Ciasto cukinioweNie sposób było patrzeć obojętnie na oryginalny cukiniowo-limonkowy tort Samanthy. Od razu wiedziałam, że kiedyś wezmę się za ten przepis! Choć do cukinii zaproponowałam orzechy i czekoladę to mam nadzieję,  że ta wersja jest równie pyszna. Mi ciasto bardzo przypadło do gustu – wyjątkowo wilgotne, trochę piernikowe z pysznymi kawałkami czekolady. Jeśli jednak ciasto z cukinii to dla was abstrakcja, polecam inny warzywny placek – ciasto marchewkowe.

Składniki:

  • 2 szklanki tartej cukinii (ok. 2-3 sztuki)
  • 3 jajka
  • 3/4 szklanki cukru trzcinowego (może być też zwykły)
  • 1 mała torebka cukru wanilinowego
  • 3/4 szklanki oleju
  • 1 szklanka mąki
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu lub przyprawy do piernika
  • 1/2 szklanki zmielonych migdałów lub orzechów
  • 3/4 szklanki posiekanych orzechów włoskich
  • 1 posiekana tabliczka deserowej lub gorzkiej czekolady

Cukinię trzemy na tarce o grubych oczkach, natomiast czekoladę i orzechy włoskie siekamy na mniejsze części. Jajka ubijamy mikserem na puszystą masę z cukrem i cukrem wanilinowym. Dodajemy olej. Mąkę mieszamy z proszkiem, sodą i cynamonem. Powoli dodajemy do ciasta – ubijając. Cukinię wyciskamy z nadmiaru wody i dodajemy do ciasta. Wsypujemy mielone migdały/orzechy oraz pokrojone orzechy włoskie i czekoladę. Mieszamy. Pieczemy ok. 1 godziny w 170ºC. Ja piekłam w dużej, poszerzonej keksówce.

Ciasto cukiniowe

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych
Pamiętaj, aby pochwalić się swoimi potrawami i wypiekami wg przepisów z bloga, wstawiając zdjęcie w komentarzu poniżej. Będzie mi też bardzo miło jak zaobserwujesz mojego bloga na Instagramie i na Facebooku - każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!