Ciasto z rabarbarem i beząPlacek z rabarbarem to obowiązkowy punkt każdego maja. Jako mała dziewczynka rabarbar rwałam i zajadałam na surowo – obowiązkowo maczany w cukrze. Kwaśność połączona ze słodyczą charakteryzuje także to ciasto ze słodką, bezową pianką. To jedno z najlepszych ciast z rabarbarem jakie można zrobić. Idealnie nadaje się na każdą okazję. Składniki na tradycyjną „dużą blachę”.

Ciasto z rabarbarem i bezą – spód:

  • 3 szklanki mąki pszennej typ 550-650
  • ½ szklanki cukru pudru
  • 1 kostka zimnego masła (200 g)
  • 6 żółtek jaj
  • 2 łyżki gęstej śmietany 18%
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Ciasto z rabarbarem i bezą – wierzch:

  • 600-800 g rabarbaru (można też dodać truskawki lub maliny)
  • 6 białek jaj
  • 1 szklanka drobnego cukru + 1 łyżka
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • szczypta cynamonu
  • opcjonalnie: płatki migdałowe do dekoracji

Wszystkie składniki na półkruche ciasto należy zagnieść (masło kroimy uprzednio na małe kawałki) – ręcznie lub mikserem czy malakserem. Ciastem wykładamy blachę około 36×24 cm wyłożoną papierem do pieczenia i nakłuwamy ciasto w wielu miejscach widelcem. Chowamy do lodówki na czas nagrzewania piekarnika. Piekarnik nagrzewamy do 190°C (lub 170°C z termoobiegiem) i pieczemy spód przez ok. 25 minut – aż do lekkiego zrumienienia.

Gdy spód się piecze, myjemy rabarbar, odrywamy liście i kroimy na ok. 1,5 cm kawałki. Posypujemy rabarbar jedną łyżką mąki ziemniaczanej, jedną łyżką cukru i szczyptą cynamonu. Dokładnie mieszamy. Białka ubijamy mikserem, a gdy będą puszyste powoli, stopniowo dodajemy cukier. Ubijamy ok. 5 minut, aż do rozpuszczenia cukru. Na końcu dodajemy jedną łyżkę mąki ziemniaczanej.

Na upieczony spód (może być ciepły) wykładamy rabarbar i równomiernie rozkładamy go na powierzchni spodu. Na rabarbarze rozsmarowujemy pianę z białek. Posypujemy garścią płatków migdałowych. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190°C (lub 170°C z termoobiegiem) na 15-20 minut, a następnie zmniejszamy temperaturę do 140°C (lub 120°C z termoobiegiem) i pieczemy jeszcze 25-30 minut. Po upieczeniu zostawiamy na 10 minut w gorącym piekarniku i wyjmujemy. Po ostygnięciu przechowujemy w lodówce.

Ciasto z rabarbarem i bezą na dużą blachę

Ciasto z rabarbarem i bezą na dużą najlepsze

Ciasto z rabarbarem i bezą - najlepszy przepis

 

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych
Pamiętaj, aby pochwalić się swoimi potrawami i wypiekami wg przepisów z bloga, wstawiając zdjęcie w komentarzu poniżej. Będzie mi też bardzo miło jak zaobserwujesz mojego bloga na Instagramie i na Facebooku - każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!