Babka gotowanaFormy do gotowanego ciasta mają zapewne jeszcze nasze babcie. Dziś mało kto pamięta, że można w niej ugotować przepyszną, wilgotną i wysoką babkę. Kiedyś było to popularne ciasto. Razem z Markiem zeszliśmy całą Warszawę w poszukiwaniu formy na to niezwykłe ciasto. Panie w sklepach wybałuszały oczy i traktowały nas jak idiotów 🙂 Suma sumarum zamówiliśmy formę na Allegro. Było warto. Babka jest niesamowicie wilgotna, nawet po kilku dniach jest pyszna, a do tego łatwo się ją przyrządza.

Składniki:

  • 250 g masła lub margaryny
  • 1 szklanka cukru
  • 6 jajek
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • cukier wanilinowy
  • 2 kieliszki wódki
  • 2 czekolady deserowe

Rozdzielamy żółtka od białek. Z białek ubijamy pianę na sztywno. Masło rozpuszczamy w rondelku i odstawiamy do przestudzenia. Ucieramy żółtka z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę. Stopniowo dodajemy przestudzone masło. Dodajemy mąki zmieszane z proszkiem do pieczenia, a na końcu wódkę. Miksujemy. Teraz delikatnie należy dodać pianę i mieszać łyżką. Ciasto wlewamy do specjalnej formy do gotowania ciast.  Formę wstawiamy do gotującej wody, tak aby woda do połowy zakrywała formę. Gotujemy pod przykryciem ok. 1,5 godziny. Gdy babka przestygnie rozpuszczamy w mikrofalówce lub na parze dwie czekolady z łyżką masła i dokładnie smarujemy nimi ciasto.

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych