Ciastka z opiekacza - super szybkie Hit dla osób nieposiadających piekarnika – ciastka z opiekacza do kanapek (do tzw. tostów „rożków”). Błyskawiczne do przyrządzenia – jeśli znajomi czy sąsiedzi mają wpaść na szybką kawkę, to prawdopodobnie zdążycie je przygotować. Składniki są proste i większość osób ma je zazwyczaj w domu. Boskie na słodkie śniadanie z owocami – trochę przypominają pankejki. Są puszyste i wilgotne – smaczne także na następny dzień. To co? Namówiłam?

Ciastka z opiekacza do kanapek:

  • 1 szklanka mąki tortowej (pszennej lub orkiszowej)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 150 g rozpuszczonego masła (3/4 kostki)
  • 1 łyżka cukru z wanilią
  • 3 łyżki cukru lub ksylitolu
  • 3 jajka
  • 1/3 szklanki mleka
  • 50 g posiekanej, gorzkiej czekolady
  • opcjonalnie: rodzynki, żurawina, orzechy
  • cukier puder do posypania

Masło rozpuszczamy i studzimy. Jajka ubijamy na puszysto wraz z cukrem i cukrem waniliowym, aż podwoją objętość. Dodajemy stopniowo rozpuszczone masło, mleko i na końcu mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wszystko miksujemy. Dodajemy czekoladę (+ ewentualnie bakalie) i mieszamy łyżką. Opiekacz rozgrzewamy. Nakładamy po ok. 2 łyżki ciasta na każde wgłębienie opiekacza (niczym nie smarujemy wgłębień). Zamykamy i pieczemy ok. 4 minuty. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.

Ciastka z opiekacza do kanapek

Ciastka z opiekacza do kanapek - środek

Ciastka z opiekacza do kanapek - najlepsze

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych
Pamiętaj, aby pochwalić się swoimi potrawami i wypiekami wg przepisów z bloga, wstawiając zdjęcie w komentarzu poniżej. Będzie mi też bardzo miło jak zaobserwujesz mojego bloga na Instagramie i na Facebooku - każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!