Ciasto jogurtowe (babka jogurtowa)Ciasto jogurtowe (babka jogurtowa) to jedno z najprostszych ciast jakie znam. Nie potrzebuje miksera, a nawet szklanki! Wszystkie składniki będziemy odmierzać kubeczkiem od jogurtu. To najlepszy wypiek na początku kulinarnej drogi. Szczególnie polecam, aby nauczyć tego przepisu dzieci. Nasza rola będzie się wtedy ograniczać tylko do wstawienia i wyjęcia ciasta z piekarnika. Podaję przepis podstawowy, ale oto co możemy zrobić z tym ciastem dodatkowo (do wyboru): dodać rodzynki, dodać kakao do połowy ciasta i zrobić zebrę, dodać skórkę otartą z cytryny, dodać owoce, polać polewą, przełożyć bitą śmietaną i wiele innych. Tak więc to bardzo uniwersalny placek i do tego bardzo smaczny.

Składniki:

  • mały kubeczek jogurtu naturalnego (170-200 g)
  • 3 kubeczki (od jogurtu) mąki pszennej
  • 1,5 kubeczka (od jogurtu) cukru
  • 1 kubeczek (od jogurtu) oleju roślinnego
  • 3 jajka
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cukru z wanilią lub wanilinowego

Na początku wlewamy do miseczki jogurt. Nie wyrzucamy kubeczka, tylko napełniamy go olejem roślinnym, po czym dodajemy do jogurtu. Wbijamy do masy 3 całe jajka. Lekko mieszamy łyżką. Myjemy kubeczek po jogurcie, wycieramy i do drugiej miseczki odmierzamy 3 kubeczki mąki. Dodajemy do mąki proszek do pieczenia, półtora kubeczka cukru, cukier wanilinowy i dokładnie mieszamy. Teraz składniki “mokre” wlewamy do “suchych”. Mieszamy łyżką (nie mikserem), aż składniki się połączą. Wlewamy do niewielkiej formy wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i obtoczonej mąką. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C  na 40-50 minut (gdy jogurt był rzadki, może być dłużej). Musimy sprawdzać czy ciasto się upiekło patyczkiem (gdy jest suchy, znaczy że ciasto gotowe).

Ciasto jogurtowe (babka jogurtowa)

Pierwszy raz na przepis na ciasto jogurtowe natknęłam się na blogu Asi z Kwestii Smaku, która dostała go od znajomej Francuzki (we Francji ciasto to jest bardzo popularne).

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych