Ciasto 3-bit bez pieczenia robi furorę w internecie. O ile się nie mylę, oryginalnie przepis na nie zamieściła w swojej książce siostra Anastazja. Ja jednak pamiętam to ciasto jeszcze z czasów liceum – robiłam je domownikom w okresie letnim, gdy było zbyt gorąco na rozgrzewanie piekarnika. Nazywało się wówczas „ciasto krówkowe”. Uwielbiałam je, potrafiłam zjeść sama pół blachy – niestety nie wszyscy domownicy podzielali mój entuzjazm. Od wielu lat już go nie robiłam – to raczej ciasto z pół-produktów dla początkujących. Jestem jednak pewna, że znajdzie swoich zwolenników. Najlepsze jest, gdy kajmak zrobimy sami – gotując puszkę słodzonego mleka skondensowanego lub kupując już ugotowane mleko (np. produkuje takie Gostyń). Niestety dużo gotowych mas kajmakowych i krówkowych ma niepotrzebne dodatki – zwracajmy na to uwagę. Samo ciasto robi się bardzo prosto – kupujemy mleko skondensowane (ugotowane lub nie), furę herbatników, masło, śmietanę kremówkę, budynie i składamy w całość! W zamian otrzymujemy dużą blachę bardzo słodkiej przyjemności.
Ciasto 3-bit bez pieczenia:
- 4 opakowania herbatników po 200 g (razem 700-800 g)
- 1 puszka słodzonego mleka skondensowanego lub gotowego kajmaku (520 g)
- 2 budynie waniliowe bez cukru
- 600 ml mleka
- 500 ml śmietany 30%
- 200 g masła
- 2-3 łyżki cukru z wanilią lub wanilinowego
- 2 śmietan-fixy lub 1 łyżka żelatyny
- 30 g ciemnej czekolady
Jeśli kupiliśmy słodzone mleko skondensowane gotujemy całą puszkę przez 2,5 – 3 godziny na małym ogniu (powinna być całkowicie zanurzona w wodzie). Jeśli kupiliśmy gotowy kajmak zanurzamy puszkę we wrzątku na 2-3 minuty – aby masa się lepiej rozprowadzała.
Z mleka odlewamy pół szklanki i wsypujemy do niej budynie – mieszamy do rozpuszczenia. Pozostałe mleko zagotowujemy z dwoma (lub trzema – wg smaku) łyżkami cukru waniliowego. Masę budyniową wlewamy na gotujące mleko i energicznie mieszamy. Gdy zgęstnieje odstawiamy do całkowitego ostudzenia. Masło miksujemy, aż będzie puszyste, dodajemy po łyżce zimnego budyniu, ciągle miksując.
Śmietanę ubijamy na sztywno z fixami (jeśli używamy żelatyny, należy ją rozpuścić w 3 łyżkach gorącej wody, ostudzić i wymieszać z ubitą śmietaną). Czekoladę schładzamy w lodówce.
Dno dużej blachy (ok. 24 x 36cm) wykładamy herbatnikami. Rozsmarowujemy na nich kajmak (ugotowane mleko skondensowane). Przykrywamy kolejną warstwą herbatników. Wykładamy masę budyniową z masłem, rozprowadzamy i ponownie przykrywamy warstwą herbatników. Następnie wykładamy ubitą śmietanę. Na wierzch ścieramy na tarce schłodzoną w lodówce czekoladę. Ciasto schładzamy w lodówce – najlepiej całą noc.
To prawda, takie ciasto można spotkać w wielu miejscach w sieci. Ja go jeszcze nie robiłam, bo wydaje mi się totalnym zasłodzeniem, ale kto wie – może kiedyś się skuszę (go będę miała oczywiście trochę więcej czasu…). 😉
Ja zamiast herbatników używam krakersów. Jest według mnie dużo lepsze.
idealnie wygląda, ja już od dobrych dwóch lat sie do niego przymierzam
Jest bardzo słodkie, ale i bardzo pyszne 🙂 Uwielbiam <3
haha… i co z tego, że z półproduktów? Liczy się smak! 🙂
Jest pyszne, choć trochę słodkie.. ale zimne 😀
Domownicy się nie znają, a drugie pół blachy ja ci zjem 😀
Jesteś moja mistrzynią w pieczeniu ciast ;D
Fantastyczne, kremowe, delikatne 🙂
Moje ulubione ciacho:)
Już gdzieś widziałam ten przepis i muszę koniecznie go zrobić. Jak jest gorąco to aż się nie chce odpalać piekarnika.
Smaczne i pięknie się prezentuje.
Ładne. Tak ładne, że bym zjadła 😉
Też znam to ciasto, dawno go nie jadłam, ale pamiętam, ze mi smakowało 🙂
Oooo…. masz, a ja nie mam w domu nic słodkiego :))
robiłam je kiedyś i bardzo lubię, choć jest mega słodkie.
Dawno go nie jadlam 🙂 Twoje wyglada bardzo smacznie 🙂
on musi byś u mnie wykonany, bez pieczenia to jego atut, choć tych jest znacznie wiecej!
No wyborne, takie kremowe bez pieczenia, zapewne przepysznie smakuje 🙂
Jadłam to ciasto ale nie robiłam. Patrzę, patrzę i nabieram ochoty, żeby takie ciasto zrobić. Pięknie wygląda. A smak? Jak pamiętam – niesamowity:)
Jak ha dawno go nie robiłam, a to przecież hicior!
Wyglądaw wspaniale. Na pewno znajdzie zwolenników w moim domu 😉
bez pieczenia…aż wstyd się przyznać ale jeszcze nie robilam…czas to zmienić 🙂
Obłędnie się prezentuje. No i super, że bez pieczenia 🙂
Bardzo dobre ciasto, jedno z moich ulubionych!
Pozdrawiam
Hubert z znajdzdiete.blogspot.com/
gdybym tak zaczęła teraz te pół blachy, do rana, dałabym radę:)
Słodko i pysznie 😀
Niestety…. lubię :)!!!
Och, uwielbiam to ciasto!
Uwielbiam to ciacho! Mogłabym zjeść całą blachę! Pyszności 🙂
Ciasto jest przepyszne. Jedno pytanko – czy Wam też wychodzi bardzo twardy spód? (pod masą krówkową). Pozostałe warstwy są fajnie nasączone, natomiast spód wychodzi mi nie do przekrojenia. Nie wiem czy kupiłam nieodpowiednie herbatniki. Czy macie jakiś pomysł, żeby je rozmiękczyć?
Zamień kolejność, najpierw masa budyniowa, a potem kajmak.
ciasto robimy u nas wszyscy i zawsze wszystkim świetnie wychodzi,nie da sie zrobić z tego zakalca,a jak ktoś nie jest na rzeczy to niech się nie wypowiada
Witam. jadłam już kiedyś ten placek ale był bardzo słodki, lecz skorzystałam z tego przepisu i powiem byłam zaskoczona bo nie był tak słodki i bardzo fajnie wszystkie składniki współgrały ze sobą.
Witam. Czy zamiast jednej z warstw herbatników można dać słone krakersy? Czy można zmniejszyć ilość cukru i dopuszczalnie ile?
Można – wszystko zależy od naszych preferencji tak naprawdę
Zrobiłam z jedną warstwą lekko słonych krakersów pomiędzy kajmakiem a budyniem, reszta bez zmian. Teraz się chłodzi. Dam znać jak smakuje. Pozdrawiam!
Pycha pycha pycha polecam wszystkim!
🙂
Witam właśnie robię 3 raz jest pyyyyyyyyszne 🙂 pozdrawiam
Moja modyfikacja:
– krakersy zamiast herbatników – dla lubiących mniej słodyczy
– do gorącej masy budynkowej włożyć masło i sybko mieszać do rozpuszczenia, jeszcze ciepła wylać na ciasto – wersja dla niecierpliwych 🙂
Niestety są tu pewne niejasności- tzw.miksowanie masła z budyniem to jakaś porażka! Powstały okropne grudy które dopiero BLENDER rozgniótł i powstała gładka (mało słodka!) masa. Potem ubicie śmietany która w przepisie ma ZERO Cukru i Gorzka polewa czekoladowa na koniec, to jak na mój gust słabe połączenie. Radze odpuścić tą komunistyczną maniere z polewą i zamiast tego lekko posłodzić śmietanę a wierzch posypać kakaem lub wiórkami kokosowymi.
Raczej więcej tu nie zajrzę po zbędnym utaplaniu miksera masą, którą tylko blender rozbije!
I dobrze zrobisz gdy nie będziesz już tu zaglądać.bo marna z ciebie kucharka.Totalne beztalencie!
Heh zgadzam się
Wiele ciast opiera się na zmiksowaniu masła z budyniem wiec to nic nowego ponadto śmietana bez cukru ubija się bardzo dobrze a po dodaniu żelatyny jest super. Może musisz trochę poćwiczyć bo to ciasto to jedno z prostszych jakie robiłam. Powodzenia
A ktoś próbował ciasto 3 bit bez pieczenia?
Przecież on jest bez pieczenia
Moja pierwsza przygoda z tym ciastem i wyszło idealnie (jak mawia moja 3-letnia córka :)), ale mi wszystkie ciasta wychodzą wiec … :). Dałam tylko ok 2/3 puszki kajmaku dzięki czemu nie było za słodkie.