Formy do gotowanego ciasta mają zapewne jeszcze nasze babcie. Dziś mało kto pamięta, że można w niej ugotować przepyszną, wilgotną i wysoką babkę. Kiedyś było to popularne ciasto. Razem z Markiem zeszliśmy całą Warszawę w poszukiwaniu formy na to niezwykłe ciasto. Panie w sklepach wybałuszały oczy i traktowały nas jak idiotów 🙂 Suma sumarum zamówiliśmy formę na Allegro. Było warto. Babka jest niesamowicie wilgotna, nawet po kilku dniach jest pyszna, a do tego łatwo się ją przyrządza.
Składniki:
- 250 g masła lub margaryny
- 1 szklanka cukru
- 6 jajek
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 szklanka mąki ziemniaczanej
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- cukier wanilinowy
- 2 kieliszki wódki
- 2 czekolady deserowe
Rozdzielamy żółtka od białek. Z białek ubijamy pianę na sztywno. Masło rozpuszczamy w rondelku i odstawiamy do lekkiego przestudzenia. Ucieramy żółtka z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę. Stopniowo dodajemy przestudzone masło. Dodajemy mąki zmieszane z proszkiem do pieczenia, a na końcu wódkę. Miksujemy. Teraz delikatnie należy dodać pianę i mieszać łyżką. Ciasto wlewamy do specjalnej formy do gotowania ciast natłuszczonej i wysypanej mąką. Formę wstawiamy do gotującej wody, tak aby woda do połowy zakrywała formę. Gotujemy pod przykryciem ok. 1,5 godziny. Gdy babka przestygnie rozpuszczamy w mikrofalówce na małej mocy lub na parze dwie czekolady z łyżką masła i dokładnie smarujemy nimi ciasto.


uwielbiam babke gotowaną…przypomniałaś mi jak będę u rodziców pożyczę też forme i zrobię
Dzięki za wspaniały przepis. Nigdy nie widziałem przepisu pisanego od tyłu. Dzięki Tobie rozpocząłem od ubicia piany. Zanim masło mi wystygła piana się rozmyła.
Zobaczysz… Kiedyś jak będziesz czytać instrukcje jak zatankować samochód najpierw będzie wciśnij przycisk w pistolecie a potem włóż pistolet do baku.
Wystarczy rozpuszczać na małym ogniu. Masło może być gorące, ale nie mocno. Życzę Wesołych Świąt i więcej życzliwości na co dzień
Moja Mama miala taka forme i czasem robila gotowana babke. Oj, pyszna byla (choc nie wygladala tak bosko jak twoja, ale psssst ;))
Wygląda pięknie, ale nigdy nie jadłam gotowanej baby… To taka jakby baba piaskowa tylko gotowana, tak? 😉
Tak, ale zdecydowanie bardziej wilgotna 🙂 warto spróbować 🙂
Wygląda wspaniale! Bardzo smakowite wydanie!
Ciasto prezentuje się wybornie a takie formy już coraz częściej można kupić w sklepie. Moja mama zaopatrzyła sie w taką własnie okolicznym sklepie.
Super, oby gotowane ciasta przetrwały 🙂
Przepiękna !
Wygląda przepysznie 🙂 Pozdrawiam
jaki jest rozmiar babki formy..?16 cm?
Tak, 16-17 cm
Pyszna babeczka do niedzielnej kawusi:)))
Babka to rzeczywiście „poezja smaku” 🙂 Polecam, warto. Niestety nie miałam alkoholu, ale i bez niego jest pyszna, następnym razem spróbuję z alkoholem dla porównania. Dodatkowo do części ciasta dodałam kakao, żeby była marmurkowa, co również polecam. Dzięki za przepis, pozdrawiam
Wow nigdy gotowanych nie robiłam muszę spróbować, czy to znaczy że babka będzie bardziej wilgotna? Bo strasznie nie lubię suchych
Przepis znakomity. Piekłam już dwa razy. Jest taka wilgotna, puszysta. Smakuje mojej rodzince
Przepis super. Piekłam już dwa razy. Jest bardzo smaczna, wilgotna i puszysta. Polecam