Ciasto z gruszkami i imbiremNa blogu nie było chyba nic z gruszkami… Czas to nadrobić. Placek gruszkowo-imbirowy to ciasto proste i szybkie. Jest wyjątkowo aromatyczne – zapach imbiru z cynamonem unosi się w całej kuchni podczas pieczenia. Idealnie pasuje do kawy. Znacznie zyskuje jeśli poleje je się syropem czekoladowym. Znikło bardzo szybko.

Składniki:

  • 4 wysokie i twarde gruszki (np. konferencje)
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 i 1/3 szklanki mąki
  • 1 kostka masła (200g) o temp. pokojowej
  • 2/3 szklanki cukru trzcinowego
  • 3 jajka
  • 1 łyżka kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki mielonego imbiru
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu

Masło ucieramy wraz z cukrem trzcinowym na puszystą masę. Dodajemy jedno jajko i miksujemy, aż składniki się połączą. Dodajemy następne jajko i znów miksujemy do połączenia. Tak samo postępujemy z ostatnim jajkiem. Wsypujemy do masy szklankę mąki i mieszamy. Do 1/3 szklanki mąki dodajemy proszek, kakao, cynamon i imbir. Mieszamy łyżeczką i dodajemy do reszty masy. Miksujemy (całość powinna być bardzo gęsta). Gruszki obieramy, zostawiając ogonki. Gruszki dzielimy na dwie części w połowie wysokości. Z dolnych części gruszek wykrawamy gniazda nasienne i kroimy je w kostkę. Posypujemy je cukrem pudrem (ja dałam dodatkowo cukier z prawdziwą wanilią), mieszamy i dodajemy do ciasta. Górne części zostawiamy do dekoracji. Ciasto wymieszane z gruszkami przekładamy do kwadratowej lub okrągłej formy o średnicy ok. 20-22 cm i na wierzchu wbijamy gruszki z ogonkiem. Pieczemy ok. 45-50 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C. W trakcie pieczenia gruszki mogą się przewracać, ale nie przejmujemy się tym. Ostudzone ciasto gruszkowe posypujemy cukrem pudrem lub polewamy syropem czekoladowym (zagotowane: 5 łyżek cukru, 4 łyżki wody i 2 łyżki kakao).

Ciasto z gruszkami i imbirem

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych
Pamiętaj, aby pochwalić się swoimi potrawami i wypiekami wg przepisów z bloga, wstawiając zdjęcie w komentarzu poniżej. Będzie mi też bardzo miło jak zaobserwujesz mojego bloga na Instagramie i na Facebooku - każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!