Tak jak istnieje i w magiczny sposób działa szarlotka sypana, tak i istnieje sypana wersja ciasta drożdżowego. Przepis dostałam od babci. Drożdżówka bez wyrabiania jest bardzo prosta, trochę inna w smaku od tradycyjnej, ale biorąc pod uwagę fakt, że praktycznie nie mamy z nią nic do roboty, to można się nią zachwycić. W zależności od upodobań możemy dać pod kruszonkę owoce. Ja dałam 500 g jagód, ale możemy użyć dowolnych owoców lub z nich zrezygnować.
Składniki:
- 10 dag drożdży (standardowa kostka)
- 1 szklanka drobnego cukru
- 1 cukier waniliowy
- 4 roztrzepane jajka
- 1 szklanka oleju
- 3/4 szklanka mleka
- 4,5 szklanki mąki
- szczypta soli
- owoce: jabłka, jagody, truskawki, śliwki lub inne
Kruszonka:
- 0,5 kostki masła (100g)
- 1 szklanka mąki
- 0,5 szklanki cukru pudru
Do ciasta najlepiej użyć dużej miski z szerokim dnem. Na całej powierzchni dna rozkruszamy drobno drożdże. Następnie posypujemy je drobnym cukrem i cukrem waniliowym. Na to wylewamy roztrzepane jajka (mogą być roztrzepane widelcem, ale polecam mikserem). Na jajka wlewamy olej, a następnie lekko ciepłe mleko. Posypujemy całość równomiernie mąką. Na końcu dajemy na wierzch szczyptę soli. Nie można mieszać, należy zachować też podaną kolejność. Ciasto odstawiamy nakryte ściereczką na 3 godziny. Po tym czasie zawartość miski należy wymieszać (najlepiej chwilkę mikserem) i przełożyć do blachy wyłożonej papierem (moja miała 24x28cm). W blasze zostawić jeszcze na 30 min. W tym czasie robimy kruszonkę rozcierając wszystkie składniki palcami do uzyskania jednolitych okruchów. Na ciasto wykładamy owoce (kwaśne możemy wymieszać z cukrem i np. cynamonem) i posypujemy na wierzchu kruszonką. Ciasto drożdżowe bez wyrabiania wstawiamy do zimnego piekarnika, nastawiamy na 180 stopni i pieczemy ok. 30-40 minut (najlepiej je obserwować).
my, w moim domu, nazywamy to ciasto „LENIWIEC”.
Jest świetne i nie ma, zawsze wyjdzie!
Leniwiec to urocza nazwa 🙂
Ale smacznie wygląda!
Super ,slyszalam o nim,ale nigdy nie robilam,chetnie zrobie z twojego z przepisu,pozdrawiam.
Ciasto idealne dla takich leniuszków jak ja 😀
Na prawdę każdy leniuszek sobie poradzi 🙂
Takiego nie robiłam… wygląda fajnie 🙂
hahaha, ciasto dla leniuszków i dla mnie (w życiu sie nie przyznam do tej żyłki)
O właśnie, kiedyś, zanim stałam się maniakiem kulinarnym dość często piekłam drożdżowe według podobnego przepisu. W sam raz na moje dzisiejsze lenistwo 🙂
świetne 🙂 zapisuję do zrobienia!!
Mój ulubiony sposób na drożdżowe ciacho 😀 Wygląda pysznie !
Ja już się zachwycam, mimo, że jeszcze jej nie spróbowałam 🙂
Polecam to ciasto drożdżowe bardzo szybko się robi z tym że ja wszystkie składniki mieszam i pozostawiam do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok. 1-1.5 godziny i wkładam do piekarnika niezbyt nagrzanego ono jeszcze podrośnie i piekę ok. 40 minut
Fajnie poznać inny sposób przygotowania, dzięki!
a czy można z tego ciasta porobić bułeczki np. ?
Nie bardzo, ciasto jest zbyt rzadkie
Wygląda cudnie! Zjadłabym kawałek takiego pysznego ciacha 🙂
świetne, pierwsze słyszę o tym cieście:D w sam raz dla mnie:)
Ps. gotowanie za głosowanie już trwa:)
JAK DLA MNIE -TO NORMALNIE BOMBA !!!
Myslę, że wspaniałe ciasto dla wygodnych, ale wygląda bardzo apetycznie 🙂 Pozdrawiam serdecznie 🙂
Też robię i lubię ale mam troche inny przepis 🙂 Inne proporcje skladników 🙂
Pyszności:):)
Wspaniale wygląda z tymi jagodami :)!
ale świetne ciacho będę musiała wypróbować , nie przepadam za wyrabianiem ciasta drożdżowego;)
Na ile stopni włączyć piekarnik?
180, wstawiamy do zimnego
Można to wszystko przygotować w plastikowej misce,bo tylko taką mam dużą miskę.Ula
Można
Upieklam z bratanicami,tylko dodalam sliwek,wszystko wspolnie i sie udalo:))) palce lizac:D
Blacha 24 na 28 to wymiary góry czy dołu blachy?
Wiesz, że nie pamiętam? Chyba mierzyłam górę, ale to nie istotne – bo blacha powinna mieć po prostu zbliżone wymiary – tylko ciasto może być wyższe lub niższe w innych blaszkach
Blacha jest za mała,kruszonką i owoce posiadały bo ciacho rosło jak szalone
Drożdżówka wspaniała!
Pierwszy raz udało mi się zrobić bez zakalca. Warto było poczekać na efekt końcowy 😉
Delikatna, rozpływa się w ustach – na ostatnie słoneczne dni jesieni taki lekki powiew lata, Delikatnie posmarowane masełkiem, jeszcze cieplutkie powoli znika w brzuszkach rodzinki.
Chciałbym zauważyć, że jak się włoży do zimnego piekarnika to się nie upiecze przez te 30 minut. Warto nastawić jakąś wyższą temperaturę. A mi się właśnie drożdżówa piecze, z brzoskwiniami, już pachnie.
Jest napisane ok. 30-40 minut. To zależy jak szybko nagrzewa się nam piekarnik, bo swoją wyciągnęłam już po 25 minutach – pamiętaj, że przepieczone drożdżowe będzie suche, najlepiej obserwować 🙂
witam mam piekarnik gora i dol jak mam nastawic prosze o podpowiec
Góra – dół jednocześnie
Wstawić to ciasto na środkową półkę? i jeszcze jedno jaką mąkę użyć do tego ciasta?
Na środkową najlepiej. Mąka zwykła pszenna (typ 480, 500, 550 itp)
Ten czas pieczenia 30-40 min to liczyć od momentu nagrzania piekarnika 180 stopni,czy od momentu włożenia ciasta do piekarnika
Od wsadzenia
Wszystko ładnie pięknie, ale nie widzę nigdzie temperatury w jakiej piec to ciasto??
180 C, wsadzamy do zimnego piekarnika
Ciasto wspaniałe! Zawsze unikalam drożdżowego, bo meczylo mnie to wyrabianie i klejenie do ręki. Tutaj wielka niespodzianka! Szybkie i pyszne ciasto wyszło mi bez zakalca . Ja dodałam maliny, choć pestki mogą komuś przeszkadzać. No i następnym razem dam trochę więcej cukru, bo jednak jest nieslodkie jak dla mnie. I nie nagrzewalam wcześniej piekarnika, od momentu włożenia ciasto w piecu było przez 40 minut.
I jeszcze jedno, zrobiłam na próbę z polowy porcji, wyszło ni na cala formę keksówke. Pięknie wyrosło. Piekarnik od włączenia nagrzal się do 180 at po jakiś 5 – 7 minutach. Funkcja gora- dół, poziom środkowy 😉
Świetny przepis:) moje dzieło wyglada tak
Bardzo smaczny. Niedawno wyciągnęłam z pieca. Piekłam zgodnie z przepisem 35 min. Placek wyrósł wysoki, jest puszysty i wilgotny. Następnym razem dodam jeszcze więcej owoców. Cukru dałam tyle co w przepisie i dla mnie jest ok. Jutro zrobię jeszcze polewę z lukru. 😀 To że się przy nim człowiek nie namęczy – bezcenne!
Świetny przepis 🙂 Mam pytanko: czy ta łyżka cukru waniliowego jest naprawdę konieczna? Czy jej brak ma jakiś szczególny wpływ na ostateczne ciasto?
Nie ma dużego wpływu, można pominąć
witaj, piekę po raz drugi Twoje drożdżowe ale z 3/4 porcji, nie mam tylu brzuszków 😉
jest pyszne i szybkie, tylko najpierw wyrasta jak głupie do brzegów, później brzegi piękne, złociutkie a środek klapnie i blaszka. nie dopieka się. co robię źle? temperatura niby okej, po 25 minutach ciastem pachnie w całym mieszkaniu, brzegi.. piękne. tylko środek jakiś taki.. wyśrodkowany. pomocy! pozdrawiam, K.
Jeśli środek się nie dopieka to warto piec odrobinę dłużej – można na wierzchu położyć folię aluminiową, żeby boki się nie przesuszyły
Wygląda pysznie, aż chce się piec 🙂 Mam tylko jedno pytanie – pieczesz na termoobiegu czy sama góra- doł?
Drożdżowe nie lubi przeciągów i lepiej piec góra-dół
Początkowo robiłam wg przepisu.A potem dałam odwrotnie : 3/4 szklanki oleju i 1 szklankę mleka i wyszło jeszcze lzejsze i mniej tłuste. Ponieważ lubie by ciasto pachniało troszeczkę, wiec dodaję utartej zamrozonej cytryny i pomarańczy . Spróbujcie.
Ciasto ok. Mam już swoje lata (63) i sporo ciast uciekła, ale to ciasto jest alternatywą dla osób słabych. I jest pyszne dzięki.
Ciasto robiłam kilkakrotnie.Raz zrobiłam według przepisu zamieniając jednak olej na masło,smakowało identycznie jak wtedy ,gdy wyrabiam je tradycyjnie i czekam tylko do wyrośnięcia.Z masłem smakuje obłędnie.To najlepszy drożdżowiec jaki jadłam.
Piekłam juz drożdżówkę z tego przepisu nieraz, jest bardzo pyszna
W sobotę upiekłam to ciasto z jabłkami i budyniem 🙂 wyszło pyszne 🙂
mniam ,mniam, ledwo co upieczone ze śliweczkami, dla mnie tylko ciut mało słodkie, ale jest rewelacja szczególnie dla zapracowanej mamy z pięciolatkiem, dzięki za super przepis
a mam jeszcze pytanie czy zamiast oleju można dać roztopione masło w takiej samej proporcji?
Obawiam się, że masło mogłoby zastygnąć w czasie gdy ciasto wyrasta, a nie jest jeszcze wymieszane
dzięki, to rzeczywiście prawdopodobne więc nie będę próbować, a ciasta już połowy nie ma 🙂 jakoś tak szybko znika….pozdrawiam
Bardzo się cieszę, smacznego! 🙂
czuc same drożdze ! ta ilość drozdzy na te ilość mąki stanowczo za dużo …połowa czyli 5 dag ( 50 g ) wystarczyłoby.
Ciasto pyszne, polecam i w dodatku zero roboty:)
Witam,
A czy można dodać rodzynki? Jeśli tak, to kiedy? Po tych 3 godz, przed wymieszaniem?
Dodam, że to mój debiut z drożdżowym
Czy można dodać Drożdże suche instant? Jest tak, to ile?
Tego nie próbowałam z suchymi, ale jak już to ok. 14 g
Właśnie się zabieram ma tyle pozytywnych opinii ,zobaczymy co wyjdzie ,