Ciasteczka z masłem orzechowymMusiałam na szybko przygotować jakiś słodki deser. Padło na ciasteczka z przepisu Marthy Stewart, które znalazłam na Moich Wypiekach. Szybkie, słodkie, z wyraźnym akcentem masła orzechowego i czekolady. Na pewno upiekę je jeszcze nie raz. Tym razem prawie nic nie zmieniałam – dałam jedynie mniej cukru i czekolady – 240g wydawało mi się zdecydowanie za dużo.

  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 szklanka masła orzechowego (ok. 300 g)
  • 60 g masła o temp. pokojowej
  • 3/4 szklanki brązowego cukru
  • 2 duże jajka
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 100 g czekoladowych pastylek lub pokrojonej gorzkiej czekolady

Masło orzechowe ucieramy mikserem z masłem i cukrem. Dodajemy po jednym jajku nie przerywając miksowania. Dolewamy ekstrakt i chwilę mieszamy. Mąkę mieszamy z sodą i dodajemy do masy. Miksujemy. Ciasto powinno być bardzo gęste – może nawet się rozwarstwiać. Na końcu dodajemy drobinki czekolady i mieszamy łyżką. Ręką formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy. Lekko spłaszczamy je ręką. Pieczemy 13-15 minut w 180°C.

Ciasteczka z masłem orzechowym

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych
Pamiętaj, aby pochwalić się swoimi potrawami i wypiekami wg przepisów z bloga, wstawiając zdjęcie w komentarzu poniżej. Będzie mi też bardzo miło jak zaobserwujesz mojego bloga na Instagramie i na Facebooku - każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!