Wypieki słynnej siostry Anastazji, które ukazywały się do tej pory na blogu, były zawsze przez Was chętnie oglądane. Przygotowuje ona domowe, pyszne i zupełnie wyjątkowe ciasta własnego autorstwa. Tym razem przedstawiam Wam jej ciasto o uroczej nazwie Delicja. Jest to placek warstwowy z galaretką w środku. Nazwa nawiązuje oczywiście do popularnych delicji, ale z powodzeniem może odnosić się także do smaku. Idealny deser na przyjęcia, urodziny i imieniny.

Ciasto delicja siostry AnastazjiCiasto I:

  • 7 jajek
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1,5 łyżki kakao

Ciasto II:

  • 4 jajka
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa:

  • 1/2 litra mleka
  • 2 budynie śmietankowe lub waniliowe
  • 1/2 kostki masła (100 g)
  • 1/2 kostki margaryny (125 g)
  • 3-4 łyżki cukru pudru
  • dodatkowo: czerwona galaretka
  • dodatkowo: tabliczka gorzkiej czekolady

Przygotowujemy ciasto pierwsze (ciemne): Żółtka oddzielamy od białek. Ubijamy pianę z białek, a następnie powoli dodajemy cukier, ciągle ubijając. Stopniowo dodajemy po jednym żółtku. Na końcu powoli dosypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Ciasto przelewamy do dużej prostokątnej formy i pieczemy w 170°C przez około 30-35 minut. Po upieczeniu i ostudzeniu placek dzielimy w połowie na dwie części (jak tort).

Pieczemy drugie ciasto (jasne), w niemal identyczny sposób. Oddzielamy żółtka od białek, ubijamy pianę, dodajemy powoli cukier, następnie stopniowo po jednym żółtku, a na końcu mąkę wymieszaną z proszkiem. Pieczemy w takiej samej temperaturze przez 20-25 minut. Studzimy.

W czasie gdy ciasta się pieką możemy przygotować galaretkę i masę. Galaretkę przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu i odstawiamy do zgęstnienia. Z pół litra mleka odlewamy pół szklanki – resztę zagotowujemy. W odlanym mleku rozpuszczamy oba budynie i wylewamy je na gorące mleko. Mieszamy, aż zgęstnieją. Studzimy. Masło i margarynę ucieramy mikserem razem z cukrem. Dodajemy po łyżce zimnego budyniu, aż do wykończenia.

Przełożenie ciasta: 1 placek ciemny smarujemy połową masy, a następnie w jasnym biszkopcie musimy wykroić dziurki szklanką – to będą nasze delicje. Kładziemy „dziurawe” ciasto na krem, a w dziurki wlewamy wcześniej przygotowaną czerwoną galaretkę. Odstawiamy ciasto do lodówki, by galaretka jeszcze trochę zastygła, a następnie smarujemy ciasto kolejną warstwą kremu i przykrywamy ciemnym ciastem. Wierzch ciasta smarujemy rozpuszczoną czekoladą. Przed podaniem Delicja musi się schłodzić przez co najmniej godzinę w lodówce.

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych
Pamiętaj, aby pochwalić się swoimi potrawami i wypiekami wg przepisów z bloga, wstawiając zdjęcie w komentarzu poniżej. Będzie mi też bardzo miło jak zaobserwujesz mojego bloga na Instagramie i na Facebooku - każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!