Ciasto kawowe bez pieczeniaCiasto kawowe bez pieczenia wyglądem i smakiem przypomina tiramisu – jest jednak prostsze i szybsze. Przygotowanie go zajmie nam tylko chwilę – później wystarczy schłodzić ciasto, aby cieszyć się smakiem deseru. Smak masy na początku do mnie nie przemawiał – okazało się, że jest dużo lepsza po schłodzeniu. Ciasto bardzo proste, nie wyszukane, ale gdy najdzie nas ochota na coś słodkiego do kawy – na pewno sprawdzi się w tej roli. Do przygotowania koniecznie użyjmy wiejskiego, ekologicznego jajka.

Składniki:

  • 100 g brązowego cukru (ok. pół szklanki)
  • 1 łyżka cukru z wanilią
  • 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
  • 1 ekologiczne jajko
  • 350 ml śmietany kremówki (30 lub 36%)
  • 60 ml rumu
  • 200-250 g podłużnych biszkoptów
  • kakao lub tarta ciemna czekolada do posypania

Jajko przelewamy wrzątkiem, rozbijamy i ubijamy z brązowym cukrem na puszystą masę. Pod koniec ubijania dodajemy przestudzoną kawę rozpuszczoną w 1 łyżce wody. W oddzielnym naczyniu ubijamy na sztywno kremówkę z cukrem waniliowym. Łączymy obie masy za pomocą łyżki. Rum mieszamy z połową szklanki przegotowanej wody. Maczamy w nim biszkopty po czym układamy na niewielkiej kwadratowej lub prostokątnej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Gdy dno będzie pokryte biszkoptami wykładamy na nie połowę masy. Układamy na masie kolejną warstwę maczanych w rumie biszkoptów i rozsmarowujemy na nich pozostałą masę. Schładzamy 3 godziny w lodówce. Przed podaniem wierzch posypujemy kakao lub startą na tarce ciemną czekoladą. Kroimy na prostokątne lub kwadratowe kawałki. Najlepiej smakuje z…kawą.

Ciasto kawowe bez pieczenia

Można użyć także większej ilości biszkoptów i ułożyć dodatkową warstwę (wtedy masę dzielimy na trzy części) – uzyskamy wtedy torcik kawowy. Oryginalny przepis z książki pt. „Kawa„.

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych
Pamiętaj, aby pochwalić się swoimi potrawami i wypiekami wg przepisów z bloga, wstawiając zdjęcie w komentarzu poniżej. Będzie mi też bardzo miło jak zaobserwujesz mojego bloga na Instagramie i na Facebooku - każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!