Ciasto jogurtowe (babka jogurtowa) to jedno z najprostszych ciast jakie znam. Nie potrzebuje miksera, a nawet szklanki! Wszystkie składniki będziemy odmierzać kubeczkiem od jogurtu. To najlepszy wypiek na początku kulinarnej drogi. Szczególnie polecam, aby nauczyć tego przepisu dzieci. Nasza rola będzie się wtedy ograniczać tylko do wstawienia i wyjęcia ciasta z piekarnika. Podaję przepis podstawowy, ale oto co możemy zrobić z tym ciastem dodatkowo (do wyboru): dodać rodzynki, dodać kakao do połowy ciasta i zrobić zebrę, dodać skórkę otartą z cytryny, dodać owoce, polać polewą, przełożyć bitą śmietaną i wiele innych. Tak więc to bardzo uniwersalny placek i do tego bardzo smaczny.
Składniki:
- mały kubeczek jogurtu naturalnego (170-200 g)
- 3 kubeczki (od jogurtu) mąki pszennej
- 1,5 kubeczka (od jogurtu) cukru
- 1 kubeczek (od jogurtu) oleju roślinnego
- 3 jajka
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cukru z wanilią lub wanilinowego
Na początku wlewamy do miseczki jogurt. Nie wyrzucamy kubeczka, tylko napełniamy go olejem roślinnym, po czym dodajemy do jogurtu. Wbijamy do masy 3 całe jajka. Lekko mieszamy łyżką. Myjemy kubeczek po jogurcie, wycieramy i do drugiej miseczki odmierzamy 3 kubeczki mąki. Dodajemy do mąki proszek do pieczenia, półtora kubeczka cukru, cukier wanilinowy i dokładnie mieszamy. Teraz składniki „mokre” wlewamy do „suchych”. Mieszamy łyżką (nie mikserem), aż składniki się połączą. Wlewamy do niewielkiej formy wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i obtoczonej mąką. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C na 40-50 minut (gdy jogurt był rzadki, może być dłużej). Musimy sprawdzać czy ciasto się upiekło patyczkiem (gdy jest suchy, znaczy że ciasto gotowe).
Pierwszy raz na przepis na ciasto jogurtowe natknęłam się na blogu Asi z Kwestii Smaku, która dostała go od znajomej Francuzki (we Francji ciasto to jest bardzo popularne).
Przepyszne ciasto, do tego wyjątkowo proste. Okazało się, że wychodzi nawet osobom, które nie mają talentu do pieczenia tak jak ja 😉 Pozdrawiam i życzę Wszystkim SMACZNEGO 🙂
oj tak proste i szybkie, jak wcale nie pieke i mi wyszed 🙂
Przepyszne i bardzo proste do zrobienia:) Kolejny genialny przepis z tej strony:)
Dałam tylko jeden kubek cukru bo wydawało mi się,że dwa to za dużo.Ciasto pyszne.
tak jest za slodki jedna szkl. cukru ok
Piotruś zrobił to ciasto. Nam siedziało 1h20min:)
Czas na pewno będzie zależał od wielkości blaszki i jak napisała pod spodem Marta od gęstości użytego jogurtu 🙂 Ale przyznam, że tak długo jeszcze mi się nigdy nie piekło, mam nadzieję że wyszło 🙂
Ja już piekłam dwa razy. Super przepis – moja 5-letnia córka robi jogurciaka już prawie sama:) Odkryłam, że długość pieczenia uzależniona jest od jogurtu. Pierwszy raz zrobiłam z lejącej Activii i ciasto siedziało 65 minut w piekarniku. Drugi raz zrobione zostało z gęstego jogurtu z Lidla i piekło się tylko 45 minut. W obu przypadkach wyszło bardzo dobre, bez przykrej niespodzianki w postaci zakalca;) Ja dodaję 1 kubek cukru, nie jest wtedy za słodkie.
Bardzo się cieszę 🙂 Dziękuję, za dobrą radę z jogurtem! U mnie czas był też zależny od wielkości blaszki.
Dzięki. Wyszło całkiem fajnie. A jak zrobić żeby było bardziej wilgotne? Jogurtu więcej?
Dzisiaj upiekłam to ciasto, jest szybkie i pyszne, smakowało wszystkim:) Użyłam gęstego jogurtu 210g , piekłam 50min i wyszło doskonałe:) Następnym razem może dam troszkę mniej cukru;D
rewelacyjne ciasto,dziś zrobiłam z pomocą rocznego synka :o)) naszej 4-osobowej rodzince i gościom smakował. Super szybkie i proste a jakie pyszne!!!!!!!!!
czy można zamiast naturalnego jogurtu dodać owocowy ?proszę o odpowiedź
Nigdy nie próbowałam
W końcu trafiłam na przepis na ciasto jogurtowe, z którego nie wychodzi zakalec. Mimo, ze delikatnie zmodyfikowałam to ciasto wyszło rewelacyjne, chociaż po ostatnich przejściach z ciastem jogurtowym cieszę się niezmiernie, że w ogóle wyszło. Dziękuję za prosty przepis! Pozdrawiam
Wygląda na pulchniutkie, bardzo się cieszę 🙂
Jest bardzo puszyste. Następnym razem będę je piekła krócej, gdyż teraz bałam się zakalca i trochę je przetrzymałam przez co skórka jest za bardzo zarumieniona. Ale samo ciasto rewelacja 🙂
Ciasto szybkie i proste! Zrobiłam na jego bazie mufinki z jagodami! Rewelacja!!!
Komentarze bardzo zachęcają mam nadzieje że będzie wilgotne to ciacho chyba upiekę pytanko czy można dołożyć owoce ? nie wyjdzie zakalec ? Jak kupowałam ostatnio to na wierzchu było coś jak cienka warstwa galaretki .
Można piec z owocami – z niewielką ilością, aby ciasto nie miało za ciężko. Aby uniknąć zakalca warto obtoczyć owoce w mące przed dodaniem.
a jeszcze pytanko pieczemy z termoobiegiem ? czy góra i dół jak ?
Można z termoobiegiem, upiecze się wtedy szybciej
właśnie jest w piekarniku i chyba będzie zakalec bo dałam dużo owoców i nie obtoczyłam w mące 🙁 Teraz przeczytałam odpowiedz.Nastawiłam piekarnik góra dół bez termoobiegu teraz nie
wiem czy zmieniać ? czy niech się dzieje wola nieba ….
Nie zmieniaj, bez termoobiegu będzie piekło się tak jak w przepisie ok. 40-50 minut (mozna sprawdzać patyczkiem). Jeśli owoce nie mają bardzo dużo wody to nie powinien wyjść zakalec – nawet bez obtoczenia w mące. To ciasto jest dość odporne. Ja dodaję często owoce i jeszcze nigdy się nie zrobił (układam tylko na wierzchu) :). W każdym razie trzymam kciuki!
Ja też 🙂 Powiem szczerze przepis super bardzo szybki i nie trzeba miksera .To nie to że go nie mam ale mój mąż wrócił z pracy po dobie pracy i śpi a ja nie muszę go budzić hałasem miksera. Wstanie i mam nadzieje że będzie miła wyrośnięta niespodzianka :)Dam znać jak wyszło Pozdrawiam
Ciasto smaczne i bardzo proste do zrobienia, moi synkowie też je czasem robią z moją pomocą i zawsze się udaje. Cukru biorę max. 1 kubek. Czasem też zmniejszam ilość oleju ale i mąki też wtedy. Ostatnio piekę dodając do masy posiekaną białą czekoladę – rewelacja. Dziś dałam paskami białą, mleczną i gorzką czekoladę a na końcu owoce i zobaczę, który kawałek posmakuje nam najbardziej. Tylko czekoladę układam w środku (warstwa ciasta, czekolada i na to znów warstwa ciasta) bo sprawdziłam, że jak czekolada dotyka do blachy lub jest na wierzchu, to się trochę przypieka. No i oczywiście cukier puder do posypania. Pycha!
Torba borba, ósme smake, zaraz zrobię coś ze smakiem, potem cyknę fajną fotkę i być może w tym konkursie, jak mi coś wpadnie, to będzie cudnie 🙂 Jedno z moich ulubionych ciast, nie dosyć że szybko i bezproblemowo się je robi, to smakuje obłędnie. Pozdrawiam 🙂
Przepyszne ciasto.Uwielbiam piec,a jogurtowe robi się łatwo i wychodzi przepyszne.
Zrobiłam z truskawkami,ale nawet bez nich ciasto jest super 🙂
po dodaniu skórki otartej z 1 cytryny i soku z niej ciasto wychodzi jeszcze lepsze 🙂
Błyskawiczne, pyszne ciasto! 🙂 Polecam każdemu, zwłaszcza jak po kimś chodzi ochota na szybkie coś słodkiego 🙂
superowe mieciutkie ja zrobilam z olejkiem cytrynowym mniammmmmmmm
Dałam mąkę orkiszową pełnoziarnistą, cukier trzcinowy, sok i otartą skórkę z cytryny… Niebo i święci anieli niech zazdroszczą, dziękuję, genialny w swej prostocie przepis 🙂
Witam. Ciasto upiekłam wczoraj. Przepis prosty, wyszło przepysznie 😉 następnym razem spróbuję dodać owoce
Hej robiłam ciasto raz wyszło mi swietnie teraz robiłam drugi i trzeci raz i lipa nie popisałam sie bo wyszedł zakalec, pomocy co robię zle podpowiedzcie cos dlaczego wychodzą zakalce??
Trzeba mieszać łyżką, nie mikserem to najważniejsze aby nie było zakalca. Jeśli mimo to się robi, spróbuj użyć jajek i jogurtu w temperaturze pokojowej. Czasem gdy składniki z lodówki są bardzo zimne ciasto dostaje szoku temperaturowego – choć przyznam, że z jogurtowym nigdy mi się to nie zdarzyło
mi zawsze wychodzi chrupiąca skórka na wierzchu i na dole,chciałam piec krócej ale jeszcze było surowe,czy jogurtowe ma do tego tendencje??u Pani tez tak jest? srodek mieciutki i pulchny
Ciasto wyborne! Pulchne, wilgotne, a skórka chrupiąca:-). Ja jeszcze nie piekłam, bo to ciasto samodzielnie przygotowała moja prawie 10-letnia córka! Pomoc ograniczyła się jedynie do dyktowania proporcji. Może następnym razem córka pozwoli mi zrobić to ciasto;-)
Czy można na wierzch dodać ugotowany budyń ?
Przed upieczeniem nie polecam, bo może nie mieć siły rosnąć, po upieczeniu i wystygnięciu – można
zrobilam to ciasto,,bylo bardzo dobre..napewno zrobie jeszcze raz
Dziękuję pięknie za przepis, pyszne i co najważniejsze bardzo wilgotne ciasto 🙂 wrzuciłam dosyć duże kawałki jabłek , co chyba obciazylo ciasto, jednak wyrosło i jest pyszne. Pozdrawiam
Ciasto przepyszne a nie jestem najlepszym cukiernikiem na świecie. U nas kokosowo-kakaowe
Witam! Mam kilka pytań: na jogurt o wadze 150 g dać 2 czy 3 jajka; ile wtedy proszku do pieczenia; czy można to ciasto upiec w formie muffinek ? Bardzo dziękuję za odpowiedzi. 🙂
Mogą być 3 małe lub 2 duże, tyle samo proszku – można upiec muffinki 🙂 To ciasto jest dość odporne na niewielkie zmiany proporcji 🙂
Witam! Pieklam ciasto jogurtowe z tego przepisu nie raz – rewelacja! !! Teraz chce dodac jabkla świeże w niewielkich kawalkach. Jaka opcja bedzie lepsza? Jabka na wierzchu ciasta czy w srodek (tzn czesc ciasta dac na dno blaszki, wyłożyć jabłka i na te jablka reszte ciasta)??? Pozdrawiam
Chyba lepiej w środek, żeby za bardzo się nie przypiekły z wierzchu – ważne, aby nie dać ich za dużo, aby nie obciążyły znacząco ciasta 🙂
Witam
Czy olej rzepakowy może być do tego ciasta ?
Tak – będzie najlepszy
Dziękuję . Ciasto upiekłam tylko nie urosło …może przez zimne składniki jak Pani wcześniej wspomniała .. Ale za późno przeczytałam . Dodałam jeszcze cukier trzcinowy. Teraz ostygnie i ciekawa jestem smaku ! 🙂 pozdrawiam
Mimo wszystko …Wyszło pyszne . 🙂
Jaki wymiar to „niewielka forma”, w jakiej Pani piekła? Na zdjęciu głównym wyszło ładne wysokie
Na zdjęciu ciasto jest w formie ok. 21 cm. Piekłam też w tortownicy ok. 23 i w formie na babkę 22 cm, a nawet w długiej keksówce – wychodziło w każdej
Czy masa ma być gęsta przed „wylaniem” do formy? Taka mi wyszła i nie wiem czy to nie jakiś mój błąd..c
Gęstość masy w dużej mierze zależy od gęstości jogurtu (są zupełnie rzadkie i bardzo gęste) – każda będzie prawidłowa
Pani Natalio, ciasto się upiekło, ale trzymałam w piekarniku dłużej (do suchego patyczka). Na wierzchu położyłam morele i maliny. Wszystkim bardzo smakowało , będę testować inny przepisy. Dziękuję
Ciasto jest przepyszne. Moja rodzinka je uwielbiam. Robię pod różnymi postaciami 🙂 czy to babka, babeczki czy ciasto 🙂 z różnym wkładem 🙂 owoce, czekolada, karmel. Zawsze wychodzi 🙂
Czy cukier jest konieczny? Chcę zrobić ciasto mojej 12 miesięcznej córeczce i unikamy cukru.
Super przepis! Mój 5-letni syn zrobił dziś dla Nas i ciasto wyszło naprawdę smaczne
Na jaką wielkość blaszki są podane proporcje?
Ta jest 21×21 ale każda mniejsza jest OK