie tylko jego! To zdecydowanie najlepszy poprawiacz humoru. Mój mąż wyspecjalizował się w ich robieniu i zdarza mi się dostać od niego taką czekoladową niespodziankę. Są idealne na walentynki lub deser po kolacji we dwoje – składniki są na dwie porcje. Jeśli nie mamy nikogo z kim moglibyśmy dzielić się czekoladową rozkoszą – tym lepiej – będzie więcej dla nas ; ).

Składniki:

  • 50 g masła (+ dodatkowo do wysmarowania foremek)
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 2 łyżeczki gorzkiego kakao do wysmarowania foremek
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 60 g cukru pudru (mniej niż pół szklanki)
  • 50 g mąki pszennej (ok. 1/3 szklanki)

Piekarnik nagrzewamy do 160°C. Kokilki lub foremki (o średnicy ok. 7,5 cm) smarujemy masłem i wysypujemy kaka0. W kąpieli wodnej (w misce umieszczonej nad garnkiem z gotującą się wodą) rozpuszczamy czekoladę z masłem. Mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia na 10 minut. Jajko, żółtko i cukier miksujemy na puszystą masę. Dodajemy stopniowo czekoladę. Przesiewamy mąkę i mieszamy całość łyżką. Przelewamy do foremek, pieczemy przez 12-14 minut. Od razu podajemy.

Podobnie wyglądają ciastka ekstremalnie czekoladowe – mają jednak dużo więcej czekolady przez co są cięższe, bardziej sycące i nieco wytrawniejsze w smaku.

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych