Curry z jajekPolską jajecznicę jadł chyba każdy. A orientalną? Curry z jajek właśnie kojarzy mi się z taką orientalną jajecznicą. Jej smak zdecydowanie odbiega od naszej. To wegetariańskie danie z Indii, a właściwie moja uproszczona wersja. Jest ostra, a smak łagodzi jedynie pomidor. Coś jednak w niej jest. Marek próbując pierwszy kęs nieciekawej mazi powiedział tylko „jejku… jakie to dobre” 🙂

Składniki:

  • 6 jajek (2 ugotowane na twardo)
  • 1 cebula
  • 1 pomidor
  • pół drobno pokrojonej papryczki chili (można pominąć, jeśli nie lubicie bardzo ostrego)
  • pół łyżeczki posiekanego imbiru
  • 1/3 – 1/2 łyżeczki chili w proszku
  • 1/2 łyżeczki curry
  • pół posiekanego ząbka czosnku
  • świeża kolendra (ewentualnie pietruszka)
  • 1 łyżka masła
  • oliwa z oliwek

Dwa jajka gotujemy na twardo przez ok. 10 minut. W tym czasie cebulę kroimy w piórka,  a twarde części pomidora w paseczki (miękkie nie będą potrzebne). Siekamy imbir, pół papryczki chili i czosnek. Ugotowane jajka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek z dodatkiem masła. Szklimy na niej cebulę. Gdy będzie szklista dodajemy  do niej imbir, czosnek, świeże chili, curry i chili w proszku. Podsmażamy jeszcze przez ok. 1 minutę. Rozbijamy do środka 4 surowe jajka. Dodajemy pomidora i jajka starte, i mieszamy jak jajecznicę do czasu, aż jajka będą ścięte lub lekko ścięte. Przed podaniem posypujemy kolendrą (lub pietruszką). Podałam składniki dla 2-4 osób.

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych
Pamiętaj, aby pochwalić się swoimi potrawami i wypiekami wg przepisów z bloga, wstawiając zdjęcie w komentarzu poniżej. Będzie mi też bardzo miło jak zaobserwujesz mojego bloga na Instagramie i na Facebooku - każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!