Cytrynowe ciasto… z filiżanki

Cytrynowe ciasto z filiżankiBywa, że potrzebujemy ciasta “na już”. Czasami wynika to z naszej chcicy, czasami nie mamy czym poczęstować niespodziewanego gościa. Każdy powód jest dobry. I jest ratunek. Kuchenka mikrofalowa. Za jej pomocą szybko zrobimy upragniony deser. Dziś – ciasto cytrynowe z filiżanki dla dwóch osób.

Składniki:

  • 1 jajko
  • 2 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • łyżka soku z cytryny + skórka
  • 3 łyżki oleju
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego
  • 5 łyżek mąki
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia

Trzepaczką lub mikserem dokładnie roztrzepujemy jajko z dodatkiem cukru i soli. Dodajemy sok z cytryny i otartą skórkę z jej połówki oraz olej i jogurt. Mieszamy do uzyskania gładkiej masy. Na koniec dodajemy mąkę z dodatkiem proszku do pieczenia. Przekładamy masę do dwóch niewielkich filiżanek. Na mocy 800W w kuchence mikrofalowej podgrzewamy przez ok. 2,5 – 3,5 minuty. Możemy przyozdobić ciasto bitą śmietaną i pozostałą skórką z cytryny. Jesteśmy uratowani!

Cytrynowe ciasto z filiżanki

Zobacz także:

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych

11 Odpowiedzi na Cytrynowe ciasto… z filiżanki

  1. Natalia - Poezja Smaku justka2712 napisał/a:

    Świetny pomysł! 🙂

  2. Natalia - Poezja Smaku Madam. napisał/a:

    Do tej pory “piekłam” tylko takie czekoladowe ciacha w mikrofali. Następnym razem na pewno spróbuję cytrynowego! Mmm i do tego gałka lodów. Już się rozmarzyłam ;D

  3. Natalia - Poezja Smaku Nada napisał/a:

    Byłam w wielkiej potrzebie na tu i teraz coś słodkiego. No i oto wynalazłam ten przepis. Zanim zmyłam naczynia po zrobieniu ciasta ono już było gotowe. Smak nie oszałamia, ale dobry na szybkie zaspokojenie.
    No i nie czekajcie na zbrązowienie skórki…. 😉

  4. Natalia - Poezja Smaku Aesencja napisał/a:

    a gdyby olej zastąpić masłem, a jogurt śmietaną? może się smak poprawi;)

  5. Natalia - Poezja Smaku AnnLakszmi napisał/a:

    zamieniłam olej oliwą z oliwek i też dodałam jogurt. Dodałam trochęmniej cukru, ale te 2 pełne łyżeczki wydają się być IDEALNE. Dodałam aromat cytrynowy i tylko kilka kropel soku z.. limonki. Jednak potrzebna jest cytryna, a zwłaszcza skórka. Wydaje mi się, że stworzyłaś przepis idealny! Wisi na mojej lodówce :3

    • Natalia - Poezja Smaku AnnLakszmi napisał/a:

      mieści się w kubku ok 300ml

    • Natalia - Poezja Smaku Natalia napisał/a:

      Cieszę się że przypadło do gustu 🙂 może nie jest idealne bo różni się od tradycyjnych ciast, ale na super szybki deser w sam raz 🙂

Odpowiedz na „AnnLakszmiAnuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz załączyć zdjęcie (tylko JPEG)