Latem ciasta z owocami mogłabym piec codziennie. Owoców jest teraz tyle, że nie wiem na które się zdecydować. Teraz padło na maliny, które wprost uwielbiam. Ciasto z nimi jest proste do zrobienia mimo, że jest warstwowe. Maliny z kokosową pianką i kakaowym, kruchym ciastem łączą się idealnie. Mąż po spróbowaniu spytał, kiedy upiekę je ponownie. Placek szczególnie polecam na letnie przyjęcia – jest spory i pięknie wygląda.
Składniki:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 1 kostka margaryny (250g)
- 5 żółtek
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 3 łyżki kakao
- 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Pianka kokosowa:
- 5 białek
- 1 szklanka drobnego cukru
- 1 budyń kokosowy lub śmietankowy
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 150 g wiórków kokosowych
- 200 g gęstej śmietany 36%
- 1 koszyczek malin
Do dużej miski wsypujemy mąkę, kakao, cukier puder i proszek do pieczenia. Mieszamy dokładnie łyżką. Dodajemy żółtka i pokrojoną w kostkę margarynę. Zagniatamy, aż ciasto będzie jednolite. Dzielimy na dwie równe części. Jedną wkładamy do zamrażarki, a drugą wylepiamy dno blaszki 36×24 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
Proszek budyniowy, mąkę ziemniaczaną i wiórki kokosowe musimy wymieszać. W oddzielnej misce ubijamy mikserem białka na sztywno ze szczyptą soli. Stopniowo, powoli dosypujemy cukier nie przerywając ubijania. Następnie dodajemy wiórki z budyniem, ciągle mieszając. Na końcu należy dodać do masy śmietanę. Gotową masę wykładamy na ciasto z blaszki. Na wierzchu układamy maliny. Wyjmujemy pozostałe ciasto z zamrażarki i ścieramy na tarce o dużych oczkach na wierzch. Ciasto z malinami pieczemy ok. 45-50 minut w 180°C. Po upieczeniu placek przechowujemy w chłodnym miejscu – na drugi czy nawet trzeci dzień jest tak samo dobry.
Wygląda przepysznie! Teraz nie zasnę, bo mam ochotę na ciasto 🙂
Wybacz Inko 🙂
Chcę kawałek… Teraz, natychmiast!;)
Częstuj się Beetle 🙂
Robiłam kiedyś podobne, tylko w wersji białej. Muszę spróbować Twojej z kokosową pianką 🙂
Prawdziwe cudo… Musi smakowac obłędnie ;D
Jakie pyszne ono musiało być! A maliny z kokosem super się komponują 🙂
Szkoda że tak późno zobaczyłam ten przepis bo już upiekłam drożdżowe ze śliwkami i budyniem ale następny wypiek to będzie własnie to z malinkami bo wspaniale wygląda i pewnie też smakuje,pozdrawiam
Świetne ciasto! : )
Połączenie malin i czekolady sprawdza się zawsze. : D
Wygląda smacznie:) Ta kokosowa pianka na pewno pyszna:)
Kokosowa pianka brzmi kusząco i ten wygląd !!!
Mniam, jeśli smakuje tak jak wygląda to muszę zrobić 😀
Nie dziwię się, że chciałoby się od razu upiec je jeszcze raz…musiało być pyszne! Wygląda cudownie, i te maliny…
Maliny i kokos to to co najbardziej lubię. Musiał być bardzo smaczny:)
Świetny przepis! Połączenie malin i kokosu musi smakować rewelacyjnie 😀
Najważniejsze to mieć zapał. Codzienne wypieki …. i będziesz Mistrzem??? Nie Mistrzynią w wypiekaniu pysznych ciast:)
Będę się starać 🙂
Mmmmm… no to dałaś mi teraz do myślenia… 😉
A ja do kawki poproszę, wygląda wyśmienicie 🙂
Bardzo proszę 🙂
wygląda pysznie!:) kiedyś robiłam z budyniową pianką ale ta wersja do mnie przemawia:)
Rewelacja, pożyczam sobie ten przepis:)
Na pewno to ciasto z tych o których się mówi…”niebo w gębie” ;)!
To prawda ciasto jest fantastyczne – maliny, czekolada i kokos ummmmm 🙂 uczta smaków dla podniebienia 🙂
Czytając te wszystkie komentarze i patrząc na zdjęcie już mi cieknie ślinka , w sobotę upiekę dzieciom na urodziny 🙂
Witam właśnie upiekłam to cudo z malinami i fajnie wygląda jak wystygnie zaraz będę próbować z góry dziękuję za te pyszności pozdrawiam a przy okazji szukam pomysłu na sałatkę mam w lodówce seler marynowany pieczarki marynowane oliwki z anchua może coś podpowiesz
Cieszę się Ula, mam nadzieję, że ciasto będzie smakować. Ja z oliwkami najbardziej lubię sałatkę nicejską 🙂
Witam mam pytanie co do tej śmietany ma myc ubita na sztywno czy taka normalna z kartonika
Nie ubijamy
Witam Cię Natalio ciasto wyszło wyśmienite zabrałam kawałek do pracy dziewczyny były zachwycone,pyszne i ładnie wygląda. Oczywiście sprzedałam przepis niech się też delektują smakiem i wyglądem.A ta sałatka to super pomysł jutro się do niej zabiorę bo nie mam wszystkich składników bardzo dziękuję i pozdrawiam.
Mam pytanie:
czy moga byc mrozone maliny? A koszyczek malin to ile jest? Mam swoje maliny, nigdy nie kupowałam, więc nie wiem jakie koszyczki są w sprzedaży!
Koszyczek malin ma około 250 gram. Nie trzeba ich ważyć – maliny wystarczy po prostu rozłożyć na całej powierzchni ciasta. Nigdy nie robiłam tego ciasta z mrożonych malinek, więc nie wiem czy wyjdzie – trzeba by było spróbować.
Można zrobić z malin mrożonych. Piekłam i wyszedł. Faktycznie placek bardzo dobry, Polecam!
Super, dzięki za informacje!
Czy rozmrażałaś maliny przed rozłożeniem ich na masę?
Jaka to gęstą smietana 36% ta do ubijania z karton, prosze o podpowiedz
Ja używałam Piątnicy 36% – nie była w kartonie, ale można też użyć śmiatanki z kartonika
Czy śmietanę należy ubić?
Nie
Witam chciałabym zrobić to ciasto ale mam tylko śmietanę 18% czy wyjdzie mi z tą śmietaną czy lepiej wybrać się na zakupy
Niestety nie wiem, nie próbowałam. Jeśli jest gęsta, to jest szansa, że sie uda
Rewelacyjne ciasto
wygląda super 🙂
Dziękuję
Przepis nieco zmodyfikowałam z braku laku, śmietana 18% ,100g wiórek,2 małe budynie waniliowe żeby zastąpić brakujące wiórki i mąkę ziemniaczaną ,cukier zwykły kryształ i w cieście i w piance . Bardzo polecam
Witaj, Czy ta śmietana ma byc kwaśna czy słodka ?
36% zawsze jest słodka
Dziękuję za szybką odp. , mam zamiar tym ciastem „powalić” w pracy kolezanki!! Pozdrawiam
skusiłam się i upiekłam bo wygląda zachęcająco, jednak przyznam szczerze, że jadłam smaczniejsze:-( Ale przepis dokładny i wyszło wszystko:-)