Cytrynek z makiem (cytrynowy piegusek)Cytrynek z makiem, czy inaczej cytrynowy piegusek, to proste ciasto do kawy czy herbaty. W przeciwieństwie do tradycyjnego pieguska na białkach, ten wypiek robi się z całymi jajkami. Przygotowanie to kwestia utarcia składników mikserem – nic trudnego. Musimy tylko pamiętać, aby wyjąć wcześniej masło i jajka z lodówki. Słodko-kwaśny lukier pasuje do niego idealnie, ale piegusek jest tak smaczny, że może nie doczekać lukrowania – u mnie pierwsze kawałki poszły jeszcze gorące.

Cytrynek z makiem:

  • 1 i ½ szklanki mąki
  • 1 i ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 kostka miękkiego masła (200 g)
  • 4 duże jajka (w temp. pokojowej lub przelane ciepłą wodą)
  • ½ szklanki niebieskiego maku (suchego)
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżki startej skórki z cytryny
  • 2-3 łyżki soku z cytryny
  • ½ łyżeczki soli
  • lukier: niepełna szklanka cukru pudru, 2-3 łyżki soku z cytryny

Miękkie masło ucieramy na puch wraz ze szklanką cukru. Dodajemy po jednym jajku, dodając kolejne dopiero po tym, jak poprzednie całkowicie połączy się z masą maślaną – za każdym razem miksujemy. Na końcu dodajemy skórkę otartą z wyparzonej wrzątkiem cytryny oraz wyciśnięty sok. Mieszamy i dodajemy suche składniki – mąkę, proszek oraz sól. Dokładnie mieszamy do połączenia. Na końcu dodajemy mak i ostatni raz mieszamy. Keksówkę (o dł. 27cm) smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą lub wykładamy papierem do pieczenia. Wlewamy ciasto i wyrównujemy. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 50 minut w 170ºC (lub 160ºC z termoobiegiem), a najlepiej do tzw. suchego patyczka.

Cytrynek z makiem (cytrynowy piegusek)

Cytrynek z makiem (cytrynowy piegusek)

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych