Dawno żadne ciasto nie zaskoczyło mnie tak bardzo. Ciasto pomarańczowe, do którego używa się całych owoców (tak, wraz ze skórką!) chodziło za mną już od pół roku. W końcu nadszedł sezon – zamówiłam niewoskowane, ekologiczne pomarańcze i mogłam wypróbować ten marokański przysmak (podobne ciasto spotkamy także w Hiszpanii). Okazało się, że w smaku jest jeszcze lepsze, niż sobie wyobrażałam. Wyjątkowo wilgotne (niemal mokre), aromatyczne, pachnące, z delikatnym posmakiem goryczki skórki pomarańczowej, który osobiście uwielbiam. A teraz najlepsze: takie ciasto przygotujemy bez dodatku mąki i tłuszczu! Mimo to konsystencja przypomina wilgotne babki – nikt nie uwierzy, że nie ma w nim mąki. Jako, że to zdrowy wypiek (szczególnie jeśli cukier zastąpimy ksylitolem), możemy zjadać kolejny kawałek bez wyrzutów sumienia. Jest idealne samo, jak również podane w towarzystwie jogurtu i innych owoców np. granata, malin, borówek.
Ciasto pomarańczowe z gotowanych pomarańczy:
- 2 duże, najlepiej ekologiczne pomarańcze z cienką skórką
- 6 jajek „zerówek”
- 200 g mielonych migdałów (można kupić gotowe np. w Lidlu lub zmielić płatki migdałowe)
- 200 g ksylitolu (lub po prostu cukru)
- 2 łyżki drobnej kaszki kukurydzianej (lub kaszy manny)
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- płatki migdałowe do posypania
Pomarańcze dokładnie myjemy pod bieżącą wodą i zdejmujemy szypułki. Musimy je ugotować – możemy to zrobić w wodzie (gotują się ok. 1 – 1,5 godziny) lub znacznie szybciej – w mikrofalówce (nakłuwamy skórkę widelcem, przekładamy pomarańcze do zamykanego pojemnika i podgrzewamy na średniej lub wysokiej mocy przez 6-10 minut). Ugotowane pomarańcze są miękkie (można sprawdzić to wbijając nóż lub widelec – powinien wchodzić gładko). Pomarańcze lekko studzimy, kroimy na mniejsze części, wyjmujemy ewentualne pestki i blendujemy na gładkie puree (blendujemy całe – wraz ze skórką). W dużej misce ubijamy jajka powoli dosypując cukier lub ksylitol. Ubijamy na wysokich obrotach, aż będą puszyste i (niemal) białe. Dodajemy stopniowo kaszę i mielone migdały miksując – tym razem na małych obrotach. Wmiksowujemy proszek do pieczenia i na końcu puree z pomarańczy. Przelewamy masę do tortownicy o śr. 21-23 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch posypujemy płatkami migdałowymi. Wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy ok. 45-55 minut w 190°C (175°C z termoobiegiem). Studzimy przy lekko uchylonych drzwiczkach. Podajemy samo lub z jogurtem (czy śmietaną) oraz owocami.
Zamiast kaszy do ciasta możemy też dodać 2 łyżki kakao, aby otrzymać ciasto czekoladowo-pomarańczowe:


Czy pomarańcze gotowane w mikrofalówka powinny w pojemniku być zalane wodą i czy pojemnik powinien być szczelnie zamknięty?
Proszę o wyjaśnienie
W mikrofalówce nie zalewamy wodą. Po nakłuciu pomarańczy widelecem puszczą sok i ugotują się na parze. Pojemnik zakrywamy, dobrze jeśli posiada on małą dziurkę, aby wylatywała para.Jeśli nie ma też powinno być ok.
Od dawna chodzi za mną to ciasto… Kusisz niesamowicie 🙂
Pyszności! Wygląda bardzo apetycznie i smakowicie 🙂 To ciasto do zrobienia na dzisiaj – bardzo dziękuję za przepis 🙂
mam przepis na to ciasto od koleżanki 🙂 muszę kiedyś je zrobić 🙂
Zjadłabym takie pyszności, też uwielbiam goryczkę, no bez tłuszczu i mąki, świetny przepis.
Ciasto upieczone dzisiaj, jest pyszne. :), aczkolwiek wcale mnie to nie zdziwiło, bo już kolejny przepis i jest super. Dziękuję i pozdrawiam. Cieszę się,że strona znowu działa.
Wygląda i brzmi bosko! Natalio, myślisz, że da się go przekroić na 3 części i zrobić z niego tort? Właśnie szukam pomysłu na tort dla mojego trzylatka i to brzmi super! ☺
Da się – ja piekłam w tortownicy 21 cm i jak widać na zdjęciu bez problemu można mieć 3 blaty. Samo ciasto jest bardzo wilgotne – nie trzeba nasączać 🙂
Świetnie! Dziękuję Ci za odpowiedź! To podpowiesz mi jeszcze jaki krem byś do tego widziała? Myślałam o klasycznym czekoladowym (na bazie budyniu, bo nie lubimy ciężkich kremów) albo daktylowy z mascarpone. Ty co byś tu widziała?
Czekolada będzie idealna – można też pójść w smaki migdałowe, chałwowe czy korzenne (kardamon)
Natalio, ciasto robione w formie tortu. Jest PRZEPYSZNE. Na zdjęciu wersja próbna. Jak widać, muszę jeszcze popracować nad techniką krojenia Ciasto jest bardzo wilgotne, więc przekrojenie na plastry nie było takie łatwe Do tego krem czekoladowy, który rewelacyjnie komponuje się z pomarańczą. A, ja dałam 150 g ksylitolu. Bardzo Ci dziękuję za pomoc i super przepis! Pozdrawiam!
Pomarańcze uwielbiam w każdej postaci 🙂
Ja nie rozumiem 🙁 Pomarańcze obrane wkładam
do mikrofali tak ?
Pomarańczy nie obieramy (używamy w całości, ze skórką) – jak przygotowujemy je w mikrofali musimy je najpierw ponakłuwać widelcem i zamknąć w pojemniku (który można używać w mikrofali)
Przepyszne!
wszystko dobrze ale skad ekologiczne pomarancze bez wosku pozdrawiam JULA
W lidlu są 😀
Jajka ubijam cale? Czy same bialka a nastepnie dodaje zoltka? 🙂
Całe 🙂
Dziekuje 🙂
Witam. Piekę sporo i podobno dobrze ale przy tym cieście mam problem z jego opadanie , co może być przyczyną.
Ono zawsze trochę opada, ale nie powinno opaść na tyle, aby był widoczny zakalec
Dzień dobry, ile dni takie ciasto jest dobre do spożycia?
czy będzie dobre po 4 dniach?
Ok. 3 dni
Zrobiłam podwójną ilość (bez kaszy i bez kakao) i wytrzymało ok. tygodnia – czekało na gości, którzy się rozchorowali i mogli przyjść dopiero po paru dniach. Powiedziałabym, że takie przetrzymane jest smaczniejsze, ale na ogół znika tak szybko…
Teraz robię coś takiego, tylko z musem z mango (z puszki). Właśnie stygnie, zobaczymy jak wyjdzie 😀
Zrobiłam i wyszło przepyszne 🙂 Nie miałam aż tyle migdałów wiec dałam poł a poł zwykla mąka tortowa, ale i tak wyszło super. Trafia no moje podium wśród ciast. Dzięki za przepis 🙂
Mam pomarańcze, ale bez skóry (skórka wykorzystana na galaretki w pomarańczach). Czy moge ugotować same pomarańcze wraz z sokiem?
Cały aromat ciasta jest ze skórki, dzięki niej jest intensywnie pomarańczowe
Czy mogę użyć mąki migdałowej, czy jest zbyt drobno mielona?
Jak najbardziej można
Hej! Czy można dać zamiast ksylitolu erytrytol?