Babka gotowanaFormy do gotowanego ciasta mają zapewne jeszcze nasze babcie. Dziś mało kto pamięta, że można w niej ugotować przepyszną, wilgotną i wysoką babkę. Kiedyś było to popularne ciasto. Razem z Markiem zeszliśmy całą Warszawę w poszukiwaniu formy na to niezwykłe ciasto. Panie w sklepach wybałuszały oczy i traktowały nas jak idiotów 🙂 Suma sumarum zamówiliśmy formę na Allegro. Było warto. Babka jest niesamowicie wilgotna, nawet po kilku dniach jest pyszna, a do tego łatwo się ją przyrządza.

Składniki:

  • 250 g masła lub margaryny
  • 1 szklanka cukru
  • 6 jajek
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • cukier wanilinowy
  • 2 kieliszki wódki
  • 2 czekolady deserowe

Rozdzielamy żółtka od białek. Z białek ubijamy pianę na sztywno. Masło rozpuszczamy w rondelku i odstawiamy do lekkiego przestudzenia. Ucieramy żółtka z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę. Stopniowo dodajemy przestudzone masło. Dodajemy mąki zmieszane z proszkiem do pieczenia, a na końcu wódkę. Miksujemy. Teraz delikatnie należy dodać pianę i mieszać łyżką. Ciasto wlewamy do specjalnej formy do gotowania ciast natłuszczonej i wysypanej mąką.  Formę wstawiamy do gotującej wody, tak aby woda do połowy zakrywała formę. Gotujemy pod przykryciem ok. 1,5 godziny. Gdy babka przestygnie rozpuszczamy w mikrofalówce na małej mocy lub na parze dwie czekolady z łyżką masła i dokładnie smarujemy nimi ciasto.

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych

Pamiętaj, aby pochwalić się swoimi potrawami i wypiekami wg przepisów z bloga, wstawiając zdjęcie w komentarzu poniżej. Będzie mi też bardzo miło jak zaobserwujesz mojego bloga na Instagramie i na Facebooku - każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!