Ciasto wiewiórka z jabłkami i orzechamiCiasto wiewiórka to proste i smaczne ciasto z dodatkiem jabłek oraz orzechów. Moja mama robiła wiewiórkę naście lat temu, teraz sobie przypomniałyśmy o tym przepisie. Jest to wypiek bardzo jesienny – placek ma lekko rudy kolor (no jak to wiewiórka!), wilgotności nadają mu polskie jabłka, a orzechy – chrupkości. Uwielbiam i jem jeszcze ciepłe. Wiewiórka wyjdzie w każdej średniej formie – musimy tylko sprawdzić patyczkiem, czy jest już upieczona.

Ciasto wiewiórka:

  • 4 średnie lub 3 duże jabłka
  • 4 ekologiczne jajka
  • 1 szklanka cukru (lub ksylitolu)
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 płaska łyżeczka cynamonu
  • 1 płaska łyżeczka sody
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki oleju (np. rzepakowy)
  • 1 szklanka posiekanych orzechów (np. włoskie i laskowe)

Jabłka obieramy i kroimy w średnią kostkę, orzechy siekamy na mniejsze części. Jajka ubijamy wraz z cukrem do czasu, aż będą puszyste i zwiększą swoją objętość. W drugiej misce mieszamy ze sobą mąkę, cynamon, proszek i sodę. Dodajemy do jajek po trochu mąki na zmianę z olejem, cały czas miksując – aż do wykończenia składników. Wyłączamy mikser. Dodajemy do ciasta jabłka oraz orzechy. Mieszamy łyżką lub szpatułką.

Przekładamy do średniej wielkości formy (np. tortownicy o śr. 23-24 cm, kwadratowej blaszki, poszerzonej keksówki itp.) wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika (180°C lub 170°C z termoobiegiem) i pieczemy ok. 40-45 minut (a najlepiej do suchego patyczka, bo w mniejszych formach ciasto może piec się dłużej). Studzimy w lekko uchylonym piekarniku. Po wystygnięciu posypujemy cukrem pudrem.

Ciasto wiewiórka z jabłkami i orzechami

Ciasto wiewiórka z jabłkami i orzechami

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych