Ciasto pomarańczowe z gotowanych pomarańczyDawno żadne ciasto nie zaskoczyło mnie tak bardzo. Ciasto pomarańczowe, do którego używa się całych owoców (tak, wraz ze skórką!) chodziło za mną już od pół roku. W końcu nadszedł sezon – zamówiłam niewoskowane, ekologiczne pomarańcze i mogłam wypróbować ten marokański przysmak (podobne ciasto spotkamy także w Hiszpanii). Okazało się, że w smaku jest jeszcze lepsze, niż sobie wyobrażałam. Wyjątkowo wilgotne (niemal mokre), aromatyczne, pachnące, z delikatnym posmakiem goryczki skórki pomarańczowej, który osobiście uwielbiam. A teraz najlepsze: takie ciasto przygotujemy bez dodatku mąki i tłuszczu! Mimo to konsystencja przypomina wilgotne babki – nikt nie uwierzy, że nie ma w nim mąki. Jako, że to zdrowy wypiek (szczególnie jeśli cukier zastąpimy ksylitolem), możemy zjadać kolejny kawałek bez wyrzutów sumienia. Jest idealne samo, jak również podane w towarzystwie jogurtu i innych owoców np. granata, malin, borówek.

Ciasto pomarańczowe z gotowanych pomarańczy:

  • 2 duże, najlepiej ekologiczne pomarańcze z cienką skórką
  • 6 jajek „zerówek”
  • 200 g mielonych migdałów (można kupić gotowe np. w Lidlu lub zmielić płatki migdałowe)
  • 200 g ksylitolu (lub po prostu cukru)
  • 2 łyżki drobnej kaszki kukurydzianej (lub kaszy manny)
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • płatki migdałowe do posypania

Pomarańcze dokładnie myjemy pod bieżącą wodą i zdejmujemy szypułki. Musimy je ugotować – możemy to zrobić w wodzie (gotują się ok. 1 – 1,5 godziny) lub znacznie szybciej – w mikrofalówce (nakłuwamy skórkę widelcem, przekładamy pomarańcze do zamykanego pojemnika i podgrzewamy na średniej lub wysokiej mocy przez 6-10 minut). Ugotowane pomarańcze są miękkie (można sprawdzić to wbijając nóż lub widelec – powinien wchodzić gładko). Pomarańcze lekko studzimy, kroimy na mniejsze części, wyjmujemy ewentualne pestki i blendujemy na gładkie puree (blendujemy całe – wraz ze skórką). W dużej misce ubijamy jajka powoli dosypując cukier lub ksylitol. Ubijamy na wysokich obrotach, aż będą puszyste i (niemal) białe. Dodajemy stopniowo kaszę i mielone migdały miksując – tym razem na małych obrotach. Wmiksowujemy proszek do pieczenia i na końcu puree z pomarańczy. Przelewamy masę do tortownicy o śr. 21-23 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch posypujemy płatkami migdałowymi. Wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy ok. 45-55 minut w 190°C (175°C z termoobiegiem). Studzimy przy lekko uchylonych drzwiczkach. Podajemy samo lub z jogurtem (czy śmietaną) oraz owocami.

Ciasto pomarańczowe z gotowanych pomarańczy

Ciasto pomarańczowe z gotowanych pomarańczy

Ciasto pomarańczowe z gotowanych pomarańczy

Zamiast kaszy do ciasta możemy też dodać 2 łyżki kakao, aby otrzymać ciasto czekoladowo-pomarańczowe:

Ciasto czekoladowe z gotowanymi pomarańczami

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych
Pamiętaj, aby pochwalić się swoimi potrawami i wypiekami wg przepisów z bloga, wstawiając zdjęcie w komentarzu poniżej. Będzie mi też bardzo miło jak zaobserwujesz mojego bloga na Instagramie i na Facebooku - każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!