Ciasto czekoladoweCiasto czekoladowe chodziło za mną od dawna. Jak prawdziwy czekoladoholik, najbardziej lubię ciasta wcale nie lekkie i puszyste – a te zwarte i maziste. Idealne są dla mnie wszelkie brownies i proste ciasta w stylu czekoladowej trufli. Trufla już była, foremkę do brownies wywiozłam do mamy, więc padło na ten bardzo czekoladowy wypiek. Ciasto jest dość ciężkie, wilgotne i mocno czekoladowe – przez co wyjątkowo sycące. Polecam wszystkim koneserom ciemnej, gorzkiej czekolady. A dla przywiązanych do tradycyjnych słodkości – już wkrótce na blogu czekoladowa krówka.

Składniki:

  • 125 g masła
  • 6 jajek
  • 150 g cukru trzcinowego (można zastąpić zwykłym)
  • 250 g ciemnej czekolady 70% kakao
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (lub 2 krople aromatu)
  • 1/3 szklanki mąki

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej (na parze) razem z masłem i mieszamy aż się połączą. Zdejmujemy z kąpieli. Żółtka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy do nich ekstrakt. Dodajemy po łyżce żółtek do czekolady – cały czas mieszając. Ubijamy pianę z białek na sztywno (nie mogą wypadać po odwróceniu naczynia). Dodajemy 3-4 łyżki białek do masy czekoladowej aby ją nieco rozrzedzić. Następnie dodajemy mąkę i mieszamy. Masa powinna być dość zbita. Dodajemy pozostałe białka porcjami po 2 łyżki. Masa będzie robiła się coraz rzadsza i bardziej napowietrzona. Ciasto wlewamy do wyłożonej papierem foremki o średnicy od 20 do 23 cm. Pieczemy w 170ºC ok. 35-40 minut. Ciasto możemy dodatkowo polać roztopioną czekoladą mleczną lub deserową z łyżką masła.

Ciasto z gorzkiej czekolady

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych
Pamiętaj, aby pochwalić się swoimi potrawami i wypiekami wg przepisów z bloga, wstawiając zdjęcie w komentarzu poniżej. Będzie mi też bardzo miło jak zaobserwujesz mojego bloga na Instagramie i na Facebooku - każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!